Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (1 Temmuz – 7 Temmuz): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Tuğbanur Toprak

  • Krzysztof Kieślowski üçlemesine 4K restorasyon çalışması

Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieślowski’nin klasikleşmiş üçlemesi “Mavi”, “Beyaz” ve “Kırmızı”, görüntü yönetmeni Sławomir Idziak’ın gözetiminde 4K restorasyonuyla dönüyor.

Üçlemenin filmleri, isimlerini Fransız bayrağındaki renklerden alıyor. Üçlemeni temalarını ise Fransız İhtilâli’nde öne çıkan özgürlük (Bleu), eşitlik (Blanc) ve kardeşlik (Rogue) kavramları oluşturuyor.

Filmin haklarını elinde bulunduran Amerikan film dağıtım şirketi Janus Films, yenilenmiş kopyaların ilk gösterimini New York’ta bulunan Lincoln Center’da düzenleyecek.

  • Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık

Her sene hazırladığı özel bir programla Onur Haftası’nı kutlayan Pera Film, geleneğini bu yıl da devam ettiriyor. Bu yıl, “Bir Direniş Alanı Olarak Yoldaşlık” başlıklı seçki kapsamında, dört filmin gösterimi yapılacak.

Film seçkisi, farklı coğrafyalardan kuir karakterlerin kendilerine nefes alacak alan açma mücadelelerini ele alıyor. Karakterler bu yolculukta edindikleri arkadaşları, dostları ve yoldaşlarıyla birlikte baskı ve sıkışmışlık karşısında direniş gösteriyor. 

8 Temmuz’a dek sürecek program boyunca film gösterimleri ücretsiz. Katılmadan önce rezervasyon yapmak gerekiyor. Program hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Film günleri ilginizi çektiyse, Pera Müzesi’ne kadar gitmişken kitleselleşen iletişim araçları ve sanat arasındaki diyaloga odaklanan “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisini de ziyaret edebilirsiniz. Sergi, 7 Ağustos 2022’ye kadar ziyarete açık.

  • Biz Ne İzledik? – Zürih Balesi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 50. yıl kutlamaları kapsamında dünyanın önde gelen bale topluluklarından Zürih Balesi’ni İstanbul’da ağırladı. 

Lev Tolstoy’un kaleme aldığı “Anna Karenina”yı; gösterişli kostümleri, çağdaş sahne tasarımı ve çoğunlukla neoklasik dansa dayalı koreografisiyle sahneleyen topluluk, İstanbul’da iki gösteri düzenledi. Gösterilerin ilki 27 Haziran, diğeri ise 28 Haziran akşamı Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin (PSM) Turkcell Sahnesi’nde sahnelendi.

  • Biz Ne İzledik? – Gitgel Dolap

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) kulübü üyelerinin 2019’da kurduğu İstanbul merkezli sinema ve gösteri sanatları topluluğu ArtNiyet, Harold Pinter’ın “Gitgel Dolap” oyununu 24-25 Haziran’da İstanbul’da bulunan Alan Kadıköy’de sergiledi.

İlk oyunları “Kel Şarkıcı”dan sonra uzun süre yeni oyun sergilemeyen grup, “GitGel Dolap” ile yeniden seyirci karşısına çıktı. Oyunun ve topluluğun hikâyesini ekip üyelerinden dinledik.

Oyunda iki kiralık katil Ben ve Gus, kendilerine verilen emre uyarak vuracakları kişiyi  bir odada beklemektedir. Bekledikleri yerde bir tuhaflık olduğunu fark eden ana karakterler arasında bir iletişimsizlik  oluşmuştur. Bu yabancılaşmış ve duyarsızlaştırılmış insanlardan Gus tedirgin olmaya ve sorular sormaya başlar. Gus sorular sordukça onları oraya gönderenlerin egemenliği de yavaş yavaş hissedilir. Böylece düzen tersine işlemeye başlar, sonunda katil kurbana dönüşür.

  • İstanbul Caz Festivali

İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali, bu yıl 29’uncu kez dinleyicilerle buluşuyor. 25 Haziran günü ücretsiz park konserleriyle başlayan festival, 7 Temmuz’a kadar pek çok farklı etkinlikle devam edecek.

İstanbul Caz Festivali’nin bu seneki programını, salgın sonrası yeniden sahnelere dönmeyi ve ekonominin kültür dünyasındaki etkilerini, festival direktörü Harun İzer ile konuştuk.

İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer, koronavirüs salgınının ardından iki yıllık zorlu bir süreçten sonra sahnelere dönerken, birlikte güzel vakit geçirmeye odaklanan bir seçki yapmaya özen gösterdiklerini anlattı. 

  • Biz Ne Dinledik? – Bülent Ortaçgil

Bülent Ortaçgil 50. sanat yılını 25 sanatçıyla birlikte Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserle kutladı.

  • Megadeth, altı yıl aradan sonra geri dönüyor

1983’te ABD’de kurulan thrash metal grubu Megadeth, altı yıllık bir aranın ardından 16. stüdyo albümlerini yayımlayacaklarını duyurdu.

“The Sick, The Dying… And The Dead!” ismini taşıyan albüm, grubun kurucusu Dave Mustaine’e gırtlak kanseri teşhisinin konulmasının ardından 2019’da beklemeye alınmıştı. Grubun sahneye dönüşünü müjdeleyen ve 12 parçadan oluşan albümün kayıtları, Mustaine’in Nashville’deki evinde yapıldı.

2 Eylül’de dinleyicilerin beğenisine sunulacak albümden ilk tekli “We’ll Be Back” ve şarkıya eşlik eden “We’ll Be Back: Chapter I” adında bir müzik videosu yayında.

  • Podcast: Bolsopod

İstanbul’da yaşayan bir grup genç Ermeni tarafından kurulan podcast serisi Bolsopod, hem Batı Ermenicesi hem de Türkçe yayın yapıyor. 

Ermeni kültürü ve Ermeni toplumunun gündemi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, podcastin bölümlerine Spotify üzerinden ulaşabilirsiniz.

  • Savaşla Yüzleşenler

Arkadaşımız Ayşegül Karagöz’ün hazırladığı, savaş ortamında gazeteci olmayı anlatan podcast serisi “Savaşla Yüzleşenler”, Spotify’da yayında.

  • Bonus: Nerede Yenir? – Dondurma

Medyascope’un yemek kültürü programı “Bir Lokma”, her bölümde “bir dünya görüşünün mutfağına” konuk oluyor. Bu bölümde sizleri İstanbul’da beş mahalle dondurmacısına konuk ediyoruz. Keyifli seyirler!

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.