Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şırnak’ta İstiklal Marşı sırasında gülen öğrenciyi tokatlayan öğretmenin iki yıla kadar hapsi istendi


Şırnak’ın İdil ilçesinde Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu’nda sınıfta İstiklal Marşı okunduğu sırada gülen öğrencisini “Sizin böyle bir marşınız var mı da gülüyorsunuz, siz ancak halay çekersiziniz” diyerek tokatlayan müzik öğretmeni Samiye Göçmen hakkında iki yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde bulunan Mehmet Akif İnan İmam Hatip Ortaokulu’nda müzik öğretmeni olarak görev yapan Samiye Göçmen’in 10 Eylül 2021’de öğrencilere İstiklal Marşı okuturken, öğrencilerden K.C.S’ın gülmesi üzerine yanına giderek, “Sizin böyle bir marşınız var mı da gülüyorsunuz, siz ancak halay çekersiziniz” diyerek öğrenciyi tokatladığı belirtildi. Ailenin şikayetçi olması üzerine hakkında idari soruşturma açılan ve maaş kesme cezası alan Göçmen, can güvenliğini gerekçe göstererek tayinini istedi ve başka yere atandı.

Adli soruşturmayı yürüten İdil Cumhuriyet Başsavcılığı ise Göçmen hakkında, “kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle basit yaralama” suçlamasıyla iddianame hazırladı. İdil Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, mağdur K.C.S’nin yanı sıra görgü tanığı öğrencilerin ve öğretmen Göçmen’in ifadesi yer aldı.

Mağdur K.C.S, ifadesinde, müzik dersinde İstiklal Marşı okumayı öğrendiklerini, müzik öğretmenin İstiklal Marşı okuduğunu, yanındaki arkadaşı K.S’nin öğretmene eşlik ederken sesinin bozulduğunu yanlış okuduğunu kendisinin de bu duruma sessizce güldüğünü belirterek, yaşananları şöyle anlattı: “Öğretmen yanıma gelerek hiçbir şey söylemeden iki yanağına ve ensesine birer defa vurdu. Sonrasında masaya oturarak ‘Sizin böyle bir marşınız var mı da gülüyorsunuz, siz ancak halay çekersiniz’ dedi.”

Öğretmen Samiye Göçmen ise ifadesinde, derste İstiklal Marşı okunurken öğrencinin güldüğünü, saygılı olması konusunda uyardığını ancak sözünün dinlenmediğini belirterek şunları söyledi: “Bunun üzerine yanına giderek omuzundan tutarak yerine oturmasın sağladım. ‘Bu kadar şanlı ve şerefli marşın neresine gülüyorsunuz, gülünecek kısmı söyleyin hep birlikte gülelim. Burada oyun oynanmıyor, halay çekilmiyor, marş okuyoruz. Gerekli saygıyı hepimiz göstererek okumalıyız’ dedim.”

Savcı, iddianamesinde Göçmen’in “kamu görevlisinin sahip olduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle basit yaralama” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, davanın ırkçı söylemler nedeniyle açılması gerektiğini belirtti. Dilsiz, davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.