Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığı hafta şekere yüzde 67, ekmeğe yüzde 33,3, sigaraya 2 lira zam yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre enflasyon geçtiğimiz aralık ayı baz alındığında 43 seviyesinde. Bu yüksek oran sebebiyle hükümet, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere asgari ücrete yaklaşık yüzde 30’luk bir zam yapma kararı aldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı cuma günü (1 Temmuz) “Hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararlılığımız var” diyerek duyurdu. Yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira oldu.

Diğer yandan ise ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışları devam ediyor. Kararın açıklandığı tarihi içeren 27 Haziran – 4 Temmuz haftasında ülke genelinde artan fiyatları derledik.

Ekmek

Bir haftalık süre içerisinde ekmeğe dört ilde ortalama yüzde 33,3 zam yapıldı. İzmir, Eskişehir, Adana ve Mersin’de 210 gramlık bir ekmeğin fiyatı 3 liradan 4 liraya çıktı. 

Şeker

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre 27 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere marketlerde satılan şekere yüzde 37 ila yüzde 67 oranında zam yapıldı.

Sigara

Japan Tobacco International (JTİ), Phillip Morris ve British American Tobacco’nın sigara ürünlerine paket başına ortalama ikişer lira zam geldi. Yeni fiyatlar ise şöyle:

Toplu ulaşım

Beş şehirde toplu ulaşım ücretlerine de zam yapıldı. Şanlıurfa’da 4,5 lira olan tam bilet 5 liraya, Bursa’da 5 lira 25 kuruş olan tam bilet 6,5 liraya, Denizli’de 3 lira 90 kuruş olan tam bilet 5 lira 75 kuruşa, Mersin’de 6 lira olan tam dolmuş ücreti 8 liraya, Mardin’de 4 lira olan tam bilet 5 lira 25 kuruşa çıktı.

Simit 

İstanbul’da 4 liraya satılan 100 gramlık simidin fiyatı yüzde 25’lik zamla 5 liraya çıktı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.