Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’in ENAG’a yönelik tedbir kararı talebi reddedildi – Prof. Dr. Veysel Ulusoy: “ENAG engellere rağmen verileri yayınlayacak”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında dava açarak, ENAG’ın veri yayınlamaması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. Ulusoy Twitter hesabından yaptığı açıklamada, TÜİK’in ihtiyati tedbir kararı aldırma talebinin tüm mahkemelerce reddedildiğini açıkladı. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Ulusoy, ENAG’ın engellere rağmen verileri yayınlamaya devam edeceğini söyledi.

Prof. Dr. Ulusoy, TÜİK tarafından yapılan ikinci suç duyurusunun istinaf mahkemesi dahil bütün mahkemelerce reddedildiğini söyledi ve “İstinaf da esaslı bir şekilde yazmış. Oybirliğiyle karar vermiş hâkimler. Demişler ki ‘Verileri yayınlayabilir herhangi bir beis yoktur. Yayınlamasında engel yoktur. Dolayısıyla ihtiyati tedbir koymak için bir neden yoktur’” diye konuştu.

“Ne TÜİK ne de hükümet rahat durmayacak”

TÜİK’ten izin alınmadan herhangi bir mecra yoluyla istatistiki veri yayınlayan kişi ve kurumlara yönelik hapis cezası öngören taslağa yönelik de konuşan Ulusoy, “Açıklanan karar güzel ama davanın ötesinde bu yasa ya da kanun tarzından yaklaşımlar, ‘ENAG Kanunu’ olarak söylenen yaklaşımlar ne TÜİK’in ne de hükümetin bu konuda rahat duracağını, yani geri adım atmayacağını ya da sakin durmayacağını gösteriyor” dedi.

“Verileri herkes yayınlayabilir”

Ulusoy aynı zamanda ENAG’ın söylemlerinin mahkemelerde olumlu yansımasını gördüklerini, kanunen herkesin veri yayınlayabileceğini söyledi ve ekledi: “TÜİK enflasyonu yayınlayabilir, ENAG enflasyonu yayınlayabilir, İstanbul Ticaret Odası (İTO) yayınlayabilir. Herkes yayınlayabilir, serbesttir. Yeter ki metodolojisini verin. Arkasından verilerinizi aylık olarak yayınlama serbestisine sahip oluruz. Kanun böyle diyor ama kanun değişene kadar böyle diyor. İleride ne getirecek ne götürecek göreceğiz” diye konuştu.

“ENAG engeller ne olursa olsun yayın yapacak”

Söz konusu tasarı yürürlüğe girse de ENAG olarak verileri yayımlamaya devam edeceklerini söyleyen Ulusoy şöyle devam etti: “Orada çok güzel bir emek, doğru bir emek, doğru bir metodoloji ve doğru veriler var. Doğrudan şaşmamayı ilke olarak kabullenen ENAG ailesi de toplu olarak beyan ettiği üzere ben dahil, ENAG önündeki engeller ne olursa olsun bu yayını yapacaktır ve halkımızla buluşturacaktır. Yasa tasarısı veya kanun tasarısı adına ne dersek diyelim, önceden haberdar olunduğu için onu şimdilik buzdolabına koyup soğutmaya başladılar. Daha doğrusu öyle yapmak zorunda kaldılar ama onu devamlı ısıtacaklardır ama bizim kararlılığımız da o derece sağlam temellere dayanmıştır, onu da belirtmek isterim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.