Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBB, 400 bin dolara Türk vatandaşlığı yönetmeliğinin iptali için Danıştay’a başvurdu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), yatırımlar karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesinin “vatandaşlık kavramını soyutlaştırdığını ve özünden uzaklaştırdığını” belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu. TBB’den yapılan açıklamada, Türk vatandaşlığı almak için 400 bin dolar değerinde gayrimenkul yatırımı gerektiren yönetmeliğin, Türk Vatandaşlığı Kanunu’na aykırı olduğu belirtildi. 

Türk vatandaşlığı için istenen gayrimenkul değeri, Eylül 2018’de 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmiş ve 13 Mayıs 2022’de 400 bin dolara çıkarılmıştı. Resmi Gazete’de yayımlandıktan bir ay sonra yürürlüğe girecek olan yönetmeliğin yürürlüğe girdiği gün Türkiye Barolar Birliği (TBB) iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurdu.

TBB tarafından yapılan açıklamada, cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe konulan ve Türk Vatandaşlığı Yönetmeliği’nin 20. maddesinde getirilen düzenlemelerin, belli bir miktardaki yabancı para ile taşınmaz alımı veya fon/bireysel emeklilik sistemine giriş gibi yatırımlar karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesi sonucunu doğurduğu belirtildi. Anayasaya göre vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin şartların kanun ile düzenlenmesi gerektiği ve dayanaktan yoksun olan yönetmeliğin, anayasaya ve “vatandaşlığın gerçekliği” ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

Dilekçede, devletle hukuki ve siyasi bağ ile bağlılığı ifade eden vatandaşlığın yabancı para ile karşılanmasının vatandaşlık kavramını soyutlaştırdığı ve özünden uzaklaştırdığı belirtilerek başvuru gerekçesi şöyle açıklandı: 

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ilgili hükümlerinde, vatandaşlığın hangi hallerde kazanılacağı düzenlenmiş, buna ilişkin şartlar sınırlı olarak sayılmıştır. Kanunda, belli bir miktar yabancı para karşılığında fon/bireysel emeklilik sistemine giriş gibi yatırımlar yapmak yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Öte yandan bu hükümler yürürlükte kaldığı sürece, devlete bağlılık ilkesi bir yana bırakılarak para karşılığında vatandaşlık verilmesi sonucu ortaya çıkacak, bu da milletimizi telafisi güç hak kayıplarına uğratacaktır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.