Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan görevden alındı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) açıklamaları yüzünden görevden alındı, yerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Başkanı ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç getirildi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmek üzere BAE’ye ziyaret gerçekleştirdiği sırada Özkan’ın görüşleri yayınlanmış ve bu durum parti içinde rahatsızlığa yol açmıştı.

Parti grup başkanvekilleri, partilerin grup toplantılarında aday olan ya da aday gösterilen milletvekilleri arasından seçiliyor. AKP’de de grup başkanvekillikleri için bugüne kadar hep seçim yapıldı. Ancak Özkan’ın durumunun dün (18 Mayıs) AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında değerlendirildiği ve görevden alınması yönünde karar çıktığı öğrenildi. Özkan’ın yerine TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç getirildi. 

Cahit Özkan, Erdoğan’la fotoğrafının ve Abdurrahim Karakoç’un dizelerinin de yer aldığı bir tweet attı ama o da görevden alınmasını engelleyemedi.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, bir YouTube kanalında, Türkiye-BAE ilişkilerine dair, “Birleşik Arap Emirlikleri baktı ki Türkiye’ye diz çöktüremiyor, Türkiye ile birlikte yürümeden bölgesel ve küresel anlamda kendi menfaatlerinin aleyhine bazı şeyler ortaya çıkıyor, o zaman BAE teslim oldu” demişti. Bu açıklamaları AKP içinde rahatsızlığa neden olmuş ve Özkan’a ilk tepki AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten gelmişti: “Özkan’ın açıklamaları partimizin görüşünü yansıtmamaktadır.”

“BAE teslim oldu”

Cahit Özkan’ın BAE-Türkiye ilişkilerine dair sözlerinin tamamı şöyle:

“15 Temmuz’un mademki finansörü, mademki Türkiye’ye kasteden FETÖ terör örgütü ve Türkiye düşmanlarının finansörü, Birleşik Arap Emirlikleri. Esas sormamız gereken soru şu: Biz buna inanıyoruz, siz inanıyor musunuz? Biz de inanıyoruz. O zaman siz niye Birleşik Arap Emirlikleri ile beraber ilişki kurmamızı istediniz?

Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi bize ‘Niye Birleşik Arap Emirlikleri’ni dışlıyorsunuz?’ dedi. Sanki Birleşik Arap Emirlikleri dünyanın tek uluslararası süjesi ve onlarla ilişki kurmadık diye Türkiye uluslararası toplumda yalnızlaştığı ifadelerini kullandılar. Yahu benim çıkarım neyi gerektiriyorsa.. Benim şöyle bakmam lazım, belki de Birleşik Arap Emirlikleri baktı ki Türkiye’ye diz çöktüremiyor, baktı ki Türkiye’nin istiklalini engelleyemiyor, baktı ki Türkiye’ye dayanmadan, Türkiye ile birlikte yürümeden bölgesel ve küresel anlamda kendi menfaatlerinin aleyhine bazı şeyler ortaya çıkıyor, o zaman Birleşik Arap Emirlikleri teslim oldu. İşte güvenli enerji arzının Türkiye olmadan olamayacağını uluslararası toplum kabul etti.

Özkan’dan Ömer Çelik paylaşımı

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cahit Özkan’ın Türkiye ile BAE ilişkilerine dair açıklamalarını eleştirerek, “Özkan’ın Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerine dair beyanları partimizin görüşlerini yansıtmamaktadır” demişti. Çelik’in eleştirisi sonrasında Twitter üzerinden paylaşım yapan Özkan, Ömer Çelik ile fotoğrafını, “Sıkı dostların arasına kimse giremez” yazısıyla paylaşmıştı. 

Özkan görevden alınmasına karşın, görevden alınma haberinin basına yansıması üzerine grup yönetimindeki arkadaşlarıyla istişare ettikten sonra istifa ettiğini belirten bir tweet attı.

Cahit Özkan kimdir?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitiren Cahit Özkan, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Bölümü’nde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İnsan Hakları Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. AKP Denizli Milletvekili seçilmeden önce Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreter Yardımcılığı, Anayasa Hukukçuları Derneği Genel Sekreterliği, Uluslararası Hukuk Merkezi Başkanlığı, Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkanlığı ve Hukukçular Derneği Başkanlığı olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşunda çalışan Özkan, Polis Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak İnsan Hakları Hukuku dersleri verdi. İlk kez 1 Kasım 2015 seçimlerinde AKP Denizli Milletvekili seçilen Özkan, 2018 seçimlerinde de milletvekili olarak parlamentoya girdi ve 7 Temmuz 2018 tarihinden bu yana AKP Grup Başkanvekilliği görevini yürütüyordu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.