Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına neden olan atasözü nedeniyle İYİ Partili Alp Emeç tutuklandı – Medyascope’a konuşan Av. Sarı: “Haksız ve hukuksuz bir karar”

Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Alp Emeç (20), kişisel sosyal medya hesabından paylaştığı atasözü sebebiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan tutuklandı. Emeç’in avukatı Serhat Sarı, tutuklu yargılama kararının haksız ve hukuksuz olduğunu söyledi.

İYİ Parti Gençlik Kolları üyesi ve Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Alp Emeç, aylar önce Twitter hesabından paylaştığı ve gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına sebep olan “Öküz saraya çıkınca kral olmaz ama saray ahır olur” atasözü sebebiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan tutuklandı. Emeç, atasözünü paylaştıktan 10 dakika sonra paylaşımını silmişti.

Emeç, söz konusu atasözünü paylaşması sebebiyle savcılık tarafından geçen perşembe günü (14 Nisan) ifadeye çağrıldı. Cuma günü (15 Nisan) ifadesi alındıktan sonra “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hâkim karşısına çıkarılan Emeç, tutuklu yargılama kararı ile bugün (16 Nisan) Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

Alp Emeç’in avukatı Serhat Sarı, müvekkilinin ifadeye çağrılma ve yargılanma sürecini şöyle anlattı:

“Alp, ifadeye çağrıldıktan sonraki gün hemen ifade vermeye gitti. İfadesinde söz konusu atasözünü paylaştığını ancak bir suç teşkil etme ihtimali olduğunu düşünerek tweetini sildiğini söyledi. Yargılama süreci boyunca da Alp elinden gelen her şeyi yaptı.”

“Olağanüstü haksız ve hukuksuz bir karar”

Bilgi Üniversitesi’nde tam burslu öğrenim gören Emeç’in tutuklu yargılanması kararının sebebinin “kaçma şüphesi” ve “somut delilleri karartma” olduğunu söyleyen Sarı, “Söz konusu atasözünde bir hakaret unsuru yok. Cumhurbaşkanının ismi dahi geçmiyor. Alp’in tutuklu yargılanma kararı olağanüstü haksız ve hukuksuz bir karar” dedi.

Karara itirazda bulunduklarını da belirten Sarı, sonuçtan umutlu olduğunu söyledi.

“Tutuklama kararı beklenmiyordu”

Kararın çok ani ve hiç beklenmedik bir şekilde geliştiğini belirten Sarı, kararı öğrendikten sonra Emeç ile görüşme imkanının olmadığını ancak annesiyle görüştüğünü anlattı. Avukat Sarı, Emeç’in annesinin tutuklama kararına ilişkin sonra söylediklerini şu sözlerle aktardı:

Alp’in annesi, oğlundan hiç şüphe etmediğini söyledi. Sonuna kadar mücadele etmek istediğini belirterek en kısa sürede de Alp’in tekrar aralarına katılmasını istediğini söyledi.”

İYİ Parti örgütleri, milletvekilleri ve hukukçular sürecin sıkı takipçisi”

Kendisi dahil tüm İYİ Parti örgütlerinin ve milletvekillerinin süreci takip ettiğini aktaran Sarı, bu süreçte İYİ Parti’nin mücadeleye devam edeceğini ve itirazlarının da takipçisi olacaklarını belirtti.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda, yarın (17 Nisan) saat 12:30’da Alp Emeç için açıklama yapılacak. Açıklamaya İYİ Partili milletvekilileri de katılacak.

İYİ Parti, Emeç’in tutuklamasının ardından yazılı açıklama da yapmıştı:

“Adalet! Adalet! Adalet!!! Hukukun kodları ile oynadığınız zaman iktidarınız bir süre daha devam eder ama ‘adalet’ yeri doldurulamaz bir şekilde terk eder o ülkeyi. Yargı kararıdır, elbette saygı duyacağız. Ama adaleti sağlamak için verilen kararın, hem hukuka, hem adalete, hem de vicdana uygun olması gerekliliği ne olacak?”

Gazeteci Sedef Kabaş da aynı atasözünü paylaşması sebebiyle tutuklanmıştı

Gazeteci Sedef Kabaş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kastettiği öne sürülen sözleri nedeniyle 21 Ocak’ta gece yarısı İstanbul-Üsküdar’daki evinden gözaltına alınmıştı. “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla İstanbul Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Kabaş tutuklanmıştı.

Sedef Kabaş katıldığı televizyon programında şunları söylemişti:

“Şu meşhur bir söz vardır; ‘Taçlanan baş akıllanır’ diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Hadi onu söylemeyeyim, büyükbaş hayvan diyeyim. Büyükbaş bir hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz, o saray ahır olur, denir. Yani tam tersini ifade eder”

Televizyon programında bahsettiği bu atasözünü Kabaş, Twitter hesabından da paylaşmıştı.

11 Mart’ta İstanbul 36. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan iki yıl dört ay hapis cezasına çarptırılan Sedef Kabaş’ın tahliyesine karar verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.