Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Şık’tan Medyascope yayınındaki sözlerine ilişkin açıklama: “Alevilerin haklı nedenlerle travmalarını tetiklemeye yol açtığım için özür dilerim”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Medyascope yayınındaki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili “Kılıçdaroğlu’nun, Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için bir mesele olduğunu kavrayarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Hiç kimse ‘iktidar oradan söz kurmaz’ diye düşünmesin. Bakın bu öyle kötü bir iktidar ki bize her gün Madımak’ı yaşatabilecek bir iktidar” sözleri nedeniyle sosyal medyadan açıklama yaptı.

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın Medyascope yayınında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili “Kılıçdaroğlu’nun, Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için bir mesele olduğunu kavrayarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Hiç kimse ‘iktidar oradan söz kurmaz’ diye düşünmesin. Bakın bu öyle kötü bir iktidar ki bize her gün Madımak’ı yaşatabilecek bir iktidar” sözleri tartışmanın fitilini ateşledi.

Video: Ekrem İmamoğlu? Mansur Yavaş? Kemal Kılıçdaroğlu? Meral Akşener? İşte Ahmet Şık’a göre en güçlü aday

Video: Ahmet Şık’ın sözlerinin ardından: Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi olması ne kadar önemli?

Alevilerin haklı nedenlerle travmalarını tetiklemeye yol açtığım için özür dilerim”

Şık, bu tartışma üzerine sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

“Alevilerin haklı nedenlerle travmalarını tetiklemeye yol açtığım için özür dilerim” diyen Şık, şöyle devam etti: “Ülkenin kuruluşundan itibaren ikincil yurttaş muamelesi görmüş, birçok katliama maruz kalmış bir kitleyi de ilgilendiren başka bir konuda görüşlerimi dile getirirken daha dikkatli olmalıydım.

Küfür, hakaret ve asılsız ithamların dışında, o travmaların yarattığı duygusal hassasiyetlerle ortaya konan eleştirilerin başımın üzerinde yeri var. Özrün muhatapları ve nedeni de bu zaten.

Aralarında tanıdığım insanların da bulunduğu birçok kişinin söz konusu programın kaydını izlemeden, ifadelerimin bütününü okumadan, sosyal medya çukurunda manipüle edilip dolaşıma sokulan bir tek cümleden yola çıkarak yaptığı yorum, hakaret, ithamların ayıbı kendilerine kalsın.

Herkesin anlayabileceği bir cümlenin, cımbızlanarak, tarihsel ve hala kanayan, kanatılan yaralar üzerinden dolaşıma sokulması çok acı.”

“Benim şerhim sadece bir temkin uyarısıydı”

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olması halinde Alevi kimliğinin, iktidar tarafından kendi kitlesini konsolide etmekte kullanabileceğini, derin fay hatlarını kırmaya dönük hamleler yapabileceğini anlatmaya çalıştığını” dile getiren Şık, şunları söyledi:

“Bu görmezden gelindiği gibi bağlamından koparılan cümleler birileri tarafından linç girişimi çarkına atılmam için fırsat olarak görüldü. Ortaya çıkan tablo kötülüğün bir su gibi her zaman en alçak seviyeyi bulup oraya kolayca inebildiğini bir kez daha kanıtladı.

Alevilerin yok sayılıp inkâr edilmesine karşı ilkesel ve insani tutumumuzu ve durduğumuz yerin şüphe götürmeyecek bir adalet duruşu ve eşitlik barındırdığını söylemek/söylemek zorunda bırakılmak bana ayıp geliyor. Umarım bunu tersine çevirmeye çalışanlara da ayıp gelir.

Programın, tepkilere neden olan kısmında dediğim şu: ‘Kemal Kılıçdaroğlu’nın, Alevi olmasının Türkiye toplumu ve siyaseti için bir mesele olduğunu, bizler için değil elbette, kavrayarak hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum…’

‘Hiç kimse ‘iktidar oradan söz kurmaz’ diye düşünmesin. Bakın bu öyle kötü bir iktidar ki bize her gün Madımak’ı yaşatabilecek bir iktidar. Toplumun fay hatlarını tekrar kırabilecek bir anlayışın altında hepimiz kalırız. Ona dikkat etmek gerekiyor.’

Toplumun, ülkenin ve geleneksel siyasetin gerçeklerini biliyoruz ama bu verili/değiştirilmez de değil.
Benim şerhim sadece bir temkin uyarısıydı.

Bir suç örgütüne dönüşmüş iktidarın, bir süredir tırmanış gösteren sığınmacılar üzerinden ortaya çıkan yabancı düşmanlığı üzerinden neyi nasıl kaşıyacağını, kaşıyabileceğine işaret eden bir temkin, o kadar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.