Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erzincan’da siyanür skandalı | Valilik: “Kuru dereye aktı” | Yerel kaynaklar: “Siyanürün ulaştığı ve Fırat Nehri’ne akan dereye kuru dere dediler”

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler Köyü’ndeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen altın madeninde 21 Haziran’da siyanür içerikli boru patladı ve yaklaşık 20 metreküp (20 ton) siyanürlü solüsyon sızıntısı meydana geldi. Erzurum Valiliği’nden yapılan açıklamada sızıntının tesis sınırlarının dışındaki eğimli araziye aktığı ve herhangi bir su akışı olmayan kuru dere yatağına ulaştığı belirtildi. 

Şirket: “20 ton değil 8 kilogram”

Konuyla ilgili Anagold şirketinden yapılan açıklamada ise 20 ton siyanürün çevreye yayıldığı iddiası yalanlandı. Şirket açıklamasında, miktarın 8 kilogram olduğu ve hızlı bir şekilde temizlendiği iddia edildi ve “Fırat Nehri’ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır” denildi.

Jandarma tutanağı: “20 ton”

Ulaştığımız, olayın ardından tutulan jandarma tutanaklarında ise olay şöyle anlatılıyor:

22.06.2022 tarih ve 2022/241 CBS soruşturma dosyası gereği aynı gün komutanlığımız sorumluluk sahasında bulunan Çöpler Köyü Anagold Madencilik A.Ş. şirketine araştırma ve inceleme yapmak üzere yeteri kadar kuvvet ile gelindi. Basınç kaybının 02:45’te 28 no’lu lift bölümünde siyanürlü su pompalanan boruda meydana gelen yırtılmadan kaynaklandığı, aynı gün 05.00 sularında tespit edildiği ve derhal solüsyonlu borular tarafından yapılan pompalama işleminin durdurulduğu, yapılan incelemede 28 no’lu lift bölümünde yırtılan boru içerisinde yaklaşık 20 m3 solüsyonun eğime bağlı olarak lift 27, lift 26, lift 25 ve liç sahası doğu erişim yoluna aktığı, liç sahası altında döşeli bulunan membranın söz konusu yolda bittiği ve siyanürlü solüsyonun bir kısmının eğime bağlı olarak söz konusu yol aktığı beyan edilerek çalışmalara başlandığı…

Tutanağın tamamı şöyle:

Fırat Nehri’ne karıştı mı?

Konuştuğumuz İliç Belediyesi çalışanı Serdar Koyunoğlu da solüsyonun Fırat Nehri’ne karıştığı iddialarını reddetti:

Kesinlikle yalan. Öyle bir durum olsaydı kimseye bırakmadan buradaki yetkililer müdahale ederdi. Sosyal medyada yayılan görüntüler iki üç yıl önceye ait. Yağışlardan dolayı aşırı bir bulanıklık vardı, görüntüler o zamana ait. Çoktan kontrol altına alındı, temizliği yapıldı. Olayın olduğu yerle Fırat Nehri arasında aşağı yukarı 10 kilometre var. Oraya ulaşması imkansız.”

“Valilik solüsyonun aktığı dereyi ‘kuru dere’ olarak açıkladı, orası kuru değil akan dere”

Ancak sızıntının olduğu İliç bölgesinde bulunan Erzincan Kemaliye Embiyabey Çevre, Doğa ve Kültür Koruma Derneği yetkilisi Sedat Cezayirlioğlu, Medyascope‘a yaptığı açıklamada siyanürlü solüsyonun Fırat Nehri’ne karıştığını ileri sürdü:

Valilik solüsyonun aktığı dereyi ‘kuru dere’ olarak açıkladı. Orası kuru değil akan dere. Akan dereye karıştı. Dere olayın 60 metre altında ve o dereye karıştı. O dere hemen 350 metre aşağıda Fırat Nehri’ne ve baraja karışıyor.” 

Cezayiroğlu sızıntının ardından, 22 Haziran’da Facebook hesabından bir video yayınladı. Sızıntının gerçekleştiği alanda çekilen videonun son bölümlerinde söz konusu derenin kuru olmadığı ve su akıntısı olduğu görülüyor: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.