Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Galaksimizdeki karadeliğin fotoğrafı ilk kez görüntülendi

Event Horizon Teleskopu İşbirliği, Samanyolu galaksisinin merkezindeki bulunan Sagittarius A karadeliğinin ilk kez fotoğrafını çekti. Çekilen fotoğraf Dünya’ya ilk kez Astrofizikçi Ferya Özer tarafından duyuruldu. Güneş’in kütlesinden 4 milyon kat büyük kütleye sahip olan karadelik güneş sistemimize 26 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu resmin karadelikler hakkında öğrenmek istediklerimiz için bulunmaz bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, karadelik üzerine çalışmalar yapmaya devam ediyor.

Samanyolu galaksisinin merkezindeki Sagittarius A karadeliğinin ilk fotoğrafı çekildi. Fotoğraf, Event Horizon Teleskopu (EHT) İşbirliği tarafından çekildi. 

Sagitarrius A’nın çekilen ilk fotoğrafı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Bilim Vakfı’nda yapılan basın açıklamasında Arizona Üniversitesi’nden Astronomi ve Fizik Profesörü Ferya Özel tarafından duyuruldu. Ferya Özel, 2001 yılından beri ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) çalışıyor.

Sagittarius A, Güneş’in kütlesinden 4 milyon kat daha büyük bir kütleye sahip. Aynı zamanda Dünya’nın içinde bulunduğu güneş sistemine 26 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Uzmanlar karadeliğin Güneş sistemine zarar verme olasılığının olmadığını belirtti.

“Bu ‘bizim’ büyük kütleli karadeliğimiz”

Karadeliğin fotoğrafı, Messier 87 Galaksisi’nin merkezindeki karadeliğin fotoğrafının çekilmesinden sonra ortaya çıkan ikinci karadelik fotoğrafı. EHT’nin içindeki uzmanlardan Heino Falcke, Sagittarius A’nın çekilen fotoğrafı hakkında, “Bu yeni resim, bir öncekinden daha özel çünkü bu ‘bizim’ büyük kütleli karadeliğimiz” dedi.

Radboud Üniversitesi’nden bir bilim insanı ise karadelik hakkında şunları söyledi:

“Bu karadelik, bizim ‘bahçemizde.’ Eğer karadelikleri ve onların nasıl işlediğini anlamak isterseniz size bunlar hakkında bilgi verecek yegane karadelik de bu çünkü bu karadeliğin her ayrıntısını gözlemleyebiliyoruz.”

Sagittarius A’nın görüntüsünün simülasyonu yapıldı

EHT takımı, karadeliğin nasıl göründüğünü ve çalıştığını gösteren bir simülasyon yaptı. Bu simülasyon, Samanyolu galaksisinin merkezine gidip radyo frekanslarında duyarlı gözlerle göreceğiniz Sagittarius A’nın görüntülerini içeriyor.

Bilim insanları görüntüsünü yeni elde ettikleri bu karadeliğin incelemelerine başladı. Günümüzde karadelikler için kullanılan ölçümlerin bu karadeliğe uyup uymadığını araştıran bilim insanları, şu ana kadar karadeliğin Albert Einstein’ın genel görelilik ve yer çekimi teorisine uygun olduğunu belirtti.

“İlk gözlemlediğimiz karadelik ile aralarında fark var”

Prof. Emrah Kalemci konu hakkında Medyascope’a konuştu. 2019 yılında gözlemlenen karadeliğin ilk defa varlığı tahmin edilen bir gökcisminin görüntüsel olarak da var olduğunun kanıtlandığını belirten Kalemci, bu sefer ise daha küçük bir karadeliğin görüntüsünün alındığını belirtti. Daha önce gözlemlenen karadeliğin de bu seferkine göre daha büyük olduğunu dile getiren Emrah Kalemci, “İlk gözlemlenen karadelik dev bir kütleye sahipti. Şimdiki gözlemlenen karadelikten kütlesel olarak 1000 kat daha büyüktü” dedi.  

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.