Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Britanya GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 10 yarışı Britanya Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Britanya GP analizi

Formula 1’de İngiltere yarışından önce spor dünyası ırkçı bir söylem ile haftaya başladı. Eski şampiyon Nelson Piquet, yedi kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton ile ilgili ırkçı söylemlerde bulundu. Bu durumun sıcaklığı devam ederken yağmur altında ilk antrenman turlarında Valtteri Bottas sürpriz yaparak lider tamamladı. İkinci sürpriz ise kariyerinin ilk pole pozisyonunu alan Carlos Sainz’dan geldi. Yarışın henüz başında yaşanan kazada Çinli pilot Guanyu Zhou korkunç bir şekilde yarış dışı kalınca yürekler ağza geldi neyse ki korkulan olmadı ve sağ salim araçtan çıkarıldı. Ferrari’nin pit stratejisinde anlam verilemeyen şeylerin olduğu yarışı da Carlos Sainz kazandı. Sergio Perez ve Lewis Hamilton da podyuma çıkan diğer isimler oldu.

Yarış öncesi ırkçılık ve güncellemeler

Sosyal hayatta ırkçılık maalesef yaşamımızda olan bir olgu, üstelik buna alışmak da daha büyük bir sorun. Sporda, tüm kampanyalara tüm sosyal önlemlere rağmen bu durum devam ediyor. Formula 1 gibi elitlerin sporu (!) denen organizasyonda bu durumla karşılaşıyoruz. Lewis Hamilton, küçük yaşlardan itibaren bunlara karşı mücadele etmiş bir isim ancak bu hafta bir röportajda üç kez dünya şampiyonu Nelson Piquet tarafından ırkçı söylemlere maruz kaldı. Yaştan dolayı bazı “aşağılayıcı” ifadeleri ağızdan kolay çıkarabiliyor insanlar ve fakat bir insanın ten rengi ile ilgili bu söylem hiç de hafife alınacak bir durum değildi. Kaldı ki Formula 1 ve bağlı önemli isimler bu duruma tepki gösterdi. 

Nelson Piquet’e Formula 1 padoktan ömür boyu men cezası verirken İngiliz Yarış Sürücüleri Kulübü de fahri üyeliğinden çıkardı. Formula 1 eski CEO’su Bernie Ecclestone da geçtiğimiz hafta bir röportajda Lewis Hamilton’a “çok abartmamasını” söylerken, Vlademir Putin’e de destek açıklamalarında bulundu. Irkçılık vücutta durduğu kadar dilde durmuyor.  

Neyse… Bu durumu çok uzatmak istemiyorum aslında belki daha sonra uzun uzun yazarım bu meseleyi. Piste geçmek istiyorum. Takımlar İngiltere’ye parça parça birçok güncelleme ile geldi. On takımın dokuz tanesi İngiltere’ye güncelleme getirmişti. Williams en çok güncelleme getiren takım olarak öne çıktı. Alex Albon’un aracında denenecek olan güncellemeler Avusturalya’da da çalıştırılacak. FW44 için revize edilen bir ön kanat, zemin, difüzör, motor kapağı, arka süspansiyon ve bir dizi mini güncelleme getirildi.

Aslında İngiltere ile yüksek hız performansına önem veren yüksek hızlı virajların olduğu bir pist serisine geçiş yaptık. Takımlar da bu bağlamda yükseltme paketi getirdi. Red Bull, araca daha geniş bir soğutma seçeneği yelpazesi sunmayı umduğu, arka kısım revizyonuna gitti. Silverstone’a özel olarak soğutmaya odaklandı. Alpine ayrıca A522’leri için aracın arka ucuna giden hava akışını iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir teknik özelliğe sahip motor kapağı getirdi. Mercedes de aeorodinamik dezavantajlarını düşürecek ön süspansiyon, sidepod, zemin gövdesi ve arka kanat güncellemesi yaptı. Ferrari de Silverstone’a özel değil genel bir güncelleme olan motor kapağı konsept optimizasyonu sağladı.

Ortaya karışık: Antrenman turları

İlk antrenman turlarına yağmurlu bir Silverstone pisti ile başladık. Cuma günü yağış riskinin düşük olduğuna dair tahminlere rağmen, ilk antrenmanın başlaması için pit yolundaki yeşil ışığın yanması ile pistte önemli bir sağanak yağış oluştu. Hem Mercedes, hem de Ferrari piste geçiş lastikleri ile çıktı ancak yarı ıslak, yarı kuru pistte birkaç deneme ile turuna devam eden Charles Leclerc dışında herkes pit şeridine geri döndü.

Sonunda yağmur durdu ve pist koşulları yavaş yavaş düzelmeye başladı, ancak pistte sadece bir avuç araba olduğu için pistin kuruması uzun zaman aldı. Hiçbir takım, pisti temizlemek için araçlarını dışarı göndermeyi tercih etmedi ve pistin kuruması doğal akışına bırakıldı.

Sonunda, on dakika kala Lewis Hamilton piste çıktı, ancak birinci ve üçüncü sektörlerin normal lastikler için yeterince kuru olduğu ortaya çıktı. Piste çıkan Valtteri Bottas lider, Lewis Hamilton ikinci ve Carlos Sainz da üçüncü olarak seans tamamlandı. Leclerc ve Schumacher de bu üçlünün arkasındaydı. 

Mercedes’in Ferrari ve Red Bull’a tempo olarak yaklaşması diğer antrenman turlarında da sürdü. İlk antrenman turlarının aksine piste çıkmak için pilotlar arasında bir yarış oluştu. Haftanın ilk tamamen kuru pistine Max Verstappen ve Sergio Perez çıktı. Carlos Sainz’ın lider bitirdiği ikinci antrenman turlarında Mercedes motorlu Lewis Hamilton ve Lando Norris art arda geldi. 

Sıralama turlarına göz kırpan son antrenman turlarında ise en hızlı isim Max Verstappen oldu. Hollandalı Pilot, arkasındaki Sergio Perez ve Charles Leclerc’e nerdeyse yarım saniye fark atarak seansı lider tamamladı. Bu üçlünün arkasında Mercedes ikilisi George Russell ve Lewis Hamilton yer alırken Carlos Sainz da altıncı sırada damalı bayrağı gördü.

Üçüncü antrenman turları pist analizi

Pist analizine baktığımızda da Red Bull pistin önemli düzlüklerinde yunuslama sorunundan mustarip olmadığı için hızlı görünüyor. Mercedes kimi yavaş virajlarda avantajlı olsa da viraj çıkışlarında Red Bull hemen üstünlüğü ele geçiriyor. Pistin özel olarak şu noktasında hızlı diyemediğimiz Ferrari ise pistin genelinde hızlı, yunuslama sorununu burada daha fazla hisseden İtalyan ekip, avantajını buralarda kaybediyor.

Sainz ve Latifi’den sürpriz: Sıralama turları

Carlos Sainz, ıslak Silverstone’da kariyerinin ilk pole pozisyonunu aldı. Charles Leclerc de son turunda spin atarak turunu geliştiremedi ancak üçüncü sırayı kapmayı başardı.

Pit şeridinin sonundaki yeşil ışıklar yandığında piste yağmur damlaları değiyordu. Pistte herkes tutuş ararken Max Verstappen en hızlı turu atarak zirveye yerleşti. Aynı sıralarda Valtteri Bottas virajda spin atarak sarı bayraklara neden oldu ve fakat kısa sürdü. Seansın bitimine sekiz dakika kala pistin bazı kısımlarında çizgi oluşmaya başlamıştı. Bu durum, pistte yoğun trafik oluşmasına neden oldu. Bitime beş dakika kala ise elenme bölgesinde Lance Stroll, Sebastian Vettel, Yuki Tsunoda, Daniel Ricciardo ve Mick Schumacher vardı. Mick Schumacher direksiyonunun 20 derecelik sapma yaşadığını ve sürülemez olduğunu bildirdi ancak elenmekten kurtulamadı. Aston Martin ve HAAS pilotlarının yanı sıra Alex Albon da elenmekten kurtulamadı. 

İkinci seansa tüm takımlar yine yeşil logolu yağmur lastikleri ile çıktı. İlk zaman turları tamamlandığında tepede Verstappen, Perez, Zhou, Hamilton ve Russell beşlisi vardı. Ardından Lando Norris ikinci sıraya yükseldi ancak burada pek kalamadı. Carlos Sainz ve Charles Leclerc McLaren’i geride bıraktı. Seansında ortalarına doğru yağmur iyice şiddetini artırmıştı. Beş dakika kala sırasıyla GaslyBottasTsunodaRicciardo ve Ocon elenme bölgesinde idi. Bu isimler pistteki şartların zorlaşmasından dolayı zaman turlarını geliştiremediler. Lando Norris seansı altıncı sırada tamamlarken Daniel Ricciardo elenmişti, aradaki uçurum gittikçe açılıyor. Aynı durum Alonso-Ocon arasında da yaşanıyor. Büyük bir sürpriz yaparak Williams ile sıralama turlarının üçüncü seansına kalan Nicholas Latifi aracını pistte oldukça iyi konumlandırdı.

Sıralamaların kritik üçüncü seansı başladığında pist hala ıslaktı, ancak seans başladığında aktif olarak yağmur yağmıyordu. Sainz ve Leclerc, piste çıkan ilk araçlar olmak için pit yolunun sonunda sıraya girdi. Tüm araçlar yine yeşil logolu yağmur lastikleri ile pistteydi. Pistteki herkese telsizden, seansın sonunda yağmur beklendiği bilgisi iletildi. Max Verstappen, Stowe çıkışında 360 derece spin atarak pistte kaldı. Bir sonraki turunda pole pozisyonu geçici olarak ona aitti. Lewis Hamilton da çeyrek saniye arkaya yerleşti. Geçen senenin ikilisi arka arkaya idi. Daha fazla yağmur riskine rağmen kimse ayağını gazdan çekmiyordu. Carlos Sainz damalı bayrağı geçtiğinde ilk sırada artık onun adı vardı ancak Leclerc ve Verstappen arkadan hızla geliyordu. Max Verstappen ikinci sıraya yerleşti, onun arkasına da Charles Leclerc. Perez, Hamilton, Norris, Alonso, Russell ve Latifi sıralaması da gridin son halini belirledi. 

Sıralama turlarının sonuçları

İyi ki varsın Halo: Yarış!

FIA’nın son yıllarda yaptığı en iyi güvenlik önlemlerinden biri şüphesiz ki “halo”dur. Geçtiğimiz sezon Monza’da Lewis Hamilton ve Max Verstappen temasında Hamilton’u koruyan bu teknoloji, Silverstone’da iki canı kurtardı. Formula 2’de kerbden seken Dennis Hauger’in aracı Roy Nissany’nin aracının halo kısmına tabiri caiz ise bindi. Formula 1’de de henüz yarışın başında temas eden George Russell ve Guanyu Zhou ikilisinden Zhou’nun aracı ters dönüp halo üzerinde kaydıktan sonra bariyerleri aşıp bariyerler ve taraftar çiti arasında sıkıştı. Neyse ki her iki kazada da yaralanma olmadı.

Beş kırmızı ışık söner sönmez henüz ilk virajda büyük bir toz bulutu biz izleyenleri hayrete düşürdü. Ters dönen bir aracın bariyerlere doğru gittiğini görür gibi olduk ve hemen kırmızı bayraklar dalgalanmaya başladı. Yayında uzun süre bilgi verilmedi ancak pistteki ve kazaya karışan George Russell’ın tedirginliği durumun ciddiyetini gösteriyordu. Pierre Gasly iyi bir start ile kalkmış sağında George Russell ve solunda Guanyu Zhou ile yan yana gelmişti. Üç pilot Abbey virajına yaklaşırken, Russell viraj için yarış çizgisini almak adına hafifçe sola hareket etmiş ve Pierre Gasly iki araç arasında buluvermiş kendini. Hem Russell, hem de Zhou ile temas, Mercedes’i sola doğru bir savrulmaya mecbur bırakırken Alfa Romeo’nun sağ arka tarafına sert bir şekilde temas da kaçınılmaz olmuş. Bunları yaklaşık yarım saat sonra görebildik maalesef. Neyse ki Zhou’nun iyi olduğu haberi gelmişti. George Russell, Guanyu Zhou ve Alex Albon artık yarış dışıydı. 

Yeniden start için herkes sıralama turlarındaki yerlerine geri döndü ancak neredeyse herkes bu kez orta hamur lastikler ile pistteydi. Beş kırmızı ışık sönüp yarış tekrar başladığında ilk dört sıra yerini korumayı başardı. Charles Leclerc ve Sergio Perez arasında yaşanan mücadelede ön kanadı hasar gören Perez altıncı sırada iken pite girdi ve on yedinci sıraya kadar geriledi. Aynı anlarda Perez yoldan çekilince fırsatı kullanan Lewis Hamilton da Lando Norris’i geçerek dördüncü sırayı aldı.

Max Verstappen ve Carlos Sainz’ın telemetri verileri

Verstappen, Sainz’ı liderliği almak için baskı altına almaya başlamıştı. Ferrari’den daha hızlı görünüyordu. Onuncu turda Sainz, pist dışına çıkarak büyük bir hata yaptı ve Verstappen’in yarışın liderliğine geçmesine izin verdi. Yaklaşık iki tur sonra performans kaybı yaşayan Max Verstappen, ne olduğunu anlamaya çalışırken pite daldı. Lider girdiği pitten altıncı sırada çıktı. Max Verstappen, çifte Alpha Tauri’nin birbirleriyle temas etmesinden dolayı pistte bulunan parçaların üzerinden geçerken hem tabanına, hem de lastiklerine hasar vermişti. Verstappen artık Ferrari’nin önemli ölçüde gerisindeyken, Sainz kendini aynalarında Leclerc ile bakışırken buldu. Sainz, yirminci turun sonunda pite girene kadar önde kaldı. Charles Leclerc aslında daha iyi tempoya sahipti ve Ferrari’nin burada müdahale etmemesi yarışın sonunda Charles Leclerc’e patlayacaktı.

Charles Leclerc arkasında Lewis Hamilton varken ve gittikçe yaklaşırken yirmi beşinci turda pite daldı. Lider girdiği pitten o da üçüncü sırada piste çıktı. Lewis Hamilton arkasındaki Ferrari’ler ile arayı açarken temposu iyi olan Charles Leclerc için Carlos Sainz’a emir geldi. Leclerc, Sainz’ı geçip Hamilton ile farkı kapamaya başladı. Yirmi sekizinci turda Pierre Gasly de arıza kaynaklı yarıştan çekildi. 33. turun sonunda Lewis Hamilton pite girip, sert hamurlu lastiklere geçti. Yavaş bir pit-stop yapan İngiliz pilot, önde kaldığı sürede kazandığı tüm avantajı kaybetmiş oldu. Piste döndüğünde her iki Ferrari’nin arkasındaydı.

İngiltere GP’de ilk 4 pilotun telemetri verileri

Lewis Hamilton temposunu arttırıp önündeki Carlos Sainz’a yaklaşırken, 39. turda Esteban Ocon ve Max Verstappen arasında güzel bir mücadele yaşanıyordu. Ocon, Verstappen’i geçip hızlanmaya başlamıştı ki arıza nedeniyle pistin kenarında aracı durdurdu. Güvenlik aracı için bayraklar sallanmaya başlamıştı. Güvenlik Aracı sayesinde pite gelen Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Sergio Perez, Fernando Alonso gibi ön sıralardaki isimler yumuşak hamurlu lastiklere geçerek taze lastiklere geçmiş oldu. Ön kısımdan pite girmeyen tek isim Charles Leclerc’ti. Takımın telsizden pite girişin henüz olmadığını söylemesine rağmen takım patronu Mattia Binotto, Leclerc’i bilerek almadıklarını belirtti. Bu hamle muhtemelen çok rahat duble yapacak Ferrari’nin yalnızca tek araçla podyumda olmasına ve Leclerc’in belki de şampiyonluğu bırakmasına sebep oldu. Kırk ikinci turun sonunda Güvenlik Aracı pisti terk etmeden hemen önce sıralama Leclerc, Sainz, Hamilton, Perez, Alonso, Norris, Vettel, Magnussen, Verstappen, Schumacher, Latifi, Stroll, Ricciardo ve Tsunoda şeklindeydi. 

Yarış bitimine 10 tur kala, Ferrari, Carlos Sainz’dan takım arkadaşına on araçlık bir boşluk bırakmasını istedi, ancak Sainz reddetti. Yeşil bayraklar dalgalandığında, Carlos Sainz “Wellington Düzlüğü”nde Charles Leclerc’den liderliği alırken; Perez de Hamilton’dan dördüncü sırayı almayı başardı. DRS tekrar etkinleştirildiğinde arayı açan Carlos Sainz’ın arkasında kalan Sergio Perez, Lewis Hamilton, Charles Leclerc hatta zaman zaman Fernando Alonso arasında güzel mücadeleler oldu. Önce Perez ardından Hamilton, Leclerc’i taze lastiklerinin de avantajı ile geçmeyi başardı. Charles Leclerc dördüncü, Fernando Alonso ise Lando Norris’in önünde beşinci oldu. Max Verstappen, kariyerindeki ilk puanını sekizinci sıra ile alan Mick Schumacher’in ataklarına son turdaki agresif savunmasıyla karışılık vererek yedinci sırada kaldı. Sebastian Vettel ve Kevin Magnussen de yarışın puan alan diğer isimleri olarak ilk on sırayı tamamladı.

Lewis Hamilton referanslı tur karşılaştırmaları

Ferrari, Red Bull’un her iki pilotunun gerilere düşmesini doğru hamleleri yapıp fırsatı çevirmeyi başarsaydı belki de duble yaparak günü kapatacaktı ancak strateji hataları zafer gibi görünen bu yarışı bence mağlubiyete çevirdi. Charles Leclerc sıralamadaki farkı pek de kapatamadı. Resimdeki analizde pilotların Lewis Hamilton’a göre tur farkı süreleri bulunuyor. Burada görüleceği üzere aslında Mercedes ile Lewis Hamilton, Esteban Ocon’un yarış dışı kaldığı ana kadar tempo olarak ilk beş pilot içerisindeki en hızlı isim. Mercedes günden düne üzerine koyarak ilerliyor, Red Bull da oldukça hızlı ve yunuslama yaşamayan neredeyse tek takım; Ferrari de hızlı ancak strateji konusunda her iki takımın da gerisinde. Formula 1 gibi stratejinin önemli olduğu bir alanda doğru hamleyi yapacak refleksi bulamazsanız hızınız da dayanıklılığınız da sizi maalesef şampiyon yapmıyor.

Düşenler: Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Alpha Tauri, 

Çıkanlar: Halo, Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Sergio Perez, Mick Schumacher

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.