Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Caz Festivali başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali, bu yıl 29. kez dinleyicilerle buluşuyor. 25 Haziran günü ücretsiz park konserleriyle başlayan festival, 7 Temmuz’a kadar pek çok farklı etkinlikle devam edecek. İstanbul Caz Festivali’nin bu seneki programını, salgın sonrası yeniden sahnelere dönmeyi ve ekonominin kültür dünyasındaki etkilerini, festival direktörü Harun İzer ile konuştuk.

İstanbul Caz Festivali, 25 Haziran’da Beşiktaş- Sanatçılar Parkı’nda, “Parklarda Caz” konseriyle başladı. Festival, 7 Temmuz’a kadar “Bizi buluşturan festival” sloganıyla 40’a yakın konserle dinleyicilerle buluşacak. Festival kapsamında John McLaughlin, Enrico Pieranunzi, Dianne Reeves ve Melody Gardot gibi caz müziğinin önde gelen sanatçıları İstanbul’da sahne alacak.

İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer

İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer, koronavirüs salgınının ardından iki yıllık zorlu bir süreçten sonra sahnelere dönerken, birlikte güzel vakit geçirmeye odaklanan bir seçki yapmaya özen gösterdiklerini söyledi

Festivalde, geçmiş yıllarda sahne almış tanıdık isimlerin yanı sıra Türkiye’de ilk defa sahneye çıkacak sanatçılar olduğundan da bahseden İzer, “‘+1’li Gece Gezmesi’ konserleri kapsamında gelecek olan Hollandalı müzik grubu Yin Yin ve İtalyan caz piyanisti Enrico Pieranunzi’nin bu isimler arasında” olduğunu söyledi.

Salgın sebebiyle stüdyosundan çıkmayan Fransız klarnet sanatçısı Yom, o dönem boyunca ürettiği eserlerini ilk kez festival kapsamında çalacak.

Ekonomik krizin sanat dünyasına etkileri

 “Sahne ve performans sanatları, aslında izleyici ile sanatçının bir araya gelmesiyle anlam buluyor” diyen İzer, salgın döneminin sanatçılara etkisi çok yönlü olsa da yeni başlayan sanatçıları pek olumlu etkilemediğini düşünüyor.

“Salgın sonrasında gelen ekonomik kriz ise bu sefer farklı bir yönden darbe vuruyor alana” diyerek ekonominin kültür-sanat dünyasında etkilerini anlatmaya devam eden Harun İzer’e göre, seyircilerin alım gücünün düşmesi, bilet fiyatlarının artışı gibi faktörler işin her alanındaki insanı çok zor duruma soktu.

Festival kapsamında ücretsiz konserler de var

“Parklarda Caz” ile İstanbul Caz Festivali’ni şehrin farklı köşelerine yaymaya çalıştıklarını dile getiren Harun İzer, bu konser serisinde uluslararası alanda başarılı caz gruplar ile genç ve yarı amatör sanatçıların sahneye çıktığını belirtti: “Parklarda Caz konser serisinde hem genç müzisyenlere uluslararası bir festivalde yer vermek hem de onları profesyonel müzik sahnelerine alıştırmak, geniş kitlelerle böyle rahat kurgulu bir etkinlikte buluşarak tanıtımlarını sağlıyor.”

Parklarda Caz” konser serisi hem İKSV’nin güncel müzik yapan genç gruplara fırsat tanıdığı Genç Caz+ finalistlerinden isimleri hem de Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) müzik toplulukları olan Botticelli Baby ve Tuba Skinny’i ağırlıyor.

Festival programında tek biletle gece boyu Kadıköy ve Moda sokaklarında, beş farklı mekanda düzenlenecek konserlere katılma imkânı sunan “+1’li Gece Gezmesi” ve İstanbul’un köklü caz mekanlarından Nardis Jazz Club’ın 20. yılı kapsamında düzenlenen özel bir konser de yer alıyor.

Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.