Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (96): En unutulmaz beş NBA final serisi

NBA playofflarında Golden State Warriors ile Boston Celtics karşı karşıya getiren final serisi bu gece Türkiye saati ile 04.00’te başlıyor. Golden State Warriors’ın ev sahipliğinde, Chase Center’da oynanacak ilk maç öncesi, NBA tarihinde bugüne kadar oynanmış en unutulmaz beş final serisini, Medyascope Spor Servisi olarak sizler için derledik.

5) 1984 NBA finalleri Boston Celtics (4)-(3) Los Angeles Lakers

NBA’in 1980 sonrası başlayan modern döneminin ilk iki büyük yıldızı kuşkusuz Larry Bird ve Magic Johnson. Öncesinde popülerliği dünya, hatta ABD genelinde de bir hayli düşük olan NBA bu iki yıldız ismin lige girerek rekabet seviyesini yukarı çekmesiyle birlikte hızla yükseldi ve uluslararası çapta da popüler bir lig haline gelmeye başlamıştı.

1984 NBA finallerinde ise iki ezeli rakip Magic Johnson’ın Los Angeles Lakers’ı ve Larry Bird’ün Boston Celtics’i tam 15 yıl aradan sonra tekrardan NBA finallerinde karşı karşıya gelir. Los Angeles Lakers’ın kadrosunda artık yaşı ilerlemesine rağmen etkisini kaybetmeyen Kareem Abdul-Jabbar ve James Worthy gibi iki yıldız isim daha mevcutken, Boston Celtics’te ise Larry Bird’ün en büyük destekçileri, Robert Parish ve Kevin McHale olarak öne çıkıyordur. Kıyasıya geçen seride hiçbir takım 2 farklı üstünlüğü yakalayamazken,  evinde son maçtan galip ayrılan Boston Celtics seriyi de 4-3 noktalayarak şampiyonluğu elde eden taraf olur. 

Boston Celtics’te Larry Bird 27.4 sayı, 14 ribaund ve 3.6 asist ortalamaları ile finaller MVP’si olurken, Dennis Johnson 17.6 sayı, Robert Parish 15.4 sayı ve 11.4 ribaund, Kevin McHale de 13.4 sayı ortalamaları ile öne çıkan isimler olur. 

Los Angeles Lakers’ta ise, Kareem Abdul-Jabbar 26.6 sayı ve 8.1 ribaund, James Worthy 22.1 sayı ve Magic Johnson da 18 sayı, 7.7 ribaund ve 13.6 asist ortalamaları ile öne çıkar.

Serideki yedinci maçın özeti:

4) 2005 NBA finalleri San Antonio Surs (4)-(3) Detroit Pistons

NBA’de önceki iki sezonun şampiyonlarını karşı karşıya getiren final eşlemesinde ise 2004 şampiyonu Detroit Pistons ile 2003 şampiyonu San Antonio Spurs karşılaşır. Seride iki takımda evinde oynadı ilk iki maçı kazanarak durumu 2-2’ye getirir. Beşinci maçta ise NBA finallerinin olağan şüphelisi Robert Horry uzatmalar dahil son 17 dakikada kaydettiği 21 sayı ile San Antonio Spurs adına fark yaratan oyuncu olur. Robert Horry üstelik bu karşılaşmanın uzatma periyodunun bitimine 5.9 saniye kala bulduğu üçlük isabet ile takımını 96-95’lik üstünlüğe taşır ve San Antonio Spurs’ün deplasmanda galip gelerek seride 3-2 öne geçmesini sağlar. Detroit Pistons altıncı maçta galip gelse de yedinci maçta evinde üst üste ikinci kez hata yapmayan San Antonio Spurs şampiyonluğa uzanan ekip olur.

San Antonio Spurs adına 20.6 sayı ve 14.1 ortalamaları yakalayan Tim Duncan finaller MVP’si olurken, Manu Ginobili 18.7 sayı ve 5.9 asist, Tony Parker da 13.9 sayı ortalamaları ile öne çıkan diğer isimlerdir. 

Detroit Pistons’ta ise Chauncey Billups’ın 20.4 sayı, 5.0 ribaund ve 6.3 asist, Richard Hamilton’ın da 16.7 sayı ve 5.3 ribaundluk performansları yeterli olmaz.

Robert Horry’nin inanılmaz beşinci maç sonu performansı:

Yedinci maçın özeti:

https://www.youtube.com/watch?v=oqzW_PwhgKc

3) 1998 NBA finalleri Chicago Bulls (4)-(2) Utah Jazz

Michael Jordan’ın son NBA şampiyonluğu olarak tarihe geçen 1998 NBA finallerinde ise, Chicago Bulls’un rakibi önceki sezon finallerde mağlup ettiği Utah Jazz’dır. 1997 finallerinde 4-2 mağlup olduğu Chicago Bulls’a karşı daha da güçlenerek finallere gelen Utah Jazz, bu defa NBA finallerinde saha avantajını da elinde bulundurur. Seride ilk maçta evinde galip gelerek 1-0 üstünlüğü de yakalayan Utah Jazz olmur. Ancak sonraki 3 maçtan da galip ayrılan Chicago Bulls, serinin üçüncü karşılaşmasında 96-54’lük üstünlük yakalayarak hala en iyi takımın kendileri olduğunu da gösterir.

Utah Jazz’ın o karşılaşmada kaydettiği 54 sayı NBA finaller tarihinde bir takımın kaydettiği en düşük sayı olarak da tarihe geçmiştir. Beşinci maçta ise deplasmanda galip gelerek durumu 3-2’ye getiren Utah Jazz evinde oynayacağı son iki karşılaşma öncesinde moral depolar. Ancak altıncı karşılaşmanın son saniyelerine 1 sayı geride giren Chicago Bulls Michael Jordan’ın crossover’ı üzerine bulduğu 2 sayılık atış isabeti ile 87-86’lık üstünlüğü yakalayarak üst üste üçüncü şampiyonluğunu elde eder. Karşılaşmayı 45 sayı ile tamamlayan Michael Jordan maç kazandıran basket ile de NBA kariyerini sona erdirir.

Chicago Bulls’ta finaller MVP’si Michael Jordan, 33.5 sayı, Scottie Pippen 15.7 sayı ve 6.8 ribaund, Toni Kukoc 15.2 sayı ortalamaları ile öne çıkarken, Utah Jazz’de ise Karl Malone 25 sayı ve 10.5 ribaund ortalamaları kaydeder.

Altıncı karşılaşmanın özeti:

Michael Jordan’ın şampiyonluğu getiren şutu:

2) 2013 NBA finalleri Miami Heat (4)-(3) San Antonio Spurs

San Antonio Spurs ile son şampiyon Miami Heat’i karşı karşıya getiren 2013 NBA finallerinde ise altıncı maça 3-2 önde giren San Antonio Spurs, karşılaşmanın son saniyelerine de 3 sayılık avantajla girer. NBA şampiyonluğundan yalnızca son bir ribaund kadar uzakta olan San Antonio Spurs, Lebron James’in kaçan 3 sayılık atışı sonrasında Chris Bosh’un hücum ribaundu üzerine  Ray Allen’ın bitime 5.2 saniye kala gelen 3 sayılık isabeti ile maçı uzatmaya taşımasına engel olamaz. Uzatmalarda ise 103-100’lük üstünlüğü yakalayarak seriyi yedinci maça taşıyan Miami Heat, yedinci maçta da 95-88’lik galibiyeti elde ederek üst üste ikinci kez şampiyonluğa uzanır.

Miami Heat’te 25.3 sayı, 10.9 ribaund ve 7 asist ortalamaları ile finaller MVP’si ödülünü kazan Lebron James olurken, Dwyane Wade 19.6 sayı ve Chris Bosh da 11.9 sayı ve 8.9 ribaund ortalamaları yakalar. 

San Antonio Spurs’te ise Tim Duncan 18.9 sayı ve 12.1 ribaund, Tony Parker 15.7 sayı ve 6.4 asist, Kawhi Leonard da 14.6 sayı ve 11.1 ribaund ortalamaları ile mücadele eder.

Ray Allen’ın finallerin kaderini değiştiren üçlüğü:

https://www.youtube.com/watch?v=tr6XsZVb-ZE&feature=youtu.be

Yedinci karşılaşmanın özeti:

1) 2016 NBA finalleri Cleveland Cavaliers (4)-(3) Golden State Warriors

2016 NBA finallerine gelindiğinde ise son şampiyon ve normal sezonu 73 galibiyet-9 mağlubiyet ile tamamlayarak normal sezon galibiyet rekorunu kıran Golden State Warriors’un rakibi, önceki sezon finallerde mağlup ettiği Lebron James’li Cleveland Cavaliers’tır. Serinin ilk 4 maçında 3-1’lik üstünlüğü elde ederek şampiyonluğu neredeyse garantilediği düşünülen Golden State Warriors beşinci maça üst üste ikinci şampiyonluğu elde etmek için çıkar. Ancak Cleveland Cavaliers’ta Lebron James ve Kyrie Irving’in planı başkadır.

Karşılaşmada 41’er sayı kaydeden ikili, seriyi 3-2’ye getirerek, henüz hiçbir şeyin bitmediğini ilan eder. Altıncı maçta ise Lebron James’in kaydettiği 41 sayı ile yine galibiyete uzanan taraf Cleveland Cavaliers olur. Seri yedinci maça taşınır. Yedinci maçta ise bitime 2 dakika kala 89-89’luk eşitlik varken Golden State Warriors hızlı hücumunda, Andre Igoudala’yı geriden gelerek bloklayan Lebron James NBA finaller tarihinin en ikonik anlarından birine imza atar. Karşılaşmanın geri kalan süresinde Warriors sayı üretemezken, bitime 53 saniye kala Kyrie Irving’in elinden bulduğu 3 sayılık basketle şampiyonluğa giden taraf Cleveland Cavaliers olur. NBA finaller tarihinde ilk kez bir takım 3-1 geriden gelerek şampiyonluğa uzanırken, Cleveland şehri de tüm sporlarda 52 yıllık şampiyonluk hasretine de son verir.

Finallerde Cleveland Cavaliers’ta Lebron James, 29.7 sayı, 11.3 ribaund ve 8.9 asist ortalamları ile MVP olurken, Kyrie Irving de 27.1 sayı ile ön plana çıkan diğer isimdir.

Golden State Warriors’ta ise Stephen Curry 22.6 sayı, Klay Thompson 19.6 sayı ve Draymond Green de 16.5 sayı, 10.3 ribaund ve 6.3 asist ortalamaları ile mücadele eder.

Lebron James’in belki de şampiyonluğu getiren bloğu:

Yedinci karşılaşmanın özeti:

https://www.youtube.com/watch?v=Mxv5h-RZWVs&feature=youtu.be

Seride gidişatı tamamen değiştiren Lebron James ve Kyrie Irving ikilisinin inanılmaz performans gösterdiği beşinci maçın özeti:

https://www.youtube.com/watch?v=1mya_VTatl0

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler