Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da OHAL ilan edildi: Gerekçe, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini gerekçe göstererek, ülkede gece yarısından itibaren olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. Orbán sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı videoda, yemin ederek göreve başlayan yeni Macaristan hükümetinin komşu Ukrayna’daki savaşın yarattığı zorluklara daha hızlı yanıt vermesi için böyle bir kararın alındığını söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Facebook hesabından yayınladığı videoda, Macaristan’ın komşusu Ukrayna’da devam eden savaşın ne zaman biteceğinin belirsizliğini koruduğunu, dünya genelinde bir ekonomik kriz yaşandığını belirtti ve ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Orbán şunları söyledi:

“Ukrayna’daki savaş göz önüne alındığında, bir saniyemizi bile boşa harcamadık. Dünya ekonomik bir krizin eşiğinde. Macaristan bu savaşın dışında kalmalı ve ailelerin mali güvenliğini korumalı.”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Budapeşte hükümetinin ani kararlar alması gerektiği için ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini belirten Orbán, hükümetin acil durum kapsamındaki ilk önlemlerini bugün (25 Mayıs) açıklayacaklarını kaydetti. Olağanüstü hale göre Orbán hükümetine, kararları kararnameyle onaylama yetkisi veriliyor.

Ne olmuştu?

Macaristan’da 8,2 milyon seçmen 3 Nisan’da sandık başına gitmişti. Seçimleri Başbakan Viktor Orbán liderliğindeki Fidesz (Macar Yurttaş Birliği) ve Hıristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) koalisyonu kazanmıştı. 12 yıl önce göreve gelen Orbán, iktidarına bir dört yıl daha eklerken Peter Marki-Zay liderliğindeki altı muhalefet partisi beklenen desteği görememiş ve hayal kırıklığı yaşamıştı.

Kaynak: Hungary Today

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.