Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (19): “Yakınım yerleşecek” diyen bir ev sahibi daha

Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki artış üniversitede okumak için kiracı olan birçok öğrenciyi etkiliyor. Ev sahiplerinin hukuken tek avantajı olan “yakınım yerleşecek” taktiği kullanılarak ikamet ettikleri evlerinden çıkarılmaya çalışılan öğrenciler, konut fiyatlarındaki artıştan endişeli. Öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği ilçelerden biri olan İzmir-Bornova’da ikamet eden Ege Üniversitesi öğrencisi Deniz Karan, ev sahibinin yaklaşık yüzde 100 zam beklediğini eğer kabul etmezlerse kendilerini “oğlum yerleşecek” diyerek evden çıkarmaya çalışacağını belirtti. Karan, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

İzmir-Bornova özellikle Ege Üniversitesi öğrencilerinin tercih ettiği ilçelerden biri. Türkiye genelinde artan konut fiyatları Bornova’da yaşayan öğrencileri de olumsuz etkiliyor. Medyascope olarak ev sahibi tarafından evinden çıkarılmak istenen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi altıncı sınıf öğrencisi Deniz Karan ile görüştük.

Eski bir daireye yüksek kira veriyor

İkamet ettiği eve bir yıl önce çıktığını anlatan Karan, dairenin eski bir binada bulunduğunu ve dairenin kapıları ile pencerelerinin dahi eski olduğunu söyledi. Bu eve İzmir depreminden sonra taşındığını belirten Karan, evin kirasının ise kiraladığı döneme göre oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.

Karan, aralıktan itibaren enflasyon ve döviz kurundaki artışın ev sahibiyle olan ilişkilerini etkilediğini şu sözlerle anlattı:

“Biz ne zaman evin bir sorunundan bahsetsek verdiğimiz kirayı yüzümüze vurmaya, ‘Zaten 2 bin TL’ye kalıyorsunuz, etraftaki evler 3-4 bin TL arasında değişiyor’ demeye başladı.”

Ev sahibi, birden fazla evi olmasına rağmen “yakınım yerleşecek” diyor

Karan, kira sözleşmesini yenileme dönemi yaklaşırken ev sahibinin kendisini aradığını ve kalmak isteyip istemediğini sorduğunu belirtti. Ev sahibinin yaklaşık yüzde 100 zam yapmak istediğini belirten Karan, ev sahibiyle aralarında geçen konuşmanın detaylarını ise şöyle açıkladı:

“Bana, ‘Eğer kalmak istiyorsanız benim aklımda 4 bin TL gibi bir kira var’ dedi. 3 bin 700 TL’nin altına ise asla evi vermeyeceğini de ekledi. Kabul etmediğimiz takdirde oğlunun evde yaşayacağını söyleyerek bizi evden çıkartacağını belirtti.”

Ev sahibinin ekonomik durumunun iyi olduğunu bildiklerini belirten Karan, ikamet ettikleri ev dışında ev sahibinin birkaç evinin daha olduğunu söyledi. Karan, ev sahibinin birden fazla evinin bulunmasına rağmen oğlunun da kirada zorluk çektiğini söyleyerek yüzde 88 ile yüzde 100 arasında bir zam beklediğini belirtti.

“Ev sahibimiz de komşularımız da bizden memnun”

Karan ayrıca, ev sahibiyle yaptıkları son telefon görüşmesinde ev sahibinin kendilerinden memnun olduğunu söylediğini belirterek aralarında geçen konuşmayı şu sözlerle aktardı:

“Bana ‘Ben aslında sizden memnunum, komşularınız da memnun. Ben kalmanızı çok isterim evde’ dedi. Gerçekten de hiçbir komşumuzla bir sorun yaşamamıştık bu süreye kadar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.