Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Müzik Festivali 50 yaşında

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği ilk festival olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 50. yaşını kutluyor. 6 Haziran’da Beyoğlu’nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) törenle başlayacak festival, üç hafta boyunca şehrin farklı noktalarında devam edecek. Temasını İstanbul’a adayan müzik festivalini, festival direktörü Efruz Çakırkaya’dan dinledik.

Kurgu: Ayşegül Karagöz

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 50. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 6 Haziran akşamı Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) açılış töreniyle başlayacak festivalde Tekfen Filarmoni Orkestrası, piyanist Kirill Gerstein’a eşlik edecek.

Festivalde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” besteci ve şef Tan Dun’a verilirken “Onur Ödülü” besteci ve eğitimci Özkan Manav’a sunulacak. Festival, 24 Haziran’a kadar 12 farklı mekanda, 65’in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak.

Festival boyunca, konser salonları ve çeşitli tarihi mekanların yanında açık alanlarda da etkinlikler düzenlenecek. Festivalin “Hafta Sonu Klasikleri” serisi kapsamında bu yıl Fenerbahçe Parkı ve Yıldız Parkı’nda ücretsiz açık hava konserleri yapılacak.

50. yılında temasını İstanbul’a adayan festivali, festival direktörü Efruz Çakırkaya’dan dinledik.

Festival, iki yıldan sonra kapalı konser salonlarına dönüyor

Çakırkaya, festivali İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği klasik müzik festivali olan İstanbul Müzik Festivali, içinden İKSV’nin düzenlediği diğer festival ve etkinliklerin de çıktığı ana festival” diye tanımladı. Festivalin ilk kez 1972 yılında düzenlendiğini söyleyen Çakırkaya, Festival ilk düzenlenmeye başladığı yıldan itibaren neredeyse yarım asır kesintisiz sürdü. Koronavirüs salgını nedeniyle 2020 yılında çevrimiçi şekilde, 2021 yılında ise sadece açık alanlarda düzenleyerek festivali devam ettirdik” dedi.

Festival, “Müzik susmaz, durmaz” sloganıyla müzik sektörüne destek olmak için salgın döneminde de farklı alternatiflerle yoluna devam etti. 2020 yılında seyircisiz kayıt altına alınan konserler, sonbaharda izleyicilere dijital bir festival formatında sunuldu. 2021’de salgının yavaşlamasıyla festival açık hava mekanlarında düzenlendi. Çakırkaya, “Tamamı açık hava mekanlarda düzenlenen konserler, festival tarihinde bir ilk” dedi.

Festival, iki yıl aradan sonra yeniden kapalı konser salonlarına dönmeye hazırlanıyor.

Festivalin teması “İstanbul” olarak belirlendi

İstanbul hakkındaki hislerini, “Pek çok sanatçıya ilham olmuş ve ilham olmaya devam eden büyülü bir şehir” diyerek dile getiren Çakırkaya, festivalin 50. yılında temasını İstanbul’a adadıklarını belirtti.

İKSV, 2011 yılından bu yana çağdaş bestecilere eser siparişleri vererek yeni klasik müzik eserlerinin bestelenmesine destek oluyor. Festival, bu siparişlerin Türkiye prömiyerlerine de ev sahipliği yapacak.

Festival, kadınları desteklemeye devam ediyor

Festivalin, 2018’de kadın müzisyenleri desteklemek için başlattığı “Yarının Kadın Yıldızları Projesi” hakkında da açıklamalarda bulunan Çakırkaya, projenin “özellikle klasik müzik alanında şef, şan ve çalgı branşlarında yurtdışında eğitim alan veya almak üzere kendisine bir maddi destek arayan genç kadın müzisyenlere” yönelik olduğuna değindi. Çakırkaya, projenin beşinci yılına girerken şimdiye kadar 53 genç müzisyenin hayatlarına dokunduklarından bahsetti:

“Türkiye Sınai Kalkınma Bankası işbirliğiyle düzenlenen bu proje, geçtiğimiz dört yıl boyunca 53 kadın müzisyene destek oldu. Bu yıl 16 genç kadın müzisyene daha destek olacak proje, kadın istihdamına ve kadınların toplumun her alanında desteklenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.