Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Pegasus casus yazılımını geliştiren İsrailli şirket NSO Group’u kara listeye aldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Pegasus casus yazılımının geliştiricisi İsrailli NSO Group isimli şirketi ticari kara listeye aldı. Temmuz ayında Pegaus yazılımının bazı devletler tarafından aktivistleri ve gazetecileri takip etmek için kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

NSO Group ise karar nedeniyle “dehşete düştüğünü” belirterek, teknolojilerin “terör ve suçu önleyerek” ABD ulusal güvenliğinin korunmasına yardımcı olduğunu savundu.

Şirket uzun zamandır yazılımının yalnızca insan haklarını koruma konusunda hassas ülkelerdeki askeri kuvvetler ve istihbarat teşkilatlarına satıldığını söylese de teknolojisini masum insanları hedef alan otoriter hükümetlere satmakla suçlanmıştı.

ABD’li yetkililer, NSO Group ve başka bir İsrail firması Candiru’nun “ABD’nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı” davrandığını söyledi.

“Bu araçlar muhalifleri, gazetecileri ve aktivistleri hedef alan hükümetler tarafından kullanılıyor”

ABD Ticaret Bakanlığı, kararın “şirketin casus yazılımı, hükümet yetkililerini, gazetecileri, iş insanlarını, aktivistleri, akademisyenleri ve büyükelçilik çalışanlarını kötü niyetle hedef almak için kullanan yabancı hükümetlere sattığına dair kanıtlara dayandığını” açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında, “Bu araçlar, yabancı hükümetlerin, kendi egemen sınırlarının dışında muhalifleri, gazetecileri ve aktivistleri hedef alan otoriter hükümetlerin muhalifleri susturmak için uyguladıkları ulus ötesi baskıyı gerçekleştirmelerine de olanak sağladı. Bu tür uygulamalar, kurallara dayalı uluslararası düzeni tehdit ediyor” denildi.

ABD ticari kara listesine bir Rus ve bir Singapurlu şirket de eklendi. ABD Dışişleri Bakanlığı, şirketlerin eylemleri nedeniyle İsrail, Rusya veya Singapur’a karşı herhangi bir işlem uygulanmayacağını bildirdi.

Pegasus casus yazılımı neler yapabiliyor?

Pegasus casus yazılımı, iOS ve Android işletim sistemli telefonlara bulaşarak kullanıcıların mesajlarını, fotoğraflarını, e-postalarını, aramalarını ve mesajlarını kayıt altına alabiliyor.

Cep telefonundaki verilere eşzamanlı olarak ulaşan yazılım, Messenger, WhatsApp, Signal ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarındaki şifreleri de kırabiliyor. Telefondaki GPS ve donanım sensörlerine erişebilen yazılım, kişilerin geçmiş hareketlerini izleyebiliyor. 

Mobil cihazlara adli inceleme yapılmadığı takdirde tespit edilmesi çok zor olan yazılım, İsrail Savunma Bakanlığı tarafından denetleniyor. NSO Group, yazılımı başka bir ülkeye satmadan önce İsrail hükümetinden lisans almak zorunda.

Yazılımı kullanan 10 ülke tespit edilmişti

The Guardian ve 16 farklı medya kuruluşu tarafından yönetilen büyük bir veri sızıntısı soruşturmasına göre NSO Group’un ürettiği bilgisayar korsanlığı yazılımının, satıldığı otoriter ülkeler tarafından insan hakları aktivistlerini, gazetecileri ve avukatları izlemek için kullanıldığını ortaya çıkarmıştı. 

Sızdırılan listede dört kıtadan ve 10’dan fazla ülkeden insanların izlendiği saptanmıştı. Dünya genelinde kaç kişinin izlendiği tam olarak belirlenemese de Türkiye’den 500 kişinin Pegasus casus yazılımı tarafından izlendiği belirtilmişti.

Sızdırılan belgelerden yola çıkılarak NSO müşterisi 10 ülke tespit edilmişti. Bu ülkeler şöyle: Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Hindistan, Macaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).

Pegasus yazılımı Cemal Kaşıkçı cinayetinde de kullanılmıştı

Sızdırılan veriler ve araştırmalar sonucunda, NSO tarafından üretilen Pegasus programının Suudi Arabistan ve yakın müttefiki BAE tarafından, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesi olayında da kullanıldığı belirtilmişti.

Sızdırılan bilgilerde, cinayeti araştıran Türk savcının, Kaşıkçı’nın eski eşi Hanan Elatr’ın ve nişanlısı Hatice Cengiz’in telefonuna Pegasus casus yazılımının bulaştığı yönünde kanıtlar yer almıştı.  

Kaynak: BBC

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.