Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Beş Grammy ödüllü caz sanatçısı Dianne Reeves yeniden İstanbul’da

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali, bu yıl 29. kez dinleyicilerle buluşuyor. 25 Haziran günü ücretsiz park konserleriyle başlayan festival, 7 Temmuz’a kadar pek çok farklı etkinlikle devam edecek. Festival kapsamında sahne alacak caz sanatçısı Dianne Revees ile yeniden İstanbul’da olmanın verdiği hissi konuştuk.

İstanbul Caz Festivali, 25 Haziran’da Beşiktaş-Sanatçılar Parkı’nda, “Parklarda Caz” konseriyle başladı. Festival, 7 Temmuz’a kadar “Bizi buluşturan festival” sloganıyla 40’a yakın konserle dinleyicilerle buluşacak.

Festival kapsamında sahne alacak sanatçılardan biri de beş Grammy ödüllü caz sanatçısı Dianne Reeves. 5 Temmuz günü Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenecek konserde Reeves’e sahnede klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici eşlik edecek. İkili, daha önce 2013 yılında İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Caz Günü’nde beraber sahne almıştı.

Sanatçı Dianne Reeves ile yeniden Türkiye’de sahne alacak olmasını ve insanların caz müzikle buluşmasında festivalin yerini konuştuk.

Türkiye’de yeniden sahne alacağı için heyecanlı olduğundan bahseden Reeves, “Türkiye’de ilk performansını 1991 yılında sergilediğini” söyledi. Sanatçı, Türkiye’deki ilk konserinde, The Philip Morris Big Band ile sahneye çıkmış. Reeves, 1991’den sonra da pek çok kez caz festivalleri kapsamında Türkiye’de bulunmuş.

İstanbul Caz Festivali kapsamında Türkiye’ye geldiğinde dinleyicileriyle etkileşim kurma fırsatı elde ettiğine değinen Reeves, dinleyicilerinin onu “sıcakkanlı” bir şekilde karşıladığını düşünüyor.

Bu etkileşimden “hoşnut” olduğunu belirten Reeves, festivalin Türkiye’de caz kültürüne katkı sağladığını düşünenler arasında. Reeves’e bunu düşündüren şey, festival kapsamındaki tüm performanslarına katılım sayısının yüksek olması. Dianne Reeves, dinleyicileriyle oluşan bu paylaşma alanının beraber çalıştığı müzisyen arkadaşları için de motive edici olduğundan bahsediyor:

“Festival her zaman dolu. Beraber sahne alacağım müzisyen arkadaşlarım her zaman festivale gelmekten heyecan duyuyor ve müziklerini paylaşma fırsatını dört gözle bekliyor.”

“Kültürün bir parçası olmaya davet ediliyorum”

Dianne Reeves, festivallerde sahne almak için Türkiye’ye her davet edildiğinde, kendisini kültürü deneyimlemeye davet edilmiş hissettiğinden bahsediyor:

“Festival için Türkiye’ye davet edildiğimde, yemeklerin tadına bakmak, tarihi yerleri ziyaret etmek, farklı kültürlerden müzisyenlerle beraber çalışmak gibi deneyimlere de davet ediliyorum. Bu kültür paylaşımında yaşadığım cömertliği seviyorum.”

Türkiye’de olmayı sevdiğini söyleyen sanatçı, burasının onun için özel bir anlamı olduğuna değiniyor. Reeves, hem sanat hem de kişisel hayatında çok fazla ilk tecrübesini burada edinmiş. Bu yüzden Türkiye’ye gelmek onun için her zaman “heyecan verici ve harika” bir his. Reeves, festivale yeniden davet edildiği için minnettar. Gelecek performansında insanlarla bir arada olmak için sabırsızlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.