Formula 1’de 2024 sezonunun 23. yarışı Katar GP dün (1 Aralık Pazar) koşuldu. Max Verstappen’in zaferi şampiyonluğu, Ferrari’nin McLaren ile “Markalar Klasmanı”nda puan farkını azalttı… Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya sezonun 23. yarışını sizler için kaleme aldı.
Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Katar GP analizi
Sezonun son yarışına gitmeden önce yapılan Katar GP, kazaları, cezaları ve daha fazlası ile uzun süre akıllarda kalacak gibi duruyor…
Esteban Ocon’u son yarışa çıka(r)mayacak kadar bağını kopardığı, McLaren’in Ferrari ile şampiyonluk mücadelesinin kızıştığı ve Max Verstappen’in yine ve yeniden aracın performansını ileri taşıdığı bu yarışın düşenlerine ve çıkanlarına beraberce bakalım…
Düşenler
McLaren
Yarışta ne olursa olsun ikincilik ve üçüncülük alınmalıydı. Takımlar şampiyonası için avantaj sadece grid pozisyonları ile değil aynı zamanda Lando Norris’in George Russell’a karışı erkenden yaptığı geçiş ve Carlos Sainz’ın lastiğinin patlamasından dolayıydı. Ancak kullanılamadı.
Oscar Piastri, güvenlik aracı ve pit stop zamanlaması nedeniyle kaybettiği ikinciliği Charles Leclerc’den geri alamadı. Diğer taraftan Lando Norris, Max Verstappen’e dışarıdan yaptığı atakta hata yaptı (Şimdi mi bu agresiflik?) sonrasında sarı bayrak altında yavaşlamadı ve 10 saniyelik dur-kalk cezası aldı. Bu da McLaren’in büyük bir avantaj sağlamasını engelledi.
McLaren’in 0,26 saniye avantaj ile en hızlı araç olduğu Katar’da tek kişi ile podyum yapması nereden bakarsanız bakın başarısızlıktır. Diğer taraftan da neredeyse yarım saniye Red Bull’dan hızlı iken Max Verstappen’e karşı bir şey yapamayışı da ayrı bir tartışma konusu.
Mercedes
Hem Russell hem de Hamilton için yarış beklendiği gitmedi; üstelik pole pozisyonunda başlayan George Russell büyük hayal kırıklığı yaşadı. Diğer taraftan Lewis Hamilton Ferrari’ye kavuşmak için her yarışta işkence çekiyor gibi duruyor.
Lewis Hamilton yanlış starttan dolayı ceza aldı, ardından lastiği patladı. Sonrasında pit yolunda hız ihlali yaptığı için ceza aldı. Lewis Hamilton için kariyerindeki en dağınık haftalardan biriydi.
Mercedes bu hafta ancak en hızlı 4. araç olabildi fakat pole pozisyonu avantajı da ellerindeydi. Bu avantajı George Russel, henüz yarış başında ilk virajlarda kaybetti ve üçüncü sıraya kadar geriledi. Bu durumun üzerine bir de yavaş bir pit de yapınca işler iyice içerisinden çıkılamaz hale geldi.
Las Vegas’taki şaşalı galibiyet ile ilk iki sıranın alınmasından sonra Katar’da büyük bir hayal kırıklığı yaşandı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Sergio Perez
Sezonun kaybedeni dersek yanılmış olmayız Sergio Perez adına: Yarışın ilk bölümünde takım arkadaşınızdan neredeyse her turda bir saniye daha yavaş tur atmak, kendinizi iyice kapı dışına itmenin iyi bir yoludur.
Sergio Perez, Katar’da aracı sürerken zorlandığını ve daha sonra kontrolünü kaybettiğini; motorunun aşırı yüklendiğini ve spin atmaya başladığını sürekli olarak söyledi. Kimine göre bahane kimine göre gerçek idi. Tek bir gerçek vardı ki, Red Bull artık takımlar şampiyonluğu yarışının dışında kaldı ve bir hafta sonu daha bu yarışta yalnızca bir araçla geçiverdi.
Tüm bunlar Sergio Perez’in hatası olmayabilir ama yarışta McLaren veya Ferrari araçlarını rahatsız edemedi. Max Verstappen’in bir başka muhteşem performans sergilemesiyle, Red Bull pilotları arasındaki sırıtışı net olarak göze battı.
Racing Bulls
Bunca “yarış dışı” kalan pilotun olmasının ardından Racing Bulls için bir şans doğuyor olmalıydı ancak olası Red Bull pilotları bunu şansı elde edemedi.
Racing Bulls aracı hafta sonu boyunca iyi değildi. Yarış sonunda yumuşak lastiklerle deneme yapmak da pek işe yaramadı ve biraz da şanssızlık yüzünden Yuki Tsunoda ve Liam Lawson yarışın son iki sırasını aldı.
Bu durum Racing Bulls açısından olağan olabilir ancak Sergio Perez’in dibe vurduğu zamanlarda olası pilotlarının da çakılması Red Bull’u düşündürüyor olmalı.
Çıkanlar
Fernando Alonso
Yarışın ilk anlarına bakıp sonrasını izlemediyseniz eğer Fernando Alonso’nun puan alamayacağını düşünüyorsunuzdur çünkü radyoda araca sövmeler, pist dışına taşmalar ve sürekli kızmaları ile ekranlara yansıdı.
Ve sonunda gayet iyi bir yedincilikle yarışı tamamladı. Evet, biraz şansı da yaver gitti ancak o da her duruma hazır şekilde bekliyordu.
Tempo açısından –McLaren’den 1,18 saniye daha yavaş– Aston Martin için hiç de fena bir hafta sonu değildi. Fernando Alonso’nun da itiraf ettiği gibi yılın başında çok daha büyük hedeflerle yola çıkan Aston Martin için Alpine ve Haas ile aynı seviyede olduğunu da değiştirmiyor.
4 büyük takımın hemen arkasında -Abu Dabi’de mucize olmazsa- sezonu tamamlamak tüm bunlara rağmen iyi sonuç ancak gelecek için umut verici mi? Emin değilim.
Ferrari
Ferrari için yıkıcı bir hafta olabilirdi. Carlos Sainz’ın lastiğinin patlamasının ardından sarpa saran işler Lando Norris’e verilen 10 saniyelik dur kalk cezası ile dengelendi. Charles Leclerc’in Oscar Piastri’nin önünde yarışı tamamlaması da pastanın çileği oldu.
McLaren, Katar’da Ferrari’den 0,26 saniye daha hızlı olmasına rağmen daha az puan topladı. Bu durum da en yakın rakibi Ferrari’nin işine geldi. Son yarışa girerken 21 puan büyük bir fark ama yine de bir şans var.
McLaren-Ferrari rekabeti kimin lehine biterse bitsin herkesin zihninde bir nostalji olduğu kesin.
Pierre Gasly
Takım arkadaşı Esteban Ocon’un döküldüğü haftada bu denli bir iş yapmak Pierre Gasly’e önemli bir güç kazandırdı. 11. sıradan başladığı yarışta 5. sıradan damalı bayrağı gördü. Bu da bir Alpine için oldukça iddialı bir sürüş demek.
Lastik patlatmalardan ötürü biraz da şansı yaver gitti ancak hem Tsunoda hem de Magnussen’i geçişi oldukça klastı. Bu geçişler görsel açıdan güzel olmasının yanında takımlar şampiyonasındaki ana rakiplerini geride bırakma adına da oldukça önemliydi.
Sezona başladığı durum göz önüne alındığında hem Alpine hem de Pierre Gasly için son yarışlar oldukça umut verici. Renault’tan başka motora geçmek gelecekte sorun yaratır mı? Burası asıl sorulması gereken en önemli soru.
Max Verstappen
Sıralama turlarında yavaşladığından dolayı aldığı ceza ile ikinci sıradan yarışa başlaması Max Verstappen’i ekstra motive etmişti. Bu oldukça netti ve yarış sonrası röportajlarında da bunu belirtti.
Bir süre Lando Norris’in baskısına maruz kaldı ve henüz ilk virajda onu oldukça sert bir şekilde dışarı süpürdü ancak hakemler bunu bir sorun olarak görmedi ardından 63. galibiyete giden yolda tek bir yanlış bile yapmadı.
Sprint yarışından sonra yarım saniye geride olan aracı ile yaptıkları muazzam. Her yaptığı övgüye değer olmasına rağmen kimi zaman ıskalıyoruz ancak bunu sıradanlaştırdığı için bu durum biraz da Verstappen’in suçu. Şahane iş.
Kick Sauber ve Zhou Guanyu
Sauber’in çift puan almasını sadece Lando Norris’in son anda yaptığı geri dönüş engelledi ancak Zhou Guanyu’nun Sauber’e bu yılki ilk dört puanı kazandırmasıyla biraz olsun adalet sağlandı.
Normalde araçları F2 kıvamında iken bu sezon neredeyse ilk kez F1 gibi bir araç kullanıyordu Zhou, bunun hakkını da verdi. Valtteri Bottas, Alex Albon’a karşı zorlu bir mücadele vererek 10. sıraya kadar yükseldi. Aldığı cezanın ardından taze lastikler ile ilerleyen Lando Norris’in onu geçmesiyle Bottas, puan barajından düştü. Fin Pilot 20 araçlık şampiyonada yılı 23. sırada tamamlayabilir. Üzücü…
Yazan: Muhammed Kaya
Editör: Doğa Üründül