Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Madrid’de dörtlü zirve sona erdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılacak NATO Zirvesi’nden önce Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in katıldığı dörtlü görüşme iki saat sürdü.

Stoltenberg’in ev sahipliğindeki görüşme basına kapalı yapıldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dörtlü zirveden önce yaptığı açıklamada, “Erdoğan ile bugünkü dörtlü görüşmede ilerleme kaydetmeyi umuyoruz. NATO’ya yeni katılacak ülkeler tüm müttefiklerin güvenliğini dikkate almak zorunda” demişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye ile İsveç arasında düzenli siyasi istişareler, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ve İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Robert Rydberg eş başkanlığında 29 Haziran’da Ankara’da yapılacak.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Siyasi istişareler çerçevesinde, Türkiye-İsveç ikili ilişkilerinin kapsamlı olarak ele alınması, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerinde durulması ve güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” denildi.

Erdoğan: “İsveç ve Finlandiya, Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorunda”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah saatlerinde havalimanında düzenlediği basın toplantısında, “İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularının ardından yaşanan süreç, tabiatıyla zirve bağlamında öne çıkan konulardan biri olacaktır. Bu hususa dair yaklaşımımız artık herkesin malumudur. En başından beri Türkiye’nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK’nın ve PYD/YPG’nin başta olmak üzere her türlü uzantısının bu ülkelerde rahatça hareket etmelerine mani olunmasına yönelik beklentimizi vurguluyoruz” dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Bu haklı tutumumuzu zirve vesilesiyle bir kere daha açıkça anlatacağım. İkili görüşmelerimde de bu konu gündemde olacak. Bugün Madrid’e gittiğimizde İsveç Başbakanı ve Finlandiya Cumhurbaşkanı ile Genel Sekreter’in de katılacağı bir dörtlü zirve gerçekleştireceğiz. NATO üyeliği çeşitli sorumlulukları da beraberinde getiriyor. İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olacaklarsa ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez.”

Biden açıklaması

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise ABD Başkanı Biden’ın NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin “Erdoğan ve Biden’ın yarın (29 Haziran) görüşme şansı olacak” açıklamasında bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.