Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ’de açığa alınan araştırma görevlileri Medyascope’a konuştu: “Sözümüzü söylemeye ve direnmeye devam edeceğiz”

ODTÜ’de görev yapan iki araştırma görevlisi Sibel Bekiroğlu ve Mehmet Mutlu, haklarında açılan disiplin soruşturması sonucunda “tedbiren” açığa alındı. Süreci Medyascope’a değerlendiren akademisyenler, disiplin soruşturmasının içeriği hakkında bilgilendirilmediklerini ve savunmalarının alınmadığını söyledi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Mehmet Mutlu ve Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Sibel Bekiroğlu, rektörlükçe açığa alındı. Haklarında açılan disiplin soruşturması neticesinde görevden uzaklaştırılan iki akademisyen, Medyascope’a konuştu.

Sibel Bekiroğlu, yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı dün sabah beni odasına çağırdı. Görevden uzaklaştırma kararı bana hem sözlü hem yazılı olarak iletildi. Maaşımın üçte ikisini alabileceğim söylendi. Hakkımızda açılan disiplin soruşturması kapsamında tedbiren açığa alındığımız belirtildi. Herhangi bir süre söylenmedi.”

Sibel Bekiroğlu

“Disiplin soruşturması hakkında bilgilendirilmedik ve savunmalarımız alınmadı”

Disiplin soruşturması hakkında daha önce bilgilendirilmediklerini ve savunmalarının da alınmadığını vurgulayan Bekiroğlu, kararın 9 Haziran’da alındığını ve dün kendisine tebliğ edildiğini aktardı. Disiplin soruşturması dosyasını talep ettiklerini ancak henüz bununla ilgili bir gelişme yaşanmadığını belirten Bekiroğlu, rektörlük binasına girmelerine izin verilmediğini de söyledi.

“Hukuksuzluklar Onur Yürüyüşü’nden öncesine dayanıyor”

Savunma alınmadan görevden uzaklaştırma gibi bir durumun daha önce yaşandığını hatırlamadığını da aktaran Bekiroğlu, bu kararın alınmasında 10 Haziran’daki 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne ilişkin tutumlarının da etkili olduğu görüşünde. Bekiroğlu konuya ilişkin, “Rektörlüğün, Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini ifade ettiği maile karşı çıkan ve bunu dile getirip mail gruplarında paylaşan az sayıda hocadan ikisiydik. Bu durum sürecin hızlanmasını sağlamış olabilirdedi

İki araştırma görevlisi hakkında da açılan davalar var. Hem Mehmet Mutlu hem de Sibel Bekiroğlu, 10 Eylül 2021’de gözaltına alınmıştı. İki isme de ayrı ayrı dava açılırken iki akademisyen de “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılanıyor. Bekiroğlu, bu iki davanın göreve iade edilme süreçlerini etkileyebileceğini düşünüyor.  

“Sözümü söylemeye ve direnmeye devam edeceğim”

Görevden alınmasının ardından çok sayıda destek mesajı aldığını vurgulayan Bekiroğlu, “Açığa alınmam bir şeyi değiştirmeyecek. Sözümü söylemeye ve direnmeye devam edeceğim. Verşan Kök ve kadrosunun bu hukuksuzlukları elbette cezasını bulacak. Ben de bunun takipçisi olacağım” diye konuştu.

Mehmet Mutlu

“Süreç uzayabilir”

Açığa alınma kararı, Mehmet Mutlu’ya il dışında olduğu için henüz tebliğ edilmedi. Kararın kendisine yarın sabah iletilmesini beklediğini aktaran Mutlu, eylüldeki gözaltı sürecinden bir ay sonra üniversitenin kendileri hakkında bir disiplin soruşturması açtığını ancak buna ilişkin kendileriyle bilgi paylaşılmadığını söyledi. Mutlu, mevzuata göre görevden üç aylığına açığa alındıklarını ancak dava devam ettikçe bu sürenin uzayabileceğini belirtti.  

Mutlu, “Bu, sistematik bir mobbinge dönüştü. Kamusal yetkilerini mobbing için kullanan bir yönetim var. Bu tip kararların kamuoyuna verilen mesajlar olduğunu düşünüyorum” dedi.

İki araştırma görevlisi, 11 Ocak 2016’da “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzalayan iki bin 210 akademisyen arasında yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.