Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masa seçim güvenliğini nasıl sağlayacak? Parti yetkilileri hazırlıkları ve riskleri anlattı

Altılı masanın “Seçim Güvenliği Komisyonu” raporu, 6 Haziran Pazartesi günü, 12.00’de basın mensupları ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantıda açıklanacak. Bu ay İYİ Parti’nin ev sahipliğinde yapılan komisyon toplantılarının sonuçları, altı partiden komisyon üyelerinin katıldığı basın açıklamasında, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat tarafından paylaşılacak. Komisyon üyeleri Sunat ve DEVA Partisi Seçim İşleri Av. İdris Şahin, seçim güvenliğini, hazırlıklarını, riskleri ve tedbirleri Medyascope için değerlendirdi. 

Altılı masanın 29 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen toplantısıyla çalışmalara hız verilmiş ve Seçim Güvenliği Komisyonu çalışmalarının 6 Haziran’da kamuoyu ile paylaşılacağı duyurulmuştu. Komisyonda CHP’li Oğuz Kaan Salıcı, İYİ Parti’li Şenol Sunat, DEVA Parti’li İdris Şahin, Saadet Parti’li Hasan Bitmez, Demokrat Parti’li İlay Aksoy ve Gelecek Partisi’li Ayhan Sefer Üstün çalışma yürütüyor. 6 Haziran’da açıklamayı yapacak olan İYİ Parti’li Sunat ve DEVA Parti’li Şahin, komisyon raporundan önce Medyascope’a konuştu. 

Şenol Sunat: “Komisyonun işi 6 Haziran’da bitmeyecek”

Dört başlık altında, 24 alt başlığın çalışmasını bitirdiklerini söyleyen İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, “Bu çalışmaların daha detay ve teknik çalışmaları seçim sürecinin sonuna kadar devam edecek, komisyonun işi 6 Haziran’da bitmeyecek. Biz bu açıklama ile nelerin üzerinde durduğumuzu ve nelerin üzerinde daha çok durmamız gerektiğini, o gün ifade edeceğiz” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı adayı konuşuldu mu?

En yoğun olan ve en önemli komisyonlardan birinde çalıştıklarını belirten Sunat, üzerlerine düşen ne varsa birlikte, paylaşarak çalışmalarımızı sürdüreceklerini söyledi ve CHP Grupbaşkanvekili Engin Özkoç’un “Altılı masanın cumhurbaşkanı adayı hazır” sözleri için, “Cumhurbaşkanı adayı, genel başkanların alacağı karardır. Masada adaylık konuşulmadı, seçim sathına yakın konuşulur” dedi. 

“Korku iklimi oluşturmanın iktidara da faydası olmaz”

Seçim gününde sokakta olabilecek bir hareketlilik için, güvenlik güçlerinin tedbir alması gerektiğine dikkat çeken Sunat, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun SADAT önüne giderek seçim güvenliğine işaret etmesi hakkında şunları söyledi:

Siyasi partiler olarak bizim yapacağımız bunu gündeme taşımak olur. Sayın Kılıçdaroğlu, bir duyum almıştı ki, bu duyumun üzerine SADAT’ın kapısına dayandı. ‘Böyle bir niyetiniz varsa, durun’ dedi, iyi de oldu. Korku iklimi yaratmaya yönelik şeyler, insanlara bir baskı yaratıyor. Ben şuna inanıyorum ki, milletin iradesinin önünde hiçbir şey duramaz. Milletin iradesi o sandıkta tecelli edecektir. Korku iklimi oluşturmanın iktidara da asla ve asla faydası olmaz.” 

24 ana başlık

DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı Av. İdris Şahin, seçim öncesi, seçim takviminin başladığı andan itibaren seçim gününe kadar olan süreç, seçim günü yapılan işlemler ve oyların kullanılıp sandıkların kapatıldıktan sonraki aşamada Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim sonucunu tasdik ettiği ana kadar olan aşamaları dört bölüme ayırdıklarını ve 24 ana başlıkta bunları detaylandırdıklarını söyledi. Şahin, çalışma başlıklarını şöyle sıraladı:

Seçmen kütüklerinden tutun, dijital altyapı ve veri paylaşımına, propagandadan TRT’nin, Anadolu Ajansı’nın, RTÜK’ün uygulamalarına, mükerrer oylardan sandık güvenliğine, sandık yönetimlerinden il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarının seçimine kadar olan süreç dahil olmak üzere, en son günde ıslak imzalı evrak tutanaklarının illerdeki seçim kurullarına ve genel merkezlerimize iletimine ve YSK’ya nakline kadar olan süre içerisinde geçecek olan bütün aşamaları tek tek değerlendirdik.

“Oy sayımında veri akışının durmasına karşı tedbir alacağız”

 Sivil toplumla, barolarla istişareli bir şekilde bu sürecin yürütüleceğini söyleyen Şahin, seçim esnasında veri akışının durdurulmasına karşı gerekli önlemleri alacaklarını ve dijital platform üzerinden kendi verilerini aktaracaklarını söyledi. Seçim günü için seçmen kütüklerinin takip edileceğini ve sandık kurullarının oluşumu, salon, kat görevlisi, bina görevlisi ve binalarda bilişimci ve hukukçu temini gibi pek çok konu ile ilgilendiklerini belirten Şahin, “Her binada bilişim sorumlularımız olacak, ıslak imzalı oy tutanakları alınır alınmaz taratılıp ilgili partilerin seçim koordinasyon merkezlerine ve yüksek seçim kuruluna iletimi konusunda gerekli altyapı sağlanacak” dedi.

“Her türlü tedbir alınacak, bu konuda hiç kimsenin tereddüdü olmasın”

Kılıçdaroğlu’nun SADAT çıkışını, kendisine gelen hangi istihbari bilgiye göre yaptığını bilmediklerini söyleyen Şahin, “Seçimler öncesinde bir kargaşa durumu veyahut da seçimlere giden süreç içerisinde ülkede bir psikolojik atmosfer ve iklim oluşturmaması noktasında bir çekincesi olduğunu görüyoruz. Bizde somut bir bilgi olmadığı için, bu konuda detaylı bir şey söylemem söz konusu olamaz ama seçim gününe ve seçim süreciyle alakalı her türlü tedbir alınacak, bu konuda hiç kimsenin tereddüdü olmasın” diye konuştu. 

“İktidar seçim kararı aldıktan sonra, 24 saat içinde cumhurbaşkanı adayı kamuoyuyla paylaşılır”

Engin Özkoç’un “altılı masanın adayı hazır” çıkışı hakkında da konuşan Şahin, “Masada aday ismi hiç konuşulmuyor ama elbette CHP Grup Başkanvekilinin gönlünden geçen aday, kendi partisinden biri olabilir. Gönlünüzden kim geçiyor diyorsanız, tabi ki bizde kendi genel başkanımız geçiyor. Gayet normal ama konuşulduğu anda orta yol mutlaka bulunur. İktidar seçim kararı aldıktan sonra, 24 saat içinde altılı masanın cumhurbaşkanı adayı da kamuoyuyla paylaşılır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.