Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: BAE, Pegasus casus yazılımını kullanarak İngiltere Başbakanlık Ofisi’ni dinledi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), bir İsrail firması tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımını kullanarak İngiltere Başbakanlık Ofisi’ni dinlediği iddia edildi.

Kanada’nın Toronto Üniversitesi’ne bağlı siber güvenlik uzmanlarından oluşan Citizen Lab isimli bir araştırma grubu tarafından paylaşılan raporda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), aralarında Başbakanlık Ofisi ve Dışişleri Bakanlığı’nın da olduğu birçok İngiliz resmi kurumunu İsrail firması tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımını kullanarak dinlediği öne sürüldü.

Citizen Lab, “2020 ve 2021’de resmi İngiliz ağlarında birden fazla şüpheli Pegasus casus yazılım vakasını gözlemlediğimizi ve bunları İngiltere hükümetine bildirdiğimizi teyit ederiz” dedi.

Açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı’yla ilgili şüpheli vakalar, BAE, Hindistan, Kıbrıs (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ve Ürdün’le eşleştirdiğimiz Pegasus operatörleriyle bağlantılı. İngiltere Başbakanlık Ofisindeki şüpheli vaka ise BAE’yle eşleştirdiğimiz bir Pegasus operatörüyle bağlantılı” denildi.

İngiltere hükümet sözcüsü konuya dair açıklamasında, “Güvenlik konularında rutin olarak yorum yapmıyoruz” dedi. Pegasus casus yazılımını geliştiren İsrailli şirket NSO Group ise Guardian’a verdiği demeçte iddiaları yalanladı, Citizen Lab ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumlar tarafından siyasi gerekçelerle hedef alındıklarını savundu.

ABD, İsrailli NSO Group’u kara listeye almıştı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Pegasus casus yazılımının geliştiricisi İsrailli NSO Group isimli şirketi ticari kara listeye almıştı.

Pegasus casus yazılımı nedir? 

Pegasus casus yazılımı, iOS ve Android işletim sistemli telefonlara bulaşarak kullanıcıların mesajlarını, fotoğraflarını, e-postalarını, aramalarını ve mesajlarını kayıt altına almayı sağlayan kötü amaçlı bir yazılım. 

Cep telefonundaki verilere eşzamanlı olarak ulaşan yazılım, Messenger, WhatsApp, Signal ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarındaki şifreleri de kırabiliyor. Telefondaki GPS ve donanım sensörlerine erişebilen yazılım, kişilerin geçmiş hareketlerini izleyebiliyor. 

Mobil cihazlara, adli inceleme yapılmadığı takdirde tespit edilmesi çok zor olan yazılım, İsrail Savunma Bakanlığı tarafından denetleniyor. NSO Group, yazılımı başka bir ülkeye satmadan önce İsrail hükümetinden lisans almak zorunda.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.