Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜPRAŞ’ta işten çıkarma kararları sonrası işçiler eylemde | İzmir-Aliağa rafinerisindeki protestolarda yaşananlar

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Koç Holding’e ait TÜPRAŞ’ın, İzmir-Aliağa’daki rafinerisinde 27 işçinin işten çıkarılma kararının ardından işçiler eyleme başladı. Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) öncülüğündeki eylemler dördüncü gününe girdi.

Koç Holding’e ait TÜPRAŞ’ın İzmir-Aliağa’daki rafinerisinde 27 işçiye yönelik işten çıkarma kararının alınmasından sonra başlayan eylemler, dördüncü gününe girdi.

Medyascope olarak rafinerinin önünde devam eden eylemleri yerinde takip ettik. Burada konuştuğumuz Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkan Yardımcısı Gökhan Kayataş, kararın kabul edilemez olduğunu söyledi. Kayataş, sözlerine şu şekilde devam etti:

TÜPRAŞ’ın Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olduğunu bilmeyen yoktur. Bu kadar büyük bir  kuruluşun haksız gerekçelerle 27 kişiyi işten çıkarma gibi bir niyeti var. Biz de Petrol İş Sendikası olarak yaptığımız toplantılar sonucunda, aldığımız bilgilerle de birlikte bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğine karar verdik“.

İşten çıkarılanlar arasında engelliler de var
Kayataş, “İşten çıkarılanlar arasında dört tane engelli arkadaşımız var. İşe alındıklarında 20-25 yaşlarındaydılar. Şu an 40-45 yaşlarındalar ve emekliliklerine çok kısa süre kaldı” dedi.

“Onurlu direnişi desteklemek için buraya geldik”

Alanda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve eski Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Kani Beko, Medyascope‘a açıklamalarda bulundu:

Burada 27, Türkiye genelinde ise 88 arkadaşımızı gerekçesiz bir şekilde işten atma düşünceleri var. Biz de işçilerin buradaki onurlu direnişini desteklemek üzere buraya geldik. Petrol İş Sendikası’nın işçileri deneyimlidir. Disiplinli bir şekilde bu eylemlere devam ederlerse burada hiçbir arkadaşımızın burnu kanamaz” dedi.

“Sermayeler dörde beşe katlanmışken bu karar utanç verici”

Beko, sözlerine şöyle devam etti:

Yıl sonu kar paylarına baktığımızda başta TÜPRAŞ olmak üzere hemen hemen bütün holdingler sermayesini dörde, beşe katlamış. Hal böyleyken bu işten çıkarma kararları utanç verici”.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.