Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti devlet başkanı suikastı nedeniyle Türkiye’den iadesi talep edilen ve cezaevinde bulunan Samir Handal hakkındaki kırmızı bülten kaldırıldı

Uzun yıllardır ABD’de yaşayan Haiti vatandaşı Samir Handal, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse‘ın geçen sene evinde uğradığı suikastın şüphelisi olduğu gerekçesiyle iade talebiyle yargılanıyor. Avukat Mahmut Barlas’ın dosyaya sunduğu belgelere göre Ankara’daki Sincan Cezaevi’nde bulunan Samir Handal hakkında Interpol tarafından çıkarılan kırmızı bülten tedbiren kaldırıldı.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse, 7 Temmuz 2021 tarihinde evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Suikastın şüphelisi olduğu gerekçesiyle İstanbul’da geçici olarak tutuklanan ve Haiti’ye iade talebiyle yargılanan Samir Handal hakkında Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) tarafından 14 Kasım 2021’de kırmızı bülten çıkarılmıştı. Handal’ın avukatı Mahmut Barlas’ın dosyaya sunduğu yeni belgelere göre Handal hakkında çıkarılan kırmızı bülten, Haiti devletinin sunduğu belgelerin şüpheli görülmesi nedeniyle tedbiren kaldırıldı.

Handal hakkındaki kırmızı bülten

Ne olmuştu?

Cinayetin şüphelilerinden biri Christian Emmanuel Sanon, Haiti’deki suikast sırasında Samir Handal’ın evini kiraladığı için Haitili yetkililer Handal’ın suikast ile bağlantısı olduğunu iddia ediyor. Filistin’deki annesini ziyaret etmek için 15 Kasım’da ABD’den kalkan uçağa binen Samir Handal, bir gün önce hakkında çıkarılan kırmızı bülten nedeniyle aktarma yapmak için indiği İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. 40 gün süre ile geçici olarak tutuklanan Handal ilk aşamada Maltepe Cezaevi’ne gönderildikten sonra Ankara Sincan Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na nakledildi.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iade yargılaması yapılan davada şu ana kadar iki duruşma geride kaldı. Bir sonraki duruşma 30 Mayıs’ta yapılacak. Handal’ın tutukluluk durumu ise 13 Mayıs’ta değerlendirilecekti. Ancak kırmızı bültenin kaldırılmasının ardından mahkeme heyeti daha kısa sürede toplanabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.