Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir depreminde 11 kişinin yaşamını yitirdiği Yılmaz Erbek Apartmanı davasında karar: Beş sanığa 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezası

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık müteahhit Mustafa Yılmaz’a 15 yıl, tutuksuz sanıklar statik proje müellifi Ali Özsoy’a 10 yıl, yapı denetim şirketi yetkilileri Binay Bükey ve Eşref Perviz Toğulga ile fenni mesul Nurettin Bozdoğan’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Altı sanık ise beraat etti.

Yılmaz Erbek Apartmanı davası İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanık müteahhit Mustafa Yılmaz’ı 15 yıl, tutuksuz sanıklar statik proje müellifi Ali Özsoy’u 10 yıl, yapı denetim şirketi yetkilileri Binay Bükey ve Eşref Perviz Toğulga ile fenni mesul Nurettin Bozdoğan’ı ise 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Altı sanık ise beraat etti.

Eşini kaybeden Fatma Bal: “Müebbet bekliyordum”

Deprem sırasında binanın alt katındaki markette hayatını kaybeden Ramazan Bal’ın eşi Fatma Bal duruşmanın ardından kararı Medyascope‘a değerlendirdi. Bal, “11 can için 15 yıl ceza verildi. Tabii ki tatmin edici değil. Müebbet bekliyordum” dedi.

Ne olmuştu?

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremde Türkiye ve Yunanistan’da 119 kişi yaşamını yitirdi, 1053 kişi ise yaralandı. İzmir depremi, 2020’nin en ölümcül depremi olarak kayıtlara geçti. Zemin kattaki kolonların marketi genişletmek için kesildiği iddia edilen Yılmaz Erbek Apartmanı’nda 11 kişi ölmüş, 11 kişi de yaralanmıştı.

İddianamedeki bilirkişi raporunda, “binanın, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme yetersizlikleri, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetiminde yetersizlikler, yapı denetim şirketinin eksik ve hatalı değerlendirmeleri sebepleri ile yıkılmış olduğu” görüşüne varıldığı belirtilmişti.

Sanıklardan inşaat mühendisi Pınar Ataş, 2002’de tamamlanan bina için zemin etüdünün 2006’da istendiğini şu sözlerle açıklamıştı: “Binanın inşaatına 1998’de başlandığı için 1975 tarihli deprem yönetmeliği esas alınarak yapıldı. 2006 yılında binada oturuluyorken zemin kattaki dükkanların birleşmesi söz konusu oldu. Belediye de aynı zamanda zemin etüdü yapılmasını istedi. 1999’daki Gölcük depremi öncesinde zemin etüdü zorunluluğu yoktu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.