Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Nisan 2022): Faiz açıklanacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 14 derece olacak. Ankara güneşli 11, İzmir güneşli 18, Antalya güneşli 18, Diyarbakır güneşli 13 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Bursa’da. Akşener, İnegöl ve Yenişehir ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulunacak, iftar programına katılacak. 

Adalet Komisyonu’nda avukatlık kanunu teklifi görüşülmeye devam ediyor.

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle açılan dava bugün görülecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup toplantısında konuştu. Türkiye genelinde artan kira fiyatlarına dikkat çeken Meral Akşener, döviz kurlarındaki artış nedeniyle yabancıların Türkiye vatandaşlarından daha kolay ev kiralayabildiğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarının Man adasında hesap açtırdığı, buraya para aktardığı yönündeki iddiaları yargıya taşınmış ve Kılıçdaroğlu tazminata mahkûm edilmişti. Yargıtay, Kılıçdaroğlu’nun tazminata mahkum edildiği üç ayrı dosyada karar verdi. İki dosyada tazminat cezalarının tamamen kaldırılması yönünde karar çıktı. Kararın gerekçesinde “yapılan tartışmada kamu yararı bulunmaktadır” görüşü öne çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry Flake ile CHP Genel Merkezi’nde görüştü. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne “kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” suçlaması ile fesih davası açıldı. 12 yıldır kadın cinayetleri verisi toplayan ve kadına yönelik şiddet davalarını takip eden platform açılan davaya tepki gösterdi ve “Bu çırpınışlar boşuna” dedi.

Esra Hankulu’nun (25) şüpheli ölümü üzerine gözaltına alınan Ümitcan Uygun’a, savcının esasa ilişkin mütalaasında ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenmesine rağmen 10 yıl hapis cezası verildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 59 kuruş, euro kuru ise 15 lira 94 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 460 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 927 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 108,57 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararı açıklanacak. 2022 Ocak ve Şubat ve Mart aylarında sabit tutma kararı alınmıştı ve faizler yüzde 14’te sabit bırakılmıştı. Ekonomistler bu ay da faizin sabit tutulacağını öngörüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı kümes hayvancılığı, süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini duyuracak.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşının 50. günü.

Ukraynalı yetkililer, iki Neptun seyir füzesiyle Karadeniz’de Rusya’ya ait “Moskova” isimli kruvazör gemisini vurdukları duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı da çıkan yangın ve patlama nedeniyle “Moskova” isimli geminin ağır hasar aldığını bildirdi. 

Galatasaray, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta zarar gören çocuklara yardım amacıyla Dinamo Kiev ile özel maçta karşı karşıya gelecek. Sarı-kırmızılıların, Ukrayna temsilcisinin NEF Stadyumu’nda konuk edeceği maç bugün saat 17.00’de başlayacak.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık ilave silah ve savunma yardımı yapacaklarını duyurdu. Pakette askeri helikopterler de yer alacak.

Ukrayna’da tutuklanan Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu Partisi Milletvekili Viktor Medvedçuk’un eşi Oksana Marçenko, eşinin serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi. Marçenko, “Türkiye’de ‘iyi dost kara günde belli olur’ derler. Eşim Viktor’un kurtarılması ve serbest bırakılması için nüfuzunuzu kullanmanızı rica ediyorum” dedi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş sisteminde şimdiye kadar görülen en büyük kuyrukluyıldızı keşfettiğini açıkladı. BBC’nin haberine göre, normalden 50 kat daha büyük bir çekirdeğe sahip kuyrukluyıldızın genişliği 137 kilometre, ağırlığı ise 500 trilyon ton. Habere göre kuyrukluyıldızın Dünya’ya zararı olmayacak. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentindeki Brooklyn Sunset Park Mahallesi’nde bulunan metro istasyonunda silahlı saldırı düzenleyen Frank R. James yakalandı. New York Polisi, şüpheli olarak aranan 62 yaşındaki James’i ihbar edenlere 50 bin dolar para ödülü verileceğini duyurmuştu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Fenerbahçe, Ukrayna’da savaştan zarar gören çocuklara yardım amacıyla Shakhtar Donetsk’le 19 Nisan Salı günü saat 17.00’de özel bir maç oynayacağını açıkladı.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final heyecanı sona erdi. 3-1’in rövanşında sahasında Benfica ile 3-3 berabere kalan Liverpool, adını yarı finale yazdırmayı başardı. Liverpool, yarı finalde İspanya’nın Villarreal takımıyla eşleşti. Geçen yılın finalisti Manchester City ise 1-0 kazandığı maçın rövanşında Atletico Madrid’e konuk oldu. İki takımın da golsüz eşitliği bozamadığı karşılaşmada Guardiola’nın öğrencileri, yarı final biletini aldı. Manchester City, yarı finalde bir başka İspanyol ekibi Real Madrid ile eşleşti. Yarı final maçları, 26-27 Nisan ve 3-4 Mayıs tarihlerinde oynanacak.

Basketbol THY Avrupa Ligi’nde 2021-2022 sezonu play-off eşleşmeleri belli oldu. Play-off’a kalan ve normal sezonu 6. sırada bitiren son şampiyon Anadolu Efes, 3. sıradaki İtalya temsilcisi AX Armani Exchange Milan’la eşleşti.

Play-off eşleşmeleri şu şekilde oluştu:

Barcelona-Bayern Münih 

Real Madrid-Maccabi Playtika Tel Aviv 

Anadolu Efes-Olimpia Milano 

Olympiakos-Monaco Basket 

Ligde play-off karşılaşmaları, 19 Nisan-4 Mayıs tarihlerinde oynanacak.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle:

Son 24 saatte 5 bin 529 yeni vaka tespit edildi, 31 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci, üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 279 bin 922’yi geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.