Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müzik yasağını meyhane ve bar işletmecilerine sorduk: Salgın tedbiri mi, yaşam tarzına müdahale mi?

Salgın tedbirlerinin gevşetilmesine ve maske zorunluluğununun kaldırılmasına rağmen müzik yasağı sürüyor. Moda Eğlence Yerleri Derneği (MODADER) Başkanı Günay Önalan ve müzik yasağından etkilenen esnafla İçişleri Bakanlığı’nın müzik yayınını saat 01.00’e kadar uzatmasını konuştuk.

Kamera: Ayşegül Karagöz

Salgın tedbirlerinden en çok etkilenen meslek gruplarının başında müzisyenler ve eğlence yeri işletmecileri geliyor. İçişleri Bakanlığı, iki hafta önce müzik yayını saatini 01:00’e kadar uzattı ancak bu düzenleme çözüm olmadı. Yaşam tarzına müdahale tartışmaları konser yasaklarıyla yeniden alevlendi.

“Yasağın ideolojik olduğunu düşünüyoruz”

MODADER Başkanı Günay Önalan, konunun müzikle alakası olmadığını, bu yasağın insanların yaşam tarzına müdahale olduğunu söyledi. Yasağın saatinin önemli olmadığını dile getiren Önalan “Bunu 12.00 yapmışsın, 01.00 yapmışsın, fark etmiyor. Yasak, yasaktır. Bu yasağın ideolojik olduğunu düşünüyoruz” dedi.

“Dükkânını kapatan arkadaşlarımız oldu”

Salgın sürecindeki bütün yasakların zaman içinde kalktığını buna rağmen müzik yasağının hâlâ devam ettiğini vurgulayan Önalan, bunun sebebini anlayamadıklarını söyledi. Önalan, bu uygulamanın sadece işyerlerini değil, oraya gelen insanları da ciddi anlamda etkilediğini belirterek,“İnsanlar ne oldu falan diye bize soruyorlar. Biz de diyoruz ki ‘Haberiniz yok mu yani?’ İnsanlar da zaten konudan bihaber. Çünkü kopmuşlar, yani daha doğrusu hayattan koparılmışlar” dedi.

Esnafa gece 01.00’den sonra müzik yaparsa ceza kesildiğini hatırlatan Önalan, şöyle devam etti: “62 bin lira ceza ödeyen arkadaşlarımız oldu. Daha doğrusu ödeyemediler. Dükkânı kapatıp gidiyorlar. ‘Aslında sizin bu işi yapmanızı istemiyoruz’ demiyorlar da zorlaştırıp ‘Ya bak adam yapamadı, kapattı gitti’ diyecekler. Aslında araştırılsa sebepleri işte bunlar.”

“Seçimden sonra normale dönecek diye umuyoruz”

Kadıköy’de meyhane işleten Fatoş Bulut da müşterilerinin yasak başladıktan sonra telefondan müzik açmak istediklerini söyledi. Bulut, “Telefondan da izin vermediğiniz zaman ne oluyor? İşinizi etkiliyor. İşe yansıyor bu” dedi.

Her gün gelen zamlardan dolayı işlerinin yüzde 70 düştüğünü dile getiren Bulut, müzik yasağıyla beraber bunun yüzde 80’e çıktığını, esnafın büyük çoğunluğunun bu durumda olduğunu vurguladı. Bulut, “Seçimden sonra normale dönecek diye umuyoruz. Yani sıktık sıktık dişimizi bir yıl daha sıkacağız galiba. Pandemi vurmadı aslında. Vuran pandemi değil, vuran sistem” diye konuştu.

Eğlenmeyi marjinalize ediyorlar”

Kadıköy’de bar işleten Sidar Gürkan da “Yaşam tarzına müdahale dışında başka bir amacı olmayan bir uygulama bu. Zaten yıllardır küçük bir alana sıkıştırılmak isteniyor eğlence sektörü ve insanları da oraya toplama gibi bir amaç var. Bu kısmen başarıldı dedi.

Yasaklara turistlerin de zaman içinde alıştığına dikkat çeken Gürkan, “Biz alışmakta çok iyiyiz aslına bakarsanız. Türkiyeliler geldiğinde bir süre sonra alışır ama turistlerin bile buna alışması komik bir hal almaya başladı” diye ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.