Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Avustralya GP analizi

Formula 1’de 2024 sezonunun üçüncü yarışı 24 Mart’taki Avustralya Grand Prix’si ile koşuldu. Max Verstappen’in yarış dışı kalması, Ferrari dublesi, Carlos Sainz’ın harika sürüşü… Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya, sezonun üçüncü yarışını sizler için kaleme aldı.

Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 Avustralya GP analizi

Red Bull ve Max Verstappen dolu dizgin galibiyet serisi Avustralya’da fren kanallarının arızalanması ile son buldu. Sadece bu sebepten sayamayız muhtemelen çünkü Carlos Sainz da bu hafta oldukça hızlıydı. Avustralya Ferrari’nin dublesine ev sahipliği yaptı. 

Gelin yarışın düşenlerine ve çıkanlarına beraber bakalım…

Düşenler

Fernando Alonso

Farklı bir çizgide ilerledim diye ifade verse de Fernando Alonso, George Russell’ın kazasına sebebiyet vermesinin ardından ağır bir ceza aldı. 6. virajda bir önceki turdan 100 metre önce frenleme yapan Fernando Alonso arkasındaki George Russell’ın tehlikeli bir kaza yapmasına sebep olmuştu.

Arkanızda bir araç varken bu şekilde erken frenleme yapmak nereden bakarsanız bakın ceza gerektiren bir eylemdir. Bu frenleme Alonso’yu Melbourne’de 8. sıraya kadar geriletti. Takım arkadaşı Lance Stroll önüne geçti ve Yuki Tsunoda’ya hediye puanlar verdi.

Üstelik bu sezon ilk takım ile son takım arasında da uçurum yok gibi duruyor, geçen sene olsa belki de yeri değişmeden cezasını çekerdi ancak bu sezon her alınan ceza sıralamaları direkt olarak etki edecek gibi duruyor.

Red Bull

Red Bull uzun süredir yazının bu kısmında değildi. Herkesi ezip geçtiği geçen sezondan ve bu sezonun ilk yarışlarından itibaren hep zirvedeydiler ancak bu yarışta bazı soru işaretleri ortaya çıktı. Max Verstappen’in henüz ilk turlarda yarış dışı kalması alışık olmadığımız türden bir sorun olan fren kanallarının soğutması ile ilgiliydi. 

Bu sezon yapılan soğutma yenilikleri ile radikal kararlar alan Red Bull için diğer iki yarışa göre daha sıcak olan Avustralya soğutmada sorun çıkardı gibi duruyor ek olarak Sergio Perez’in de bir türlü rahat bir tempo tutturamaması aklıma bu denli büyük soru işaretlerini getirdi. Tüm bunlardan kaynaklı değilse eğer daha büyük sorun: Sergio Perez bir türlü istenilen sıçramayı yarış içerisinde yapamadı.

Suudi Arabistan ve Bahreyn’den sonra Avustralya acaba dedirtti ancak diğer yarışları da kesinlikle görmemiz gerekiyor. Red Bull diğer yarışlarda da soğutma sorunu yaşayacak mı? Yoksa yalnızca bu yarışa özel miydi?

Mercedes

Mercedes için bu hafta özet ile hayal kırıklığıydı. Lewis Hamilton’un motor sorunu ile yarış dışı kalmasının ardından tek umut olan George Russell aslında iyi bir tempo da yakalamıştı ancak Fernando Alonso’nun ceza da aldığı frenlemesi ile çok büyük bir kaza yaşadı. Hem de son turda.

Alonso’dan 0,06 saniye daha iyi bir tempo tutturan George Russell tecrübeli pilotu zorluyordu ancak işler pek de iyi gitmedi. Üstelik tüm bunlar olurken favori Red Bull’un dışarıda kalıp Ferrari’nin puanları toplaması Mercedes adına başka bir sorun oluşturdu. Böyle bir haftada McLaren ve Ferrari gelişirken Mercedes’in yerinde sayması hibrit çağın en iyisi için pek iç açıcı değildi. Takım tempolarında da ancak en iyi 4. araç olabildiler.

Daniel Ricciardo ve son gülümsemeleri

Bu Daniel Ricciardo’nun evindeki son Formula 1 yarışı mıydı? Bu performansla cevap kesinlikle evet! Daniel Ricciardo bırakın bu performansla Red Bull’da yarışmayı Racing Bulls’ta da kalamaz. Zaten Liam Lawson gibi çoğu kişiyi ikna etmiş bir genç yetenek pusuda beklerken bunun olmaması için bir neden henüz yok.

Sıralama turlarında turu silinince gerilere düşen Ricciardo için burada bir bahane vardı ancak yarışta da eline şans gelmesine rağmen fırsatları hiç değerlendiremedi.  

Yarışta 0,36 saniye daha yavaş bir tempo tutturan Ricciardo sıralama turlarında da pek parlak değildi esasında. Sıralama turlarının en hızlı turlarını karşılaştırdığımızda Yuki Tsunoda pistin nerdeyse tamamında daha hızlı görünüyor. Bu tablo birkaç yarış daha devam ederse Ricciardo yaz arasını göremez gibi duruyor. 

Çıkanlar

Yuki Tsunoda

Hemen yukarıda yazdıklarımın tamamı Yuki Tsunoda için de geçerli, tabii ki pozitif olan kısımlar. Sıralama turlarında takımını üçüncü seansa taşıyan Tsunoda yarışta da iyi bir tempo tutturarak (aracın üzerinde performans) puan almayı başardı.

Daha önce yayımlanan yazılarımda da belirttiğim gibi Yuki Tsunoda, Red Bull koltuğunu hak eden bir pilot değil benim gözümde ancak RB ile iyi işler yaptığı ve sezona iyi bir şekilde başladığı aşikâr. Red Bull, Mercedes, Ferrari, McLaren ve Aston Martin pilotlarının hemen arkasında bir tempo tutturan Tsunoda bunu yarış sıralamasına da yansıttı. Geriye kalan beş takımın en iyi tempoya sahip olan pilotu olan Japon pilot bunu yarış sıralamasına da yansıttı.

HAAS 

HAAS’ın belki de uzun süre sonra açık ara en iyi işler yaptığı yarış Avustralya oldu. 2022 yılının ortasından bu yana ilk kez yarışı çifte puan ile bitirdiler. Evet, Yuki Tsunoda arka sıraların en iyi pilotu oldu ancak HAAS’ın her iki pilotu hem puan aldı hem de takım temposunda daha iyi işler yaptı.

HAAS ilk 5 takımın ardından arka sıraların en iyi temposuna sahip takım olarak Avustralya’yı noktaladı. Yarışı kazanan Carlos Sainz ile en kötü tempoya sahip Pierre Gasly arasında 1,96 saniye tempo farkı vardı. Bu fark geçen seneye oranla daha düşük ancak HAAS önde kalmayı başardı.

Carlos Sainz ve Ferrari

Carlos Sainz için sezon oldukça ilginç bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Kendisi yerine başka bir pilot transfer eden takımda oldukça iyi işler çıkarıyor. Bahreyn’de elde ettiği podyum ile zaten sezona iyi başlayan Sainz apandisit ameliyatının ardından döndüğü pisti zafer ile taçlandırdı. 

Max Verstappen’in şanssızlığı vardı ancak tempo olarak Carlos Sainz hafta boyunca çok iyi noktadaydı. Sıralama turlarında son virajlarda hata yapmasa belki de pole pozisyonundan başlayacaktı.

Ferrari açısından da harika bir hafta geride kaldı.  İlk iki sırayı alan pilotları bir haftadan kazanılabilecek maksimum puanları topladı. Red Bull, Ferrari’nin antrenmanlarda bu kadar iyi görünmesine rağmen yine de pole pozisyonunu aldı orası doğru ancak damalı bayrağı görene puan veriliyor. Takımlar arasındaki 4 puanlık fark kesinlikle çok uzun süre bu kadar düşük olmayacak. 

İşin ilginç yanı Ferrari’nin yıl sonunda kovacağı pilot sezona çok iyi şekilde başladı. Aklıma da şu soru gelmiyor da değil: Carlos Sainz olur da Ferrari’yi pilotlar klasmanında şampiyon yaparsa Ferrari lider pilotuna Charles Leclerc diyecek mi? Veya Carlos Sainz oldu ise Lewis Hamilton hayli hayli şampiyon olur diye mi bakacaklar? Her ihtimalde de olan Leclerc’e olacak gibi.

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.