Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı | Yasak Elma Formula 1: Christian Horner ile Jos Verstappen kavgasının altında yatanlar

Yasak Elma dizisinde Halit Argun (Talat Bulut) ile mutsuz bir evliliği olan ve parayı çok seven Ender (Şevval Sam) bir plan geliştirir. Ender’in oyununa göre Yıldız (Eda Ece) isimli genç bir kız Halit’i baştan çıkaracaktır. Onları yakalayan Ender de yüklü bir tazminat ile boşanacaktır. Yahu biz bu senaryoyu televizyonda prime timeda izledik. Formula 1 bak işine…

8 Mart Dünya Kadınlar gününden bir gün önce BBC kaynakları son dakika gelişmesi paylaştı. İçerik ise çok netti: “Christian Horner’ın kendisini taciz ettiğini iddia eden Red Bull çalışanı şirketten uzaklaştırıldı.”

Spice Girls’ün Ginger Spice’ı Geri Halliwell ile güzel bir evliliği ve çocukları olan Formula 1’in şu anki en dominant ekibi Red Bull’un takım patronu Christian Horner, şirkette çalışan ve ismi gizlenen bir hanımefendi ile flörtleşmeye başladı. Hatta iddiaya göre Horner bu çalışana bazı uygunsuz fotoğraflarını da gönderdi. 

Fakat oyun büyük yeğenim… Büyük resim kursuna hoş geldiniz! Şimdi bu olay basit bir flörtleşmenin tacize dönüşmesi miydi, yoksa altında ne gibi nedenler olabilir birlikte bulmaya çalışalım.

Hikayedeki karakterlerimizle başlayalım. Takımın CEO’su olan Christian Horner, Red Bull ile altı Formula 1 “Takımlar”, yedi kez de Formula 1 “Pilotlar” şampiyonluğu sevinci yaşadı. Jos Verstappen, eski bir Formula 1 pilotu aynı zamanda üç yıl üst üste şampiyon olan Max Verstappen’in babası. Max Verstappen’i çok fazla anlatmaya gerek yok. Şu an motor sporlarındaki en dominant sürücü ve bu yıl da şampiyonluğun en büyük adayı. Yan karakter olarak da Adrien Newey’i yazmakta fayda var. Kendisi deli-dahi çizgisinde giden bir araç mühendisi. Newey’nin tasarladığı; Williams, McLaren ve Red Bull sayısız şampiyonluk yaşadı. 

Soru 1: Christian Horner’ın taciz iddialarına, Max Verstappen nasıl tepki veriyor?

26 yaşındaki Hollandalı sürücünün vereceği tepkiyi babası Jos Verstappen’den ayırt edemeyiz. Horner hakkındaki iddiaların çıktığı gün, Jos; Horner’ın takımdaki görevlerini bırakması gerektiğini açık ve net şekilde uzatılan mikrofonlara söyledi. Max bir sonraki maddede bahsedeceğim Helmut Marko’nun tarafında yer alıyor.

Soru 2: Christian Horner ve Jos Verstappen arasındaki problem ne?

Bu sorunun bilinen iki, bir de gizli üçüncü cevabı var. Öncelikle 2022’de vefat eden Red Bull CEO Dietrich Mateschitz’in ardından şirkette bir güç boşluğu oluştu. Chrisian Horner da bu boşluktan faydalanarak şirket içinde elini güçlendirecek hamleler yaptı. Red Bull’un takım direktörü Helmut Marko ile çatışmaya girerek, şirkette çift başlılık yarattı. Red Bull Avusturya’da Marko kararları verirken, Red Bull Racing’in evi olan Milton Keynes’in kontrolü Horner’da.

Gizli bir cevap daha olduğunu hafta boyunca okuduk. Christian Horner ile flörtleşen ve taciz edildiğini iddia eden kadın çalışan ile Jos Verstappen’in ilişkisi olduğuna dair haberler çıktı. 

Soru 3: Christian Horner, Max Verstappen’in yeni kontrat görüşmelerinde engel mi?

Takım içindeki en büyük huzursuzluğun bu olduğunu düşünüyorum. Max Verstappen 2021 yılında ilk şampiyonluğunu kazandıktan sonra Red Bull ile yıllık 55 milyon dolardan 7 yıllık bir sözleşme imzalamıştı. Fakat ilk kez şampiyon olan bir pilot için harika ücretler olsa da, bunu üç yıllık hatta potansiyel olarak dört yıllık bir dominasyona çeviren süperstar pilot için yeterli değil. “Konuşulan rakamlara nasıl yeterli değil dersin”dediğinizi duyar gibiyim. Griddeki en yüksek ücretli pilot olmak da ayrı ego savaşıdır.

Seneye yani 2025’te Ferrari’ye katılacak olan Lewis Hamilton’ın yıllık 135 milyon dolardan anlaşma yapması, Hollandalı pilotun cephesini rahatsız etmiştir. Bu rahatsızlığın dışa vurumu da Christian Horner’ı yerinden indirip, takım patronu pozisyonuna daha yönetilebilen birini getirmek. 

Şu ihtimali de kaçırmamak gerek. Max Verstappen 2026’daki Formula 1 araçlarının değişiminde Red Bull’un yeni üreteceği motora ne kadar güveniyor? Hatırlayacaksınız 2014 yılındaki ani düşüşün sebebi Red Bull-Renault ile ürettiği motorun yetersizliğiydi. Hatta öyle bir döneme girmiştik ki 2014-2021 Mercedes dominasyonu ile geçmişti. Mercedes yenilenen motor kurallarından sonra, tecrübesini mühendisliği ile birleştirip griddeki en büyük farkı yaratan takım. Ford’un da bu karmaşadan rahatsız olduğu ve anlaşmadan çekilmek istediğine dair haberler Motorinsider kaynaklı olarak çıktı. Verstappen ailesi de Hamilton’dan boşalan Mercedes koltuğu için Toto Wolff ile arayı şimdiden sıcak tutmaya başladı. Jos Verstappen’in kameralara yansıyan Christian Horner ile hararetli konuşması ile Alman takımının patronu Wolff ile olan dostane sohbeti de bu ihtimali kuvvetlendiriyor.

Siz bu yazıyı okurken sezonun ikinci yarışı olan Suudi Arabistan belki de koşulmuş olacak. İlk yarışta Christian Horner’ın yazışmalarının sızdırılması, akabinde Jos Verstappen’in açıklamaları ve hararetli tartışmaları acaba planlı bir flörtleşme miydi diye düşündürüyor. Elbette en ufak bir taciz şüphesi varsa, kim olursa olsun yargılanmalı. Lakin şu bir gerçek; Horner soruşturmadan aklandı. 

Horner’ın bir avantajı da Geri Halliwell. ABD’lilerin deyimi ile bu “power couple” ciddi bir medya desteği yaratabilir. Takımın %51 hissesine sahip olan Taylandlı Chalerm Yoovidhya ve ailesi de şu ana kadar Horner’ın arkasında yer aldı.

Yasak Elma’da Türk dizi klasiği hizmetçiler evin hanımı, evin hanımı hizmetçi, patronlar şoför, şoförler de patron olmuştu. Bu hikâyede de Horner’ın yeter diyip Formula 1 aracına atlayıp uzaklaşacağını beklemek hayalperestlik olur. Bir de takım içinde çekişmelere rağmen başarının devam etmesi de tüm kavgayı, gürültüyü, kırgınlıkları halı altına süpürür. 

Kaynaklar: BBC, Fox Sports, Motorinside

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.