Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı’ndan asgari ücrete zam çağrısı: “İnsanlar yaşamalı, alım gücü düşmemeli”

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, salı günü (24 Mayıs) düzenlediği basın toplantısında “Asgari ücretlinin alım gücünün düşmemesi önemlidir. İnsanlar yaşamalı” diyerek asgari ücrete zam yapılması çağrısında bulundu.

EBSO’nun Ege’de faaliyet gösteren en büyük 100 şirketin açıklandığı basın toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, asgari ücretin güncellenmesi gerektiğini söyledi: 

“Devlet enflasyonu yüzde 60 oranında açıklıyorsa, fiyatlar da mı bu kadar artacak? Yurttaşların alım gücü düşmemeli. İnsanların alım gücü düştü. Sekiz milyon kişi asgari ücretle geçiniyor. Asgari ücretlinin alım gücünün düşmemesi önemlidir. İnsanlar yaşamalı.” 

“Aç insan her şeyi yapar”

Yorgancılar şöyle devam etti: “İnsanlar kazandıkları parayla rahat olmalı. Yoksa aç insan her şeyi yapar. ‘Tok açın halinden anlamaz’ diye bir söz vardır. İnsan mutlaka çalışmalı ve aldığı para ile de geçinebilmeli. Eskiden tek kişi çalışıyordu, eve bakabiliyordu. Artık böyle bir dünya yok. Bir evde hem karı hem de koca çalışmak zorunda. Birlikte yaşıyorsanız, birlikte kazanıp borç ödeyeceksiniz. Asgari ücret mutlaka güncellenmeli.

“Üretim yoksa kalkınmak hayal”

Yorgancılar enflasyonla mücadele edilmesi gerektiğine de şöyle değindi: “Bizim yüksek enflasyonla, işsizlik ile mücadele edebilmemiz için katma değerli üretimimiz ve markamızın olması lazım. Dünya ile karşılaştırdığımızda maalesef geride kaldık. Hukukun üstünlüğü yargı bağımsızlığını, kurumların bağımsızlığını mutlaka sağlamamız lazım. Devletimizde liyakatin esas alınması, nitelikli eğitim ve herkesin dile getirdiği demokrasi kültürünü uygularsak cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılından sonra önümüze daha sağlıklı, doğru bakabileceğiz. Üretim yoksa kalkınmak hayaldir.

“Enflasyona endeksli bir uygulama yapılmalı”

Yorgancılar’a göre Türk Lirası’nın değerinin korunması için önlemler alınmalı: “Öncelikle paramızın değerini korumamız gerekiyor. Paramızın gücü azaldığı müddetçe satın alma gücümüz de düşüyor. Devletimiz çıkardığı kur korumalı uygulama Hazine tarafından karşılanacağı için bu da çözüm değil. Türk Lirası’nın korunması için enflasyona endeksli bir uygulama yapılmalı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.