Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Kanada GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun dokuzuncu yarışı Kanada Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Kanada GP analizi

Formula 1’de takvimin en eski yarışlarından biri olan ve 2019’dan bu yana koronavirüs salgını nedeniyle yapılmayan Kanada yarışını geride bıraktık. Bu sezon genellikle pole pozisyonu için mücadele eden Charles Leclerc motor parçalarındaki değişiklik nedeniyle grid cezası alınca sıralama turlarına katılamadı. Max Verstappen’in pole pozisyonundan başladığı yarışa, yağmurdaki tecrübesini kullanan Fernando Alonso ikinci sırada başladı. Verstappen hata yapmadan kazandı. Sergio Perez, Mick Schumacher ve Yuki Tsunoda yarış dışı kalırken Carlos Sainz ve Lewis Hamilton da podyuma çıktı.

Yarış öncesi karar: Yunuslama ile mücadele

FIA, son yarışlarda pek çok pilotun şikayetlerine neden olan, Azerbaycan’da Lewis Hamilton ile tırmanan yunuslama sorunlarını azaltmak için ilk adımlarını (resmi olarak) yarış öncesinde attı. Sezon başından bu yana birkaç takımdan bazı pilotlar, araçlarında fiziksel olarak zorlandığını ifade ediyordu. 

FIA, 16 Haziran Perşembe akşamı takımlara, araçlarının zemin tasarımlarını ve seanslarda nasıl düzenlediklerini daha ayrıntılı incelemelerini tavsiye eden bir teknik direktif yayımladı. Ayrıca, pilotların kabul edilemez derecede acı verici bir sürüş süreci yaşamasını ve yaralanma riskine maruz kalmasını önlemek için araçların dikey hareketine bir sınır koyma sözü de verdi. Bu sınır, takımlara danışılarak belirlenecek. 

Tüm bu kararlar aslında sporcu sağlığını korusa da takımların hızlarını etkiyecektir çünkü dikey salınımın düşürülmesi için bazı takımlar hızlarından feragat etmek zorunda kalacaktır. Burada en kritik soru şu: Her takımın yunuslama marjı ayrı mı değerlendirilecek yoksa herkese ortak bir üst sınır mı belirlenecek? Hep beraber göreceğiz.

Alonso sürprizi, Leclerc’in cezası: Antrenmanlar

Takımlar 2019’dan bu yana ilk kez piste çıktıklarında pist sıcaklığı 40 dereceleri bulmuştu. Max Verstappen 1:15’ler ile hızlı turlar atmayı başardı. Alex Albon, hafta sonunun (yarış direktörü Eduardo Freitas’ın aşılırsa tur süreleri silinecek diye belirttiği) son şikanı kaçıran ve kaçış yoluna çıkan ilk pilot oldu. Albon’u kısa süre sonra, zorlu son virajda frenleme noktasında yanlış frenleme yapan Mick Schumacher izledi. 

Esteban Ocon, sekiz ve dokuzuncu virajlarda sağ ön freni dumanlar içinde bırakarak kaçış alanına girdi. Ocon piste girdiğinde fren ve soğutma kanallarının olduğu alanda hummalı bir çalışma yapıldı.  Daha sonrasında anlaşıldı ki bir kâğıt havlu parçası fren kanallarına ulaşmış ve sorun çıkarmıştı. Sorunun çözümünün ardından 20 dakika sonra piste yeniden çıkabildi.

Carlos Sainz ve Fernando Alonso, art arda sürerken piste koşan bir dağ sıçanı, Formula 1 aracıyla karşılaşmasından kıl payı kurtuldu. Neyse ki araçlar hayvan ile temastan kaçındı. Bu durum artık Kanada’nın bir klasiği haline geldi.

Takımlar seansın ikinci bölümünde daha uzun, daha yüksek yakıt koşularına odaklandı. Bu da son dakikalarda atılan turlardaki zamanlarda, çok az gelişme olduğu anlamına geliyordu. Verstappen bu nedenle, iki Ferrari’nin en hızlısı olan Carlos Sainz’ın çabasına rağmen seansı ilk sırda tamamladı.

Alonso üçüncü, Perez dördüncü ve Charles Leclerc beşinci sırada Verstappen’in yarım saniye gerisindeydi. George Russell, Mercedes’i altıncı sıraya taşırken Lance Stroll, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel ve Daniel Ricciardo ilk onu tamamladı.

Birinci antrenman turları: Sektör tempoları

Son sektör haricinde Ferrari’den geride olan Red Bull, Max Verstappen etkisi ile çizgiyi ilk sırada geçmeyi başarmıştı. En iyi turlarının ortalamasında oldukça yakın olan Ferrari ve Red Bull ikilisinin arkasındaki takımlar oldukça şaşırtıcıydı: Alpine ve Aston Martin. Alpine, antrenman turları boyunca oldukça mücadeleci oldu ancak Aston Martin sıralamalarda çuvallayacaktı.

Sıralamalar öncesinde, bazı parçaları değiştirilen Charles Leclerc on sıra ceza alacaktı. Charles Leclerc, daha sonrasında yeni bir içten yanmalı motor, turbo-şarj, MGU-H ve MGU-K kullanınca bazı parçalar sınırları aştığı için gridin en arkasına geçmek durumunda kaldı. Bilmeyenler için Formula 1’de her parçanın belli bir sayıda değişme sınırı bulunuyor bunlar aşılırsa duruma göre cezalar işleniyor.

İkinci antrenman turlarında da lider Max Verstappen iken arkasında Charles Leclerc ve Carlos Sainz bulunuyordu. Eski şampiyonlar Sebastian Vettel ve Fernando Alonso da art arda sıralandı. Aracında sorun yaşayan Valtteri Bottas zaman turu atamadan seansı tamamladı.

Üçüncü antrenman turları için araçlar piste çıktığında pist ıslaktı. Bu ıslak pistte seansı lider tamamlayan ise Fernando Alonso oldu. Hemen arkasında ise Pierre Gasly ve Sebastian Vettel en hızlı turları attı. Pist koşullarının kötüleşmesiyle son dakikalarda sınırlı iyileşmeler oldu. Alonso bu nedenle seansı genel olarak en hızlı şekilde bitirdi, damalı bayrakta ikinciliğe yükselen Pierre Gasly sadece 0,05 saniye geride çizgiyi geçti. Max Verstappen pistte tutunmakta zorlanınca seansı ancak dokuzuncu sırada bitirebildi.

Üçüncü antrenman turları: Sektör tempoları

Üçüncü antrenman seansının sektör verilerine baktığımızda, ilk üç sırada seansı tamamlayan pilotların çabası ve yeteneği ile en hızlı takımlar Alpine, Aston Martin ve Alpha Tauri olarak sıralandı. Fernando Alonso seans öncesinde, 2011 Kanada yarışının pilot üstü kamera görüntülerini izleyerek seansa hazırlanmıştı ve meyvesini de aldı. Sebastian Vettel ise bu performansı sıralama turlarına taşıyamayacaktı. 

Verstappen, Alonso ve ıslak zemin: Sıralama turları

Kanada’nın yağmuru ile başlayan sıralama turlarında Max Verstappen pole pozisyonunu almayı başardı. Fernando Alonso antrenman turlarındaki başarısını sıralama turlarına da yansıttı ve yarım saniye arkada ilk çizgideki ikinci isim oldu. Onların arkasında ise Carlos Sainz ve uzun süre sonra takım arkadaşı George Russell’ı alt eden (lastik seçimi zarı tutmayan) Lewis Hamilton ikinci çizgiyi kapmış oldu.

Monako’da gördüğümüz yoğunlukta bir yağmur ile başlayan sıralama turları seansında FIA pilotları garajda tutmadı ve piste çıkmalarına izin verdi. Özellikle ilk seansta pilotların görüş açısı oldukça dardı ancak son seansa doğru pist daha kuru hale geldi ve daha sürülebilir bir hal aldı.

Piste ilk çıkanlar arasında, ciddi bir yol tutuşu oluşturan George Russell, 1:36.688 ile çizgiyi geçti. Max Verstappen ilk hızlı tur denemesinde saniyenin neredeyse dörtte üçü gerideydi. Çizgiyi ilk geçen diğer pilotların çoğunun, turun sonunda şikanı kestiği için tur süreleri silindi. Aston Martin’in pilotları oldukça geç çıkınca piste yol tutuşu oturtamadan hızlı tur atma hakları sona erdi. Turlar hızlandıkça Max Verstappen de hızlandı, Fernando Alonso da hemen arkasındaki yerini aldı. Son antrenman seansında ikinci ve üçüncü olan Pierre Gasly ve Sebastian Vettel elenerek büyük bir şok yaşadı. Stroll, Latifi ve Tsunoda bu ikiliyi takip edip elenenler arasındaydı. Yuki Tsunoda, motor parça değişiminden dolayı yarışa zaten son sıradan başlayacak iki pilottan biriydi.

Sıralama turlarının ikinci ayağına ise Sergio Perez’in kazası damga vurdu. Pilotların bir kısmı ise yağmur geçiş lastiği ile seansa başladı. Ancak pilotlar yer yer kuruyan pistte daha fazla zorlandıkça, daha fazla hata yaptı. Albon altıncı virajda kayarak yoldan çıktı ve Williams’ını bariyerin hemen önünde durdurdu. Sonra Sergio Perez daha sert bir şekilde üçüncü virajda sağ ön tarafını kilitledi ve bariyerlere burnunu vurarak kırmızı bayrağın çıkmasına neden oldu. Geçtiğimiz haftalarda şampiyonluk şansının dahi var olduğunu söylediğim Perez, maalesef o reflekslerden uzak bir görüntü çizdi. Takımdaki Verstappen baskınlığı aleni şekilde hissediliyor. Pist tekrar açıldığında, Mick Schumacher pistin hala çok nemli olduğunu telsizden belirtti. Max Verstappen yine en hızlı turu belirledi arkasında yine eski şampiyon Fernando Alonso vardı. George Russell da Mercedes’i ile iyi iş çıkararak üçüncü sırayı aldı. Arka taraflarda ilk kez takım arkadaşına yenilen Valtteri Bottas, Alex Albon, bariyerlere temas eden Sergio Perez, güç ünitesi sorunu yaşayan Lando Norris ve risk almaya gerek duymayıp tur atmayan Charles Leclerc elenmiş oldu.

Artık pole pozisyonunun sahibinin belirleneceği seansa geldiğimizde Max Verstappen yine en üst sırayı tekeline alırken, kalan pozisyonlar için mücadele tamamen açık görünüyordu. Mick Schumacher bu hafta boyunca yaptığı gibi yine harika bir form sergileyerek Mercedes’in önüne geçti, ardından Alonso ve sonunda Sainz aynısını yaptı. Seansın sonlarına doğru George Russell yumuşak hamurlu lastikleri takıp, risk aldı. Ancak pistte biriken sular bu lastiğin yol tutuşuna izin vermedi. Zar tutmamıştı. Sarı bayraklar Russell için kısa süre için sallanırken Verstappen mor sektörleri yaka yaka ilerliyordu. Verstappen çizgiyi geçtiğinde artık ilk sıradaydı, Sainz hemen arkasına yerleşti. Fernando Alonso da adeta uçarak ilerliyordu ancak orta sektörde kaybettiği zaman ona pole pozisyonuna neden oldu. Eski şampiyon yıllar sonra artık ilk çizgide idi. 

Yarış öncesi pist dizilimi

George Russell’ın zarının tutmamasından sonra Mercedes’in en tepesindeki isim Lewis Hamilton dördüncü sırayı aldı. HAAS ile Kevin Magnussen ve Mick Schumacher harika iş çıkardı ve üçüncü çizgiyi kapattı. Esteban Ocon, George Russell, Daniel Ricciardo ve Zhou Guanyu da ilk ondaki diğer isimlerdi. Artık beş kırmızı ışığın sönme vaktiydi…

Verstappen, Sainz ve DRS: Yarış!

Max Verstappen baştan sona lider götürdüğü yarışta damalı bayrağı ilk sırada gördü. Yarışın son turlarına doğru Carlos Sainz zorlasa da Verstappen’i geçmeyi başaramadı. Lewis Hamilton da podyuma çıkan son isim oldu.

Red Bull pilotu Max Verstappen, sekizinci turda şüpheli bir şanzıman arızası nedeniyle takım arkadaşı Sergio Perez’in yarış dışı kalmasıyla “Sanal Güvenlik Aracı” uygulaması devreye girdiğinde pite girme fırsatını yakaladı ve kullandı. Fernando Alonso ise uzun süre bu hakkı kullanmadı, diğer şanslar da dahil olmak üzere.

Üçüncü turda Fernando Alonso’yu geçerek ikinciliği elde eden Carlos Sainz, Mick Schumacher’in on sekizinci turda yarış dışı kaldığından dolayı oluşan ikinci Sanal Güvenlik Aracı periyoduna kadar kadar pite girmedi. 

Max Verstappen kırk üçüncü turda tekrar pite geldiğinde lider artık Carlos Sainz idi. Lewis Hamilton’un da arkasına düşen Verstappen hızla Mercedes’i alt etti, artık Red Bull ile Ferrari arasında on saniye fark vardı. Her turda bir saniye kazanarak farkı kapadı. Yuki Tsunoda kırk sekizinci turda pit çıkışında amatörce bir hata yapıp bariyerlere dalınca herkes için bir pit fırsatı doğdu. Bu kez sanal güvenlik değil gerçek güvenlik aracı pitteydi. Max Verstappen, Carlos Sainz’ın önüne geçti. Tüm pilotlar tekrar güvenlik aracının arkasına geçerek yeniden başlamak için dizildi. 

Yarış yeniden başladığında Carlos Sainz, Max Verstappen’in uzun süre DRS mesafesinde kaldı. Carlos Sainz, Max Verstappen’e atak dâhi yapamadı. Bu arada Charles Leclerc de arka sıralardan üstlere doğru tırmanıyordu. Alpine ikilisinin arkasına kadar gelmişti. Onların önünde de Mercedes ikilisi vardı.

Max Verstappen ve Carlos Sainz’ın tur süreleri telemetri verileri

Carlos Sainz uzun süre takip ettiği Verstappen’e sürekli DRS mesafesinde olmasına rağmen geçiş yapacak fırsatı bulamadı. Yarış esnasında da sosyal medyada belirttiğim üzere 2022 yeniliklerinin geçişleri kolaylaştırması beklenirken biz DRS trenleri izler olduk. Güven vermeyen araçların dolduğu pistte zaten hızlı araçlar geçişleri sağlıyor aksi durumda DRS hiçbir işe yaramıyor. Carlos Sainz tempo olarak Verstappen’e yakındı ancak geçişi başaramadı, bu durumda direkt olarak Sainz’ı suçlayabilir miyiz bilmiyorum ancak bunu başarmak için orada olduğunu biliyorum. Bu yüzden İspanyol pilot konusunda görüşlerim pek de olumlu değil. 

Charles Leclerc art arda geçişlerle çifte Alpine’in arkasında gelmişti. Yeniden başladığında her iki ismi de temiz bir şekilde geçti ve yarışı beşinci sırada tamamladı. Arka sıralardan başladığı yarışta kısmen iyi bir yerde bitirerek kaybı minimize etmeyi başardı ancak Verstappen kazanınca puan farkı 49’a çıkmış oldu.

Esteban Ocon ve Fernando Alonso’nun tur süreleri telemetri verileri

Fernando Alonso, ilk çizgiden başladığı yarışta damalı bayrağı yedinci sırada geçti. İspanyol pilot aldığı beş saniye cezası nedeniyle ancak dokuzuncu olabildi. Eline geçen güvenlik aracı altında lastik değiştirme fırsatlarını kullanamayan Alonso, podyum şansı varken zar zor puan alabildi. Yarışın sonlarında da takım arkadaşı Esteban Ocon’un arkasında motorunda arıza yaşayınca orada kalmaya devam etti. Cumartesi zirvede olan Alonso, bir nevi dibe çakıldı. Esteban Ocon ise kararlı duruşunu piste de yansıttı ve daha iyi tempo tutturarak takım arkadaşının önünde kalmayı bildi. Son turlarda aralarında Fernando Alonso lehine 0,06 saniye tempo farkı olan ikilinin de pozisyonlarını korumaları istendi, bunu da belirtmekte fayda var. Sonuç olarak pit seçimindeki stratejik kararlar Fernando Alonso’ya zarar verdi.

McLaren cephesi ise dağılmaya devam ediyor. Daniel Ricciardo ve Lando Norris güvenlik aracının yarattığı fırsattan yararlanmak için arka arkaya pit stop yapmak istedi ancak pit ekibi çuvallayınca Kanada’dan puansız dönmek zorunda kaldı. Daniel Ricciardo, Lando Norris’in önünde çizgiyi geçti ancak puan olmayınca pek de kıymeti olmadı.

Lance Stroll, 2022 sezonunda hala onuncu sıranın üzerinde damalı bayrağı göremedi ancak on yedinci sırada başladığı yarışta Daniel Ricciardo’yu puan barajının dışına iterek, sessiz ve güçlü bir sürüşün ardından puan almayı başardı. Kendi evinde puan alması da güzel bir tesadüf oldu ancak performansı hala oldukça yetersiz.

Çifte Alfa Romeo da art arda damalı bayrağı görmeyi başardı. Valtteri Bottas için bu durum artık olağan hale gelse de Zhou için güzel bir adım oldu. Alfa Romeo istikrarlı ama yavaş çıkışını sürdürüyor özellikle Bottas takıma farklı bir etki yaparak gelişime katkı sağladı. Bakü’den sonra bu sonuç en azından önemli bir ferahlık sağladı. Alpine ile takımlar sıralaması mücadeleleri zevkli bir hale gelecek gibi görünüyor.

İlk beş pilotun tur süreleri karşılaştırması

İlk beş pilotun orta sıradaki Lewis Hamilton baz alınarak karşılaştırmasına baktığımızda, Charles Leclerc yarış boyunca Lewis Hamilton’dan daha düşük tempoda kalmış görünüyor. Max Verstappen ve Carlos Sainz neredeyse yarış boyunca daha üstün performans sergilese de George Russell hemen hemen benzer tempoya sahip görünüyor. Mercedes, Ferrari ve Red Bull klasmanına yetişemese de yaklaşmaya devam ediyor. Ferrari ve Red Bull dayanıklılık sorunları yaşadıkça da üst sıraları zorlayacağa benziyor.

Yarışın verilerden bağımsız bir diğer can sıkıcı kısmı DRS olmadan geçişin (hatta DRS ile de zaman zaman) olmamasıydı. FIA, bu kuralları belirlerken daha fazla geçişin ve izlenebilirliğin olması için analizler yaptı. Ve fakat pratikte bu durum pek de karşılık bulmamış görünüyor. Araçların bu kadar devasa ve dolu depoyla yarışa başladığı düzende bunun mümkün olması zor görünüyor. Değişiklikler oldukça yunuslama gibi esktra sorunlar da ortaya çıkacaktır. Belki de sorunların konuşulması Liberty Medya için daha cazip bir durumdur, kim bilir. 

İngiltere yarışından sonra görüşmek üzere…

Düşenler: Sergio Perez, Fernando Alonso, McLaren, Alpha Tauri, HAAS

Çıkanlar: Max Verstappen, Mercedes, Esteban Ocon, Lance Stroll, Alfa Romeo

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.