Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan buğday ihracatını yasakladı, uluslararası piyasalarda fiyatlar fırladı

Hindistan’ın temel tahıl ihracatını yasaklamasının ardından buğdayın fiyatı uluslararası piyasalarda yükselişe geçti.

Hindistan’da buğday mahsullerini vuran bir sıcak hava dalgasından sonra temel tahıl ihracatı 13 Mayıs’ta federal hükümet tarafından ülke içi fiyat artışlarının önünü almak için yasaklandı. Gösterge buğday endeksi, bugün (16 Mayıs) Şikago’ borsasında yüzde 5,9 artarak iki ayın en yüksek seviyesini gördü.

Almanya’dan Hindistan’a eleştiri

Hindistan hükümetinin yasak kararına, Almanya’daki G7 ülkeleri toplantısına katılan ülkelerin tarım bakanlarından tepki geldi. Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, “Herkes ihracat kısıtlamaları getirmeye veya pazarlarını kapatmaya başlarsa, bu krizi daha da kötüleştirir” dedi.

Hindistan’ın bu hamlesi, Rusya-Ukrayna savaşı başladığından bu yana büyüyen gıda ihracatını kısıtlama dalgasının yeni bir parçası olarak yorumlandı. Endonezya hurma yağı ihracatını durdururken Sırbistan ve Kazakistan tahıl sevkiyatlarına kota koymuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı buğday üreticilerini tehdit ediyor

Hindistan dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olmasına rağmen mahsulünün çoğu iç pazarlarda satıldığı için büyük bir ihracatçı değildi. Yasaktan önce, yıl içinde 10 milyon ton buğday sevkiyatı yapmayı hedefliyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve sel baskınlarının buğday üreticilerini tehdit etmesinden sonra, Hindistan’ın buğday tedarikindeki açığın bir kısmını telafi etmesini bekleniyordu.

Yasağın ardından, Hindistan’ın gıda güvenliği ihtiyaçları için buğday ihtiyacı olan ülkelere yönelik ihracata onay vereceği belirtildi.

Yurtiçi fiyatlar rekor seviyede

Hindistan, Rusya-Ukrayna savaşından sonra özellikle Türkiye ve Mısır gibi ülkelere ihracatını artırmış ancak bu durum yurtiçi fiyatların rekor seviyelere çıkmasını beraberinde getirmişti. Son haftalarda Hindistan’da buğday fiyatları yüzde 15-20 oranında artmıştı.

Bu durumu önlemek için gelen kısıtlamayla birlikte fiyatlar da küresel olarak yükseliş gösterdi. Bugün Avrupa borsalarının açılmasının ardından buğday fiyatları ons başına 435 euroya kadar yükseldi. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkelerinin, ihracat kısıtlamalarıyla bozulmaya devam eden gıda tedarik zincirlerini nasıl iyileştirecekleri G7 zirvesinin de önemli gündem maddelerinden biriydi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.