Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Suudi Arabistan GP analizi

Formula 1’de 2024 sezonunın ikinci yarışı 9 Mart’taki Katar Grand Prix’si ile başladı. Max Verstappen’in zaferi, Red Bull dublesi, Charles Leclerc’in podyuma dönüşü… Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya, sezonun ikinci yarışını sizler için kaleme aldı.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Suudi Arabistan GP analizi

Red Bull ve Max Verstappen dolu dizgin galibiyet almaya devam ediyor. Suudi Arabistan sokak pisti nedeniyle bir sürpriz ile karşılaşma şansımızın olduğu bir pistti ama yarışın belli bir kısmı dışında yaşananlar geçen hafta ile aynı idi.

Gelin yarışın düşenlerine ve çıkanlarına beraber bakalım…

Düşenler

Daniel Ricciardo ve Red Bull ihtimali

Daniel Ricciardo, Racing Bulls koltuğuna oturduğundan bu yana net olarak ifade ediyor: Red Bull koltuğunu istiyorum. İstemesine istiyor da özellikle bu sezon o ışığı verdi mi? Hayır.

Belki erken ama iki yarış için konuşmak gerekirse bırakın Red Bull koltuğunu kendi koltuğunu dahi tehlikeye sokuyor. Sergio Perez’in yerine geçmek isteyen Ricciardo’dan kimse onun kadar performans beklemiyor çünkü araçlar aynı değil ancak iyi performans her araçta parlar. Sergio Perez de Charles Leclerc ile kapışmasından bu hafta galip çıktı.

Yuki Tsunoda ile geçen hafta kapışmasının ardından bu hafta kimin patron olduğunu göstermesi gerekirdi ancak yapamadı. Hem sıralama turlarında gerisinde kaldı hem de yarış temposunda 0,35 saniye civarında daha yavaştı. Böyle devam ederse süreç çok zorlu bir hale gelecek.

Lance Stroll

Formula 1, limitlerde sürmenin ana sporudur. Ancak bunun yeri ve dozu vardır. Lance Stroll bu hafta neredeyse her pilotun yaptığını yaparak duvarlara yakın gitti ancak sonu pek de iyi bitmedi. Duvara temas edince süspansiyonu kırılan Lance Stroll haftayı duvarda tamamladı.

Mühendisi ile de koordinasyon sağlayamayan Stroll için hafta kabustan başka bir şey değildi. Oysa sıralama turlarında üçüncü seansa kalarak güzel bir iş de yapmıştı. Lance Stroll Aston Martin’e performansının yanında büyük maddi zararlar da verdi acaba babası takımın sahibi olmasa bu performans ile yine de devam etmeli denir miydi?

Pierre Gasly ve Alpine mühendislik ekibi

Sıralama turlarından itibaren kimin hangi ayarla ile neden yavaş veya neden hızlı olduğunu aşağı yukarı anladık ancak tek anlamadığımız takım Alpine idi. Sıralama Turlarının hız verilerinde ortalardaydılar ancak kurulumdan veya başka bir şeyden değildi. 

Alpine henüz yarışın başında vites sorunu yaşayarak bir tur dahi tamamlamamış olan Pierre Gasly’i pistten çekti. Gasly belki de arka sıralarda debelenmekten kurtuldu ancak hem takım hem kendi için kâbus bir sezon artarak devam ediyor.

Lewis Hamilton ve Lando Norris

Güvenlik aracı girdikten sonra pite girmeyen 4 pilot vardı: Norris, Hamilton, Hulkenberg ve Zhou. Bu dört pilot belki de yarışa heyecan getirecekti ancak pek de öyle olmadı. Yarışta bir güvenlik aracı daha görsek bu pilotlar muhtemelen günün en kazançlı isimleri olacaktı.

Lando Norris ve Lewis Hamilton birbirleri ile uğraşmaktan pit çıkışının sonrasında pek de yükselemedi. Takım arkadaşları Russell ve Piastri her ikisi ismin önünde yarışı tamamladı. Çaylağın da çaylağı Ollie Bearman’ın bu ikilinin önünde damalı bayrak görmesi de ayrı bir soru işareti.

Lewis Hamilton aslında lastik yönetimi ve savunma konusunda yarışın ilk bölümünde ders verir nitelikteydi ancak damalı bayrağı gördüğü nokta ve görece şanssızlığı onu düşenlere eklememe neden oldu. Yarış temposunda George Russell’dan 0,23 saniye daha iyi olan Hamilton takım arkdaşının arkasında damalı bayrağı gördü. Diğer taraftan Lando Norris de takım arkadaşı Oscar Piastri ile aynı tempoyu tutturdu ancak o da geride kaldı. Hem Hamilton hem Norris kaybetti ve diğerleri kazandı.

Çıkanlar

Ollie Bearman

Bir pilotun Formula 1’e adımını hikayeleştirip filmini çeksek muhtemelen bu hafta sonu Sainz’ın başına geleni ve Bearman’ın koltuğa oturuşunu yazardık. Üstelik yarışta da hiç de yabana atılmayacak bir performans sergiledi.

Startta aracı kaldırmada zorlanması ardından kalabalık içerisinde temkinli olması çaylak reflekslerini gösteriyordu ancak yarış içerisinde kendini buldukça güzel hamleler de yaptı. Hem Yuki Tsunoda hem de Nico Hulkenberg’i geçişi temiz işlerdi.

Tüm bunlara ek olarak son 10 turda Lando Norris ve Lewis Hamilton’ın arkadan gelen baskısına dayanmak son derece etkileyiciydi. Bu durum onun hem zihinsel ve hem de fiziksel gücünün büyük bir kanıtıydı. Liam Lawson ve Nyck de Vries de şanslarını iyi kullanmıştı umarım Bearman günün birinde uzun soluklu bir kariyere başlar da böyle biri vardı dediğimiz pilotların arasında kaybolup gitmez.

Max Verstappen ve Red Bull

Zamanında Lewis Hamlton’un önde kalma konsantrasyonu ile ilgili bir yazı yazmıştım. Rakipsiz olmak da zihinsel bir güç istiyor diye belirtmiştim. Max Verstappen de bu sıralar aynı durumu yaşıyor. 

Güvenlik aracı girene kadar farkları 10 saniyelere kadar çıkaran Verstappen muhtemelen yarışlardan keyif almıyor ki sonrasında hemen online yarışlara dalıyor. Takım arkadaşına düşük motor modundan 0,20 saniye; Charles Leclerc’e yarım saniye tempo farkı atan Verstappen için büyük sürpriz olmazsa bu yıl şampiyonluk ile bitecek.

Max Verstappen’in yanında Sergio Perez’in de formunu bulmasıyla Red Bull yenilmez bir duruma doğru koşar adım gidiyor, üstelik iç karışıklığa rağmen.

  • Red Bull’daki Christian Horner ile Jos Verstappen savaşını buradan okuyabilirsiniz

Nico Hulkenberg ve Haas

Suudi Arabistan yarışı ​​Haas’ın geçen yıl puan topladığı dört yarıştan biriydi. 2024’teki ilk beş takım ile geri kalan takımlar arasındaki uçurum göz önüne alındığında burada yaptıkları iş gerçekten çok büyüktü. Sezona en yavaş takım olarak başlaması beklenen Haas, ilk birkaç hafta sonunda orta saha takımı kıvamında olduğunu kanıtladı.

Kevin Magnussen’in yaptığı hatalardan dolayı aldığı cezalar ile damalı bayrağı 11. sırada görmesine rağmen gerilere gitmesi ile hayal kırıklığı yaşansa da Nico Hulkenberg’in performansı göz doldurdu. 

Cidde lastik aşınma sorununun düşük olduğu bir pist ancak Nico Hulkenberg’in güvenlik aracı sırasında pite girmeyerek dışarıda kalması bu sorunun üzerine de gidildiğinin göstergesi. Hulkenberg öndeki 5 takımın pilotlarının hemen arkasında bir tempo tutturdu. Bu hem takım için hem de kendisi için büyük bir adım. Kevin Magnussen de tempo olarak yarım saniye fark ile hemen Nico Hulkenberg’in arkasındaydı. Haas’ın iyi işler yaptığının kanıtları.   

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.