Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bütçe ilk altı ayda eridi, Meclis’e ek bütçe sunuldu: Gider ödeneğine yüzde 50, cumhurbaşkanı maaşına yüzde 40 artış yapıldı

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ek bütçe teklifi sundu. Ek bütçe teklifinde, 880 milyar 475 milyon Türk Lirası (TL) gider ödeneği eklenirken gelir tahmini 1 trilyon 80 milyar 515 milyon TL artırıldı. Bütçe ödeneğinin artırılmasına gerekçe olarak, ekonomik ve  jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde meydana gelen önemli artışlar gösterildi. Teklif, “Cumhurbaşkanı Ödeneği” için, yüzde 20,2 oranında artış öngörülürken, bu Erdoğan’ın maaşına yüzde 40,4 oranında zam yapılması anlamına geliyor.

TBMM’ye sunulan ek bütçe teklifine göre, eklenen gider ödeneğinin 421 milyar TL’si cari transferler, 140 milyar TL’si borç verme giderleri, 89 milyar TL’si faiz giderleri için ayrılacak. Bütçe gelirlerindeki artışın ise 1 trilyon 84 milyar TL’sinin vergi gelirlerinden elde edilmesi bekleniyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda, 2022 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu ile giderler için tahsis edilen 1 trilyon 751 milyar TL’lik bütçe yaklaşık yüzde 50’si kadar artırılacak.

Ek bütçe teklifinde, mart, nisan ve mayıs aylarında toplam 21,1 milyar TL ödenen kur korumalı mevduat hesaplarına “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Korunmasına İlişkin Giderler” kalemi altında, 40 milyar TL ayrıldı. Yüksek bütçesiyle dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı’na, 554 milyon TL ek bütçe sunuldu.

Ek bütçe gerekçesi

TBMM’ye sunulan ek bütçenin gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:

“Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde önemli artışlar meydana gelmiş dolayısıyla bütçe ödeneklerinde de artış yapılması ihtiyacı doğmuştur. Ödenek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinin ‘Personel Giderleri’ ve ‘Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Giderleri’ ekonomik kodlarım içeren tertiplerine yapılan ödenek eklemeleri dâhil toplamda 1.080.515.421.000 Türk Lirası ödeneğin eklenmesi teklif edilmektedir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşına yüzde 20 artış

Kanun teklifinde, ‘Cumhurbaşkanı Ödeneği’ ekonomik kodlu tertibe başlangıç ödeneğinin yüzde 20,2’si oranında ödenek eklendiği belirtildi. “Başlangıç ödeneğinin yüzde 20,2’si” ibaresi, yıl başında ayrılan ödeneğe yüzde 20,2 artış yapılacağı anlamına geliyor. Bu da kalan altı aylık maaşta yüzde 40,4 oranında bir artışa eş değer. Böyle olunca de Erdoğan’ın 100 bin 750 lira olan maaşı, yeni bütçe ödeneği kabul edildiğinde 141 bin 453 TL’ye yükselmiş olacak.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Tayyip Erdoğan kendi imzasıyla, maaşını yüzde 40,4 oranında artırarak 141.453 TL’ye yükseltiyor. Cumhurbaşkanı’nı etkileyen ekonomik kriz asgari ücretliyi etkilemiyor mu? Asgari ücretli 4.253 TL’ye mahkum mu kalacak?” diyerek tepki gösterdi.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinde yer alan ‘Personel Giderleri’ ve ‘Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri’ ekonomik kodlarını içeren tertiplere ise başlangıç ödeneklerinin yüzde 40,5’i oranında, 200 milyar TL’lik bir artış yapıldı. 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.