Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın düşük faizli konut kredisi açıklamasının ev fiyatlarına etkisi – Emlakçılar: “Ev sahipleri dünden beri zam yapıyor”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü (9 Mayıs) kabine toplantısının ardından duyurduğu konut kredisi faizlerindeki indirim kararından sonra ev fiyatları yükselişe geçti.

“İlk kez ev sahibi olacaklara yüzde 0,99 faizli kredi”

Erdoğan konuşmasında kararı şöyle açıkladı:

Birinci pakette, ilk defa tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz. Konut değeri 2 milyon lira ile sınırlı bu paket aylık 0,89 faizli konut kredisi de içeriyor. Bu paketin amacı da döviz ve altın varlıkların Türk Lirası’na dönüşünü teşvik etmektir. Böylece konut arzının artmasını, fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz.”

“Ev fiyatları yüzde 25 oranında arttı”

Açıklamanın ardından konut fiyatları yükselişe geçti. Konuştuğumuz emlakçılar fiyatların bir günde yüzde 25 civarında arttığını söyledi. Emlakçılara göre bu durum kira fiyatlarının da artmasına yol açacak.

Emlakçı Ünal Nişli, Erdoğan’ın açıklamasının ardından ev sahiplerinin kendisini aramaya başladığını söyledi: “Ev sahipleri dünden beri arayıp zam yapıyor. Bir tanesi 250 bin, bir diğeri 400 bin lira zam yaptı. Bu durum bize acımasızca geliyor. Son bir haftada beş tane daire satış anlaşması yapmıştık, kaparolarını da almıştık. Mal sahipleri vazgeçtiklerini söyleyip astronomik fiyat artışları yapıyor.

“İlk günden ev sahiplerinden telefonlar almaya başladık”

Emlakçı Mehmet Arslan da benzer bir durumla karşılaştığını söylüyor: “Daha ilk günden itibaren ev sahiplerinden aldığımız telefon aramalarında ağırlıklı olarak fiyatların yükseltilmesi talepleriyle karşılaştık. Ortalama olarak fiyatı bir milyon baz alırsanız, bugün itibariyle fiyatlar bir milyon 200 bin, 1 milyon 300 bin seviyelerine çıktı.

“‘İnsanlar daha fazla kredi çekecek’ diye düşünüyorlar”

Mehmet Arslan’a göre bu, benzer kredi kampanyalarında sıkça karşılaşılan bir durum: “Özellikle kredilerin düşürülmesi gibi müdahalelerde karşımıza çıkan ilk tepki fiyatların artması oluyor. Ev sahipleri muhtemelen ‘Kredi oranları düşürüldü, insanlar daha fazla kredi çekecek’ diye düşünüyor.

“İnsanların kredi ödeyebilmesi için alım gücünün yükselmesi lazım”

Emlakçı Ahmet Arslan da dünden bu yana evlere ortalama 150-200 bin liralık zam geldiğini söylüyor ve düşük kredi uygulamasının emlak piyasasını canlandıramayacağını belirtiyor:

Piyasaya can suyu olabilecek bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Çünkü insanların alım gücü düşük. Kredi faiz oranı 0,99 da olsa bu piyasa koşullarında bunun verimli olacağını düşünmüyorum. İnsanların kredi ödeyebilmesi için piyasanın rahatlaması, alım gücünün yükselmesi lazım. Kullandığımız benzinin fiyatı yüzde 100 artmışken insanlar nasıl ev alacak? Allah yardımcıları olsun.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.