Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Enflasyon pazara nasıl yansıyor? – Prof. Dr. Haluk Levent: “Etrafta gördüğümüz fiyatların hepsi yanlış”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon oranlarını 4 Nisan’da açıkladı. Enflasyon yıllık bazda yüzde 61,14’e yükseldi. Ekonomist ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 142,6 olarak hesapladı. Peki, bu oranlar halkın cebine nasıl yansıyor? Ekonomi profesörü Haluk Levent ile İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Kuzguncuk pazarında bu soruya yanıt aradık.

Haluk Levent, Kuzguncuk pazarının birçok semt pazarından yüzde beş, yüzde 10 oranında zaten pahalı olduğunu belirtiyor. Burada son günlerde pahalılığıyla gündem olan sebzelerin başında gelen domates 35 liradan 25 liraya düşmüş. Enginar beşli paket olarak 50 liraya satılıyor, yani geçen yıl dört liraya satılan enginarın tanesi 10 lira.

Prof. Dr. Haluk Levent’e çarşı pazarda sıklıkla duyduğumuz “Neyin pahalı, neyin ucuz olduğunu artık anlayamıyorum” yorumlarını soruyoruz. Levent, bunu “Bizim etrafta gördüklerimizin hepsi yanlış fiyatlar aslında. Temel çıpayı, dövizin fiyatını birdenbire iki katına çıkarırsan o bütün göreli fiyat yapısını bozuyor. Çünkü bu yüksek fiyat artışına adapte olan fiyatlar var olamayanlar var. Mesela ücretler hemen adapte olamıyor. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı, iki ay dayandı, hayat standardı artışını geri aldı, şimdi daha fazla yoksullaşma yaşayacağız” diye yanıtlıyor.

Çalışan yoksulluğu yayılıyor”

Levent, derinleşen yoksulluğa karşı yurttaşları koruyacak önlemlerin alınması gerektiğini de söylüyor:

“Çalışan yoksulluğu üzerinden yayılan bir durum söz konusu. Asgari ücrette yılda iki kez artış yapılması bence gerekli. Çünkü hayat standardının daha fazla gerilemesine müsaade edemeyiz.”

Son dönemde ete ve süte yapılan zamlar da cep yakıyor. Kuzguncuk’taki bir kasap da, ete yeni zammın geleceğine ilişkin söylentiler olduğunu belirtip “Kesilen hayvanın yerine mal koymuyor köylü. Çünkü zarar ediyor. Yemler çok pahalı. Gramajlar düştü. Bir kilo alan yarım kilo almaya başladı. Günde 100 kilo satarken şimdi 70 kilolara düştük. Bu mahallede bu kadar düştüyse başka yerlerde daha büyük sıkıntı yaşıyordur müşteri” diyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 8 Nisan’da ziyaret ettiği Et ve Süt Kurumu (ESK) önünde konuşan Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo, pek çok evde gelişim bozukluğu olan çocuklar ve kronik hastalıkları olan insanlar olduğunu söylemişti. Foggo’nun bu anlattıklarına atıfta bulunan Haluk Levent ise ucuz gıda satın almak zorunda olmanın doğurabileceği sonuçlara vurgu yapıyor:

“Yoksulların erişebildiği gıda ürünleri kimyasal kullanılmış, tağşiş edilmiş olduğu için uzun vadede sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalan geniş bir kitle oluşuyor. Bu, yoksulluğun kronikleşmesi demektir, yoksulun çocuğu yoksul olacak demektir. Bu tabii bir ülke için karşılaşılabilecek en büyük felaket.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.