Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşte eski bir İslamcının Ruşen Çakır’a yolladığı 19 Mayıs mektubu

İslami harekette yetişmiş bir izleyicimiz, 19 Mayıs ve Atatürk hakkında zamanla değişen düşüncelerini bir mektupla Ruşen Çakır’a anlattı. Geçmişte 19 Mayıs’ın muhafazakâr aileler için “bir çeşit travma” olduğunu söyleyen izleyicimiz, mektubunun devamında “Artık Atatürk, benim için emsali zor bulunan bir kahramandır” dedi.

Video: Eski bir İslamcının Ruşen Çakır’a yolladığı 19 Mayıs mektubu

Mektubun tamamı:

“İdeolojik saplantılarla yetişmiş muhafazakâr gençler arasında 19 Mayıs bir çeşit travma günüydü. Mütedeyyin ailelerin kızlarına zorla şort giydirilmeye çalışılır, bu aileler rapor almak için doktorlara (bin takla) yalvarır ve çocuklarını o ‘şort’tan kurtarmaya çalışırdı. Biz muhafazakâr erkekler de bir yandan derslerden yırtmanın sevincini yaşarken, bir yandan da ‘seveceksiniz ulan’ yaklaşımına, ‘sevmiyoruz ulan’ tepkisiyle içten içe mukabele ederdik. 

Zihnimizde o dönemde oluşturulan muhayyileye göre bir adam vardı, ülkeye görünürde çok iyilik yaptığı zannedilen ama niyeti hep kötü olmuş bir adam. Ülkeyi dinden uzaklaştırmaya uğraşmış, gençleri namazdan/ibadetten soğutmuş ve bozmuş bir adam. Siz bakmayın onun düşmanı yenmiş gözüktüğüne filan, düşmanla gizliden (dinin ifsat edilmesi konusunda) anlaşmış, düşman da yenilmiş gözükmüş:)

Geldiğimiz noktada yutkunarak da olsa kabul ediyorum ki (bazı yöntem hataları olduğunu düşünsem de) o adam kazandı, öngörüleri doğru çıktı. İslamcılar kendi fikirlerini, kendileri çöp ettiler. Yenildiler.

Hatasıyla sevabıyla eleştirilmeye/tartışılmaya izin verilmemiş, bazen de abartılı yüceltilmiş ama emsali zor bulunan bir kahraman benim için artık Atatürk. Tayfun Atay: ‘Bu toplumda Atatürk’e övgü ve yergi arasında bir başka yaklaşımın önünü açmak kolay değildir’ der. 

Bana göre artık bu yaklaşımın önünün açılmasının zamanı geldi de geçiyor bile.

Selametle Ruşen Bey.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.