Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 50 sene önce idam edildi, Ulucanlar Cezaevi’nin hafızası hâlâ “dün” gibi

Ankara’nın Ulus semtindeki Ulucanlar Cezaevi, Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski cezaevlerinden biri. Türkiye’nin siyasî ve toplumsal yaşamına yön veren onlarca yazar, gazeteci ve siyasetçinin yolu bu cezaevinden geçti. Tam 50 sene önce bugün, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da burada idam edilmişti. 2011’de müzeye çevrilen cezaevini Medyascope görüntüledi. 

Haber: Okan Yücel
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

81 yıllık tarih

1925 yılında kurulan Ulucanlar Cezaevi 2006’da kapatıldı, 2011’de müzeye çevrildi. 81 yıllık tarihinde resmî sayılara göre 18 idam cezasının infaz edildiği cezaevinde devletin düzenlediği operasyonlar ve işkenceler nedeniyle de onlarca yurttaş hayatını kaybetti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Erdal Eren gibi isimlerin idam edildiği cezaevinden Yılmaz Güney, Nazım Hikmet, Behice Boran, Bülent Ecevit, Necip Fazıl Kısakürek, Edip Yüksel, Sırrı Süreyya Önder gibi isimlerin de yolu geçti.

Hilton koğuşu

Ulucanlar Cezaevi’nde ondan fazla koğuş, tecrit odaları ve geniş bir avlu bulunuyor. Ranza sayısı az olduğu ve Ankara’yı tepeden gördüğü için Hilton koğuşu adı verilen koğuşta Bülent Ecevit ve Necip Fazıl Kısakürek gibi isimler de kalmıştı.

Erdal Eren’in doğum yılı 1961 olarak yazılı

Cezaevinin en geniş koğuşularından 5. koğuşta Behice Boran, Erdal Eren ve Nazım Hikmet gibi isimler kaldı. Resmî kayıtlardan faydalanıldığı için 1981 yılında henüz 17 yaşındayken idam edilen Erdal Eren’in doğum yılı 1961 olarak yazılı. Ancak 25 Eylül 1964’te doğan Erdal Eren’in yaşı 12 Eylül 1980 darbesini yapan cunta yönetimi tarafından büyütülmüştü. Erdal Eren burada idam edildi.

Sırrı Süreyya Önder’in portresi kaldırılmıştı

6. Koğuşta ise Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Edip Yüksel, Yılmaz Güney ve Sırrı Süreyya Önder gibi geniş çevrelerce tanınan siyasetçi ve yazarlar farklı dönemlerde kalmıştı. Müzenin bu koğuşunda eskiden kalan mahkûmların geriye bıraktığı eşyaları da sergileniyor. 6. Koğuşta eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de biyografisi ve portresi bulunuyordu. Ancak bu pano 2019’da kaldırıldı. Müze yönetiminden konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmadı. 

Ulucanlar Cezaevi’nde idam edilenler

Müzenin sonunda ise idam cezalarının infaz edildiği darağacı bulunuyor. Resmî kayıtlara göre burada toplam 18 kişi idam edildi. Resmî kayıtlara göre idam edilen kişilerin listesi şöyle:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.