Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu İzmir’de çiftçilerle buluştu, sanayi sitesi esnafını ziyaret etti, projelerini anlattı: “Türkiye’nin kaderini birlikte değiştireceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu iki günlük İzmir ziyaretinin ilk gününde öğlen Ödemiş’te çiftçilerle buluştu, öğleden sonra Buca 6. Sanayi Sitesi esnafını ziyaret etti. CHP’nin iktidara gelmesi halinde uygulayacağı projeleri anlatan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin kaderini birlikte değiştireceğiz” dedi.

Ödemiş Kongre Merkezi’nde saat 12.00’de başlayan etkinliğe CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel katıldı. Çiftçiler de toplantıya yoğun ilgi gösterdi.

Toplantıda Soyer ve Yücel’in yaptığı kısa konuşmaların ardından çiftçiler söz aldı. Kürsüye çıkan çiftçiler sorunlarını şöyle dile getirdi: “Masa başında oturanlar sütün fiyatını belirliyor. Artık zarar etmiyoruz ki. Çünkü artık battık.

“Sizi bu milletin efendisi yapacağız”

Çiftçilerin ardından kürsüye gelen Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi:

İster doğuya ister batıya gidin, çiftçinin her yerde aynı sorunu yaşadığını göreceksiniz. Madem Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Köylü, çiftçi milletin efendisidir’ diyor, size söz veriyorum sizi bu milletin efendisi yapacağız. Alın teri ile çalışan, biz evlerimizde otururken karnımızı doyurmak için çalışan sizler efendi olmayacaksınız da kim olacak? Kadın kardeşlerimiz ‘Zorda değiliz battık’ diyorlar. Hepsinin farkındayım; onlar Amerikalarda gökdelen yapıyor, çiftlikler satın alıyor, ben sizi düşünüyorum. Sizler üretince bizim karnımız doyacak.

“Kim neyi ekecek, neyi biçecek önceden planlanacak”

Kılıçdaroğlu, “Bize ne yapacaksınız diye soruyorlar” diyerek çiftçilere vaatlerini açıkladı:

Nefes alacaksınız. Kim neyi ekecek, neyi biçecek önceden planlanacak. Her çiftçi önceden neyi ekeceğini bilecek. Hiçbir çiftçi zarar etmeyecek. Siz zarar edince Türkiye zarar ediyor. Köylünün maliyetini çıkarıp üstüne makul bir kâr vereceğiz. Hiçbir çiftçinin maliyeti artı kârı olacak, onun altına asla düşmeyecek. Dolayısıyla devlet makul bir kârla onu satın alacak. Eğer çiftçi zarar ederse. Zarar etmiyor daha iyi fiyat bulursa zaten arzu ettiği gibi satacak. Sel olur, yangın olur TARSİM’i (Tarım Sigortaları Havuzu) yeniden oluşturacağız. Felaket durumunda da asla çiftçinin zarar etmeyeceği uygulama yapacağız.

“İşi sözün ötesine taşıyıp çiftçi birliklerinin denetleme hakkını getireceğiz”

Her yıl milli gelirin en az yüzde 1’inin çiftçilere kâr olarak verileceğini belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Tarım Kanunu’nun 21. maddesi, ‘Her yıl çiftçiye milli gelirin en az yüzde 1’i kadar teşvik verilir’ diyor. Bugüne kadar çiftçiye kanundaki teşvik verilmedi. Bu hükümetlerden alacağınız 273 milyar lira. Size 273 milyar lira ödemesi gerekirken ödemediler. Biz bunun da sözünü veriyoruz. Her yıl milli gelirin yüzde 1’i oranında size kâr vereceğiz. İşi sözün ötesine taşıyıp çiftçi birliklerinin denetleme hakkını getireceğiz.”

“Güneş enerjisiyle elektrik elde edeceğiz”

Kılıçdaroğlu, çiftçilerin yüksek elektrik ücretlerine tepkilerini dile getirmeleri üzerine ise şöyle konuştu:

Elektrikten de şikayet ettiniz. Önce doğudan altı ilden başlayacağız sonra bütün Türkiye’de yaygınlaştıracağız. Güneş enerjisiyle elektrik elde edeceğiz. Elektrik üretecekler, çiftçi elektriği ücretsiz kullanacak, artan elektriği satacak, oradan da kâr elde edecek. Elin oğlu yapıyor mümkün oluyor da biz yapınca mı mümkün olmayacak? Dışarıdan parayla akaryakıt, kömür, doğalgaz getiriyorlarAllah’ın güneşi parayla mı? Sadece paneller kurup elektrik elde edeceksin. Bunu yapacağız. Bunun sözünü Şanlıurfa’da, Van’da verdik. Burada da veriyorum. İzmir Büyükşehir de bu konuda adım attı.”

“O beyefendiyi de emekli edeceğiz, endişe etmeyin”

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle noktaladı:

Üreten hiç kimse zarar etmeyecek. Neyi ekeceğimizi planlayacağız. Havza bazlı planlama yapacağız. Bakıyorlar bu sene patates çok iyi, herkes patates ekiyor. Ertesi sene bir bakıyorsunuz zarar etmiş. Planlama yapacağız. Sandığa gideceksiniz, unutmayın. Sandığa gidip, vicdanınızın sesini dinleyip oy kullandığınız sürece Türkiye’nin kaderini birlikte değiştireceğiz. Hepiniz üretin ve sakın umutsuzluğa kapılmayın. Üreteceğiz ve kazanacağız ve o beyefendiyi de emekli edeceğiz, endişe etmeyin.


“Her birimiz ayrı partiyiz ama hepimiz demokrasiyi savunuyoruz”

Toplantının ardından Ödemiş’ten ayrılan Kılıçdaroğlu dün hayatını kaybeden Narlıdere Belediye Meclisi Üyesi Nurhayat Kaya’nın eşi Ali Kaya’nın cenaze törenine katıldı. CHP lideri daha sonra Buca’ya geçerek 6. Sanayi Sitesi esnafını ziyaret etti. Alanda toplanan kalabalığa ve esnafa seslenen Kılıçdaroğlu “Evet, bir araya geldik, altı lider bir aradayız. Her birimiz ayrı partiyiz ama hepimiz demokrasiyi savunuyoruz, alın terini savunuyoruz, birlikte çalışmayı savunuyoruz. Bu ülkede ayrışma oldu. Neredeyse komşumuzun kimliğini, inancını sorgular hale geldik. Neredeyse komşumuzun yaşam tarzını sorgular hale geldik. Oysa atalarımız ne güzel demişti, komşu komşunun külüne muhtaçtır diye. Peki komşu komşunun külüne muhtaçsa neden toplum bu kadar ayrıştı, bu kadar bölündü? Bunu yapanlar siyasiler. Ben o siyasilerden birisi değilim” dedi.

“Sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyun”

Seçimlere vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “Benim sizden sadece bir tek isteğim var. Bütün bu sorunların çözülmesini istiyorsanız sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyun ve vicdanınızın sesini dinleyip oyu öyle kullanın. Ben sizden sadece bunu istiyorum. Başka bir şey istemiyorum” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, yarın (18 Haziran) saat 11.00’de Kültür Park’taki üye katılım törenine, 15.00’te ise Fuar İzmir’de düzenlenecek “Balkan ve Rumeli Buluşması”na katılacak, akşam 19:25’te Ankara’ya hareket edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.