Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun hedefindeki TURKEN Vakfı’nın yönetim kurulu üyeleri hakkında bilinenler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün (24 Mayıs) “bir kaçış planının anatomisi” olarak duyurduğu ve 22.00’de sosyal medya hesabından yayınladığı videoda, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Ensar Vakfı’nın, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) kurulu TURKEN Vakfı’na çeşitli tarihlerde toplamda yaklaşık 1 milyar lira para aktardığını iddia etti.

2014 yılında New York Merkezli olarak TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın ortaklığı ile kurulan TURKEN Vakfı, Türk öğrencilere konaklama ve burs imkanı sağlıyor. Vakıf, internet sitesinde yer alan bilgilere göre başta New York olmak üzere Washington DC., Boston, Virginia ve Syracuse şehirlerinde toplam sekiz öğrenci evi ile yaklaşık 50 öğrenciye hizmet veriyor. Aynı zamanda New York’ta 200 kişilik bir kompleks inşa ediyor.

Ancak vakfın Türkiye gündeminde yer etmesi bu eğitim faaliyetleri ile ilgili değil. Daha önce kamuoyu gündemine, yönetiminde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın bulunması, 2019’da ünlü boksör Muhammed Ali’ye ait Michigan’daki çiftlik evini satın alması gibi konularla gelen vakıf, şimdi de ana muhalefet liderinin iddialarının hedefi durumunda. 
Peki dikkatleri üzerine çeken vakfın yönetiminde kimler var? Haklarında neler biliniyor?

 Behram Turan

1959 Rize doğumlu Behram Turan, Haydarpaşa Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü mezunu. Yüksek lisans öğrenimini Colorado State Üniversitesi’nde tamamlayan Turan, 1982’den beri ABD’de yaşıyor. CME Associates adlı şirkette çevre mühendisliği hizmetleri müdürü, aynı zamanda TURKEN Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı. 

Zulkarneyn Vardar

TURKEN yönetiminde bulunan Zulkarneyn Vardar, 1999’da ABD’de kurulan Miraj İslamic School adlı kuruluşun kurucusu ve genel müdürü. New York merkezli kuruluşun 2017’de açılan okullarından biri hakkında hükümete yakın bazı gazetelerde, “ABD’de FETÖ’ye karşı ilk Maarif okulu” diye bahsedilmişti.

Zulkarneyn Vardar, 2015’te Forum USA adlı internet sitesine verdiği röportajda okulla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

Biz gençlerimizin, bilhassa çocuklarımızın topluma yararlı olarak yetiştirilmelerinde görev alırken onların aynı zamanda geçmişlerinden kopmadan değerlerini koruyan, diline sahip çıkan ve bulunduğu toplumda örnek gösterilen insanlar olmaları için çaba sarf ediyoruz.”

Vardar’ın “Hayaller ve Gerçekler Arasında New York” adlı bir kitabı da bulunuyor. Kitap, 2016 yılında Ensar Vakfı’na ait Gülhane Yayınevi’nden çıktı.

Vardar ayrıca çeşitli zamanlarda Timealem adlı internet sitesinde yazılar yazıyor. 

Esra Albayrak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak, 14 Ekim 1983 İstanbul doğumlu. Eski Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile evli. 

Kadıköy İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Albayrak, lisans eğitimini Indiana Üniversitesi’nde sosyoloji ve tarih alanlarında tamamladı. 2014‘te Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde sosyoloji alanında doktora çalışmasını bitirdi.

TURKEN Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan Albayrak aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un yönetim kurulu başkanı olduğu TÜRGEV’in de yönetim kurulu üyesi.

Mustafa İlbeyli

Sakarya Üniversitesi ve The University of Texas’ta okuyan Mustafa İlbeyli, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Investment Office of the Presidency of the Republic of Türkiye (Invest Turkey) adlı kuruluşta yaklaşık yedi yıl kıdemli danışman olarak çalıştı. İlbeyli, Linkedin adlı internet sitesindeki profilinde bu çalışma deneyimini “devlet kurumları ve çeşitli sektörlerde yatırım yapan şirketler arasındaki koordinasyon ve kolaylaştırma, yatırımcıların sorularını yanıtlamak” olarak tanımlıyor. Invest Turkey, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ABD ziyaretlerinde Amerikan şirketlerinin yöneticileriyle bir araya getiren şirket olarak biliniyor. 

İlbeyli, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda (TRT) üç yıldan bu yana “Küresel Genişletme Direktörü” olarak çalışıyor.

Halil İbrahim Bacacı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mezun olduğu Kartal İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Halil İbrahim Bacacı, TURKEN Vakfı’nın yanı sıra ENSAR Vakfı yönetiminde de bulundu. 

Tartışmalı ihalelerin öznesi

Bilal Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Bacacı’nın ismi, 2021’de yapılan Sürat Kargo’nun satış ihalesinde gündeme geldi. Bacacı’nın sahibi olduğu ve ihaleyi kazanan Ort Kargo adlı şirket, ihaleden üç hafta önce kurulmuştu. Ayrıca bazı muhalefet temsilcileri satışın şirket değerinin çok altında bir miktarla (333 milyon TL) gerçekleştiğini dile getirmişti.

Bacacı’nın dahil olduğu bir diğer tartışmalı ihale yaklaşık bir ay önce yapıldı. Sahibi olduğu ve 2021’in Nisan ayında kurulan Port Madencilik Ticaret AŞ adlı şirket, kuruluşundan bir yıl sonra, 21 Nisan 2022’de Türkiye’nin en büyük bakır madeni sahası (Elazığ-Adıyaman illeri dahilinde bulunan saha) ihalesini, verdiği 2 milyar 205 milyon liralık teklifle kazandı. Ancak ihale 29 Nisan’da Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla “ihaleye çıkma kararında ve ihale ilanında hukuka uygunluk bulunmadığı” gerekçeleriyle iptal edildi. 

Ömer Faruk Albayrak

Berat Albayrak’ın akrabası olan Ömer Faruk Albayrak, 2017 yılında Fatma Özgül ile evlenirken nikâh şahitliklerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yapmıştı.

Ahmet Bayraktutar 

1982 İzmit doğumlu Ahmet Bayraktutar, Bilal Erdoğan’ın mezunu olduğu Kartal İmam Hatip Lisesi’ni bitiren ve bugün TURKEN Vakfı yönetiminde olan bir başka isim. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde lisans, Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisans okuyan Bayraktutar, aynı zamanda TÜRGEV yönetim kurulunda başkan vekili.

Bayraktutar, Akşam, Güneş, Star, 24TV gibi iktidara yakın basın kuruluşlarını bünyesinde bulunan TürkMedya şirketinin yönetiminde de bulunuyor. 

Fehmi Bilge

TURKEN ve TÜRGEV yönetiminde bulunan Fehmi Bilge, İlim Yayma Vakfı’nın da kurucuları arasında. 

Memiş Yetim

1995’ten bu yana New York’ta ikamet eden Memiş Yetim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemşerisi. TURKEN Vakfı yöneticiliğinin yanı sıra New York’ta Morning Star Limousine adlı şirketin sahibi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.