Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zeynep Gönen KOLİ Art Space’teki sergisi “Tanıdık/Tuhaf”ı ve Onur Haftası nedeniyle ertelenen konuşmasını anlattı: “Oturduğumuz yerden insanlara rahatsızlık verdik ve vermeye de devam edeceğiz”

Feminist ve kuir sanata odaklanan KOLİ Art Space, sanatçı Zeynep Gönen’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “Tanıdık/Tuhaf”a ev sahipliği yaptı. Zeynep Gönen ile serginin hikayesini ve konuşmasının Onur Haftası’na denk geldiği için ertelenmesini konuştuk.

İstanbul-Kadıköy’de bulunan KOLİ Art Space, feminist ve kuir sanata odaklanan bağımsız bir sergi alanı. Galeri, 11 Haziran – 4 Temmuz arasında “Tanıdık/Tuhaf” isimli sergiye ev sahipliği yaptı.

Sergideki işler organik ve inorganik malzemelerin bir araya geldiği çalışmalardan oluşuyor.

Sınır/sız ekibi küratörlüğünde düzenlenen sergi, Zeynep Gönen’in İstanbul’daki ilk kişisel sergisi. 

Sergideki kuir temayı toplumda alışılagelmiş işler ve malzeme seçimleri dışına çıkarak kurduğunu söyleyen Zeynep Gönen, temayı “Karşıt malzemeler arasındaki birliktelik, kuir bir ilişkiyi temsil edebilir mi?” sorusu üzerinden ele alıyor.

Yaptığı işlerde doğal ve yapay malzemelerin yarattığı olasılıkları araştırmayı sevdiğini dile getiren Gönen, bunun “bir nevi keşif” olduğunu düşünüyor.

Eserlerini üretirken “malzemelerin birbirleriyle nasıl konuşacağını” merak ederek yola çıktığından bahseden Gönen, bu süreçte malzemelerin birbirleriyle hiç beklediği gibi konuşmadığını söylüyor.

Zeynep Gönen, süreci “Ben onları ürettikten sonra uzağa çekilip, onların kendi kendilerine devam etmelerini izledim” diyerek anlatıyor. 

İşlerin sanatçının dışında da devam etmesi, malzemelerin kendi aralarındaki iletişimleri ve birbirlerini kabul edip/etmemeleri yani kendi aralarında kurdukları diyaloglar, sanatçının ilgisini çekmiş.

Malzeme seçimi için “çevresinde gördüğü şeylerden beslendiğini” söyleyen Gönen, gördüğü şeyleri zamana yayarak biriktiriyor ve istiflediği bu malzemelerin birbirleriyle randevulaşma zamanları gelene kadar bekliyor. 

“Hem tanıdık hem tuhaf olan şeyler”

Kullandığı malzemeleri Çevremizde çok gördüğümüz, hepsi bir yerden tanıdık gelen objeler ya da hissettiğimiz duygular aslında” diyerek anlatan Gönen, malzemelerin randevulaşması sonucu bir tuhaflık ortaya çıktığından bahsediyor. “Bu çok kuir bulduğum bir şey” diyen Zeynep Gönen, bu durumu rastlantı sonucu oluşan, alışılageldik şeyi kırdığı için “hem tanıdık hem tuhaf gelen şeyler” olarak tanımlıyor. Serginin ismi de buradan yola çıkıyor.

Zeynep Gönen, materyallerin atanmış görüntüleri ve kavramları dışına çıkmasını ve sanatçıyı dinlemeyip süreçlerine kendileri karar vermelerini kuir bulduğunu belirtiyor.

Gönen’in konuşması Onur Haftası nedeniyle ertelendi

2 Temmuz Cumartesi günü KOLİ Art Space’i ziyaret ediyorum. Zeynep Gönen ile sergisi kapsamında 25 Haziran Cumartesi günü düzenlenmesi planlanan konuşmasının neden ertelendiğini konuşuyoruz.

Etkinlik, Onur Haftası kapsamında planlanmasa da takvimde yer aldığı için ertelenmesi yönünde müdahaleye uğradıklarını anlatan Gönen, “Sırf takvimde yer aldığı için ertelememiz gerekti” diyor.

Bu durumun “müthiş ayrıştırıcı” olduğunu vurgulayan Gönen, “Oturduğumuz yerden insanlara rahatsızlık verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Geri basmıyoruz asla. Buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz” sözleriyle tepkisini dile getiriyor.



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.