Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçı Nilo’nun kişisel sergisi “Güncem” ziyarete açıldı

Sanatçı Nilo’nun kişisel sergisi “Güncem”, bugün (16 Mayıs) İstanbul-Beşiktaş’taki Hüsrev Kethüda Hamamı’nda sanatseverlerle buluştu. Kişinin kendiyle mücadelesine ve zihnine odaklanan sergide, tuval üzerine yağlıboya, alüminyum üzerine çalışmalar ve dijital bir yerleştirme gibi farklı materyallerden üretilmiş eserler bir araya geliyor. “Güncem”in hikayesini, Nilo’dan dinledik.

Haber: Betül Gökce & Tuğbanur Toprak

Sanat dünyasında “Nilo” ismiyle anılan sanatçı Nilüfer Tokay’ın kişisel sergisi, İstanbul-Beşiktaş’taki tarihi Kethüda Hamamı’nda ziyarete açıldı. Daha önce sergilenmiş eserlerini bir araya getirerek farklı bir kompozisyonda yeniden yorumlayan sanatçı, “Güncem” sergisinde insanları, hayatlarını şekillendiren olumsuz anılara farklı gözle bakmaya davet ediyor. Sanatçı böylece olumsuz anıları dönüştürerek yaşamı yönetmenin kişinin kendi elinde olduğuna değiniyor. Sergi, 28 Mayıs’a kadar her gün ziyarete açık. Sanatçı Nilo ile serginin hikâyesini konuştuk.

Eserlerini üretirken psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun bir kitabında geçen “Budadıklarımız” tasvirinden ve yazar Stefano D’Anna’dan ilham aldığını dile getiren sanatçı, tablolarında sık sık aile ve toplumun bizi baskı altında tutarak zarar verdiğine, yani “budadığına” atıfta bulunuyor.

Sorunları zihnimizde halledemediğimizde rahatsızlıkların bedensel hastalıklara dönüştüğünü söyleyen Nilo, eserlerinde rahatsızlıklarından kurtulmak, mücadele etmek yerine düşüncelerine ve kafasının içine hapsolan insanları betimliyor. Sanatçı at, aslan gibi hayvan figürlerini, bilinçdışını tasvir etmek için kullanıyor.

Resimlerini günce tutar gibi yaptığını ve üretirken eskiyi tekrarlamayı sevmediğini söyleyen Nilo, serginin ismine karar verme sürecinden ise “Hangi resmimi ne zaman, hangi olayın etkisinde kaldığım için yaptığımı düşündüm” diyerek bahsetti. “Güncem” ismi bu düşünceler sonrası ortaya çıkmış.

Resimlerinde “Nilo” imzasını kullanan sanatçı, ismin hikayesini “Çocukluğundan beri annem ve babam beni  böyle çağırırdı” diye anlattıktan sonra bu ismi kullanmak istemesinin sebebini “annesini çok küçük yaşta kaybetmesi ve ‘Nilo’ hitabının onun annesiyle hatıralarını çağrıştırması” olarak açıkladı. Tokay, insanların ona böyle seslenmesini sevdiğini söyledi.

Resim yapmaya lise yıllarında başlayan sanatçı, ilk kişisel sergisini 1987’de, İstanbul-Maltepe Sanat Galerisi’nde açmış. Hüsrev Kethüda Hamamı’nda bir sergi açmayı her zaman hayal ettiğinden bahseden Nilo, bu arzusunun “yapının Mimar Sinan tarafından yapılmış olmasından kaynaklandığını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.