Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Bahreyn GP analizi

Formula 1’de 2024 sezonu 2 Mart’taki Bahreyn Grand Prix’si ile başladı. Max Verstappen’in zaferi, Red Bull dublesi, Ferrari’de Carlos Sainz ile Charles Leclerc kapışması… Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya, sezonun ilk yarışını sizler için kaleme aldı.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Bahreyn GP analizi

Max Verstappen neredeyse 2,5 yıldır süren ezici üstünlüğünü 2024 sezonunun ilk yarışına da taşıdı. Öyle rahat kullandı ki aracı muhtemelen ekstra güç gerektirecek bir moda ihtiyaç duymadı.

Sezonun ilk “Düşenler ve Çıkanlar” serisinde düşenler listesi oldukça kabarık ancak çıkanlar listesinde yalnız Max Verstappen olsa kimse itiraz etmezdi. Gelin listeye beraber bakalım… 

Düşenler

Mercedes 

Mercedes’in şampiyonluk serilerinden sonra buralarda olması kesinlikle hayal kırıklığı ancak kendi mevcut standartlarına göre fena yarış çıkarmadılar. George Russell’ın yükseldikten sonra yerinde kalamaması can sıkıcı durum olarak değerlendirilebilir. Takım ve pilotlar da pek iç açıcı açıklamalar yapmadılar.

Sert hamurlu lastiklerde aşırı hız kaybı ve lastiklerin hızla aşınması göze çarpan iki hızlı sorundu. Genel olarak da hız problemi olan Mercedes, pek de yol kat etmiş görünmüyordu. Önümüzde Suudi Arabistan yarışı var ancak Mercedes galibiyetten uzak görünüyor, bu net.

Lewis Hamilton ve George Russell arasında araç ayarları noktasında net bir fark vardı. Kim doğru ayarı tutturdu bilmiyoruz ancak her iki pilotun tempo farkı Russell lehine yaklaşık olarak 0,04 saniyeydi. George Russell gelecek sezon ana pilot olmak istiyorsa Lewis Hamilton’u net olarak yenmesi gerekiyor.

Aston Martin

Fernando Alonso sıralama turlarında 6. sırada yer almasına şaşırmıştı ancak dokuzuncu sırada bitirmenin tam olarak beklentiler ile aynı çizgide olduğunu söyledi. Ocak başından bu yana ekibin beklentileri düşük tuttuğunu zaten bu seviyelerde olduğunu da söyledi. Geçen sezonun flaş takımı için bu net bir düşüş gibi duruyor.

McLaren’in pist üstünde ikinci pilotu olan Oscar Piastri’den 20 saniye geride yarışı tamamlayan Fernando Alonso haya kırıklığı yok dese de durumun iyi olmadığının farkında. Pistte en iyi 5. veya 4. araç olarak görünen Aston Martin geçen sezonun aksine güncellemeler ile iyileşmez ise durum pek iç açıcı değil.

Hız konusunda da orta sıra takımı çizgisi veren Aston Martin, bu performans ile Fernando Alonso’yu da kaybedebilir. Tabii ki gelecek teklife de bağlı.

McLaren

Geçen sezonun sonuna doğru yakaladıkları ivme ile göz dolduran McLaren bu sezona pek de iyi başlamadı. Evet, geçtiğimiz sezonun başındaki gibi değillerdi ancak sezonun son yarışlarında Red Bull’a kafa tuttuklarını düşündüğümüzde durum pek de iyi durmuyor.

Lando Norris’in Mercedes’in soğutma sorunlarını düşündüğümüzde Mercedes’in yakınlarında olması normal sayılır ancak podyumun son sırasından neredeyse 23 saniye uzaktı. Takım arkadaşı Oscar Piastri tüm hafta sonu boyunca Norris’in bir adım gerisindeydi ve Norris’in sekiz saniye arkasında kaldı. Tempo farkları da yaklaşık olarak 0,06 saniye idi.

Bahreyn son yıllarda McLaren’in güçlü olduğu bir yer değildi ancak Red Bull’dan bu kadar uzak olmayı da beklemiyorlardı.

Alpine

Bazen bir ekip testlerde düşük performans gösterdiğinde, sezon açılışında işler tersine döner ve bu durum kısa sürede unutulur veya sıralama seansı kötü geçtiğinde, olumsuz haberleri en aza indirecek kadar saygın bir sonuç elde etmek için çaba gösterilir. Alpine bunların hiçbirini gösteremedi.

Alpine aracı net olarak ağırlık, yol tutuş ve hız sorunu  yaşıyordu. Ve teknik ekip lideri Matt Harman ile aerodinamik şef Dirk de Beer’in istifa ettiği duyuruldu. Bu araca az bile olmuş diyesi geliyor herkesin. Şampiyonluk parolası ile yola çıkan Renault’tan nerelere gelindi. Plansızlık.

Çıkanlar

Carlos Sainz

Lewis Hamilton’un Ferrari anlaşmasının duyurulmasından sonra gözler Carlos Sainz’ın yapacaklarındaydı. Max Verstappen’in ardından gelenlerin yakın olduğunu göz önüne aldığımızda geri kalanların en iyisi Carlos Sainz’dı.

Charles Leclerc’ten 0,30 saniye daha iyi yarış temposu tutturan Carlos Sainz, koltuksuz kaldığı gelecek sezon için potansiyel takımlara net bir mesaj iletmiş oldu. 

Kimi zaman tarafımca da eleştirilse de takım oyuncusu olarak iyi işler yapan Carlos Sainz, gerçekten şampiyonluk için yarışan bir araçta neler yapabilir merak uyandırıyor. Hiçbir zaman süperstar olarak anılmayan Sainz için bu yıl bir nevi ekmek mücadelesi var.

Lance Stroll

Sıralama turlarında 12. sırayı alarak Fernando Alonso’nun gerisinde kalan Stroll, yarışın henüz ilk virajında Nico Hulkenberg ile temas yaşayarak son sıraya düştü. Erken pit yapmak zorunda kalan Stroll buna rağmen yarışı puan barajının son sırasında tamamladı.

Son turlarda takım emrine maruz kalsa da Lance Stroll gün geçtikçe kendisine karşı olan yargıları yıkıyor ve gelişim göstermeye devam ediyor. Yarış temposunda da takım arkadaşı Fernando Alonso’nun yalnızca 0,2 saniye gerisinde olan Lance Stroll için sezon afili başladı.

Max Verstappen

Biz izleyiciler için varlığı iyi mi kötü mü? Buna net bir yanıt vermek zor ancak bugünler kesinlikle yıllar sonra Verstappen Yılları diye anılacak.

Schumacher, Vettel ve Hamilton dominasyonlarından sonra Max Verstappen adını efsanelerin arasına altın harflerle yazdırmaya devam ediyor. Henüz sezonun ilk yarışı ancak sezondan itibaren kurduğu psikolojik ve pis üstü baskınlık başka bir seviyeye ulaştı. Diğer dominasyonlarda takımlar en azından bir yarış kazanabileceklerine inanıyorlardı ancak bu sezon herkes neredeyse bitik başladı. 

Sadece Formula 1 izlemeyi sevenler için kötü olan bu dominasyonda yalnızca Red Bull – Max Verstappen mi suçlu yoksa yıllardır rekabetçi regülasyonlar getirmeyen FIA – F1 tarafı mı? Her yeni çağda bir dominasyon görmek nasıl bir süreç analizi ve yönetimi? 2026’da başka bir takımın böyle üstün olmayacağını net olarak söyleyebilecek var mı? Yok. O zaman olan takımın veya pilotun da suçu yok tıpkı diğer sezonlarda olduğu gibi.  

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.