Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz şubat ayında nükleer enerjiyi ve doğalgazı yatırımcılar için “iklim dostu” enerji kaynağı olarak sınıflandırma kararını veto etmeye yönelik oylama bugün (6 Temmuz) Avrupa Parlamentosu’nda reddedildi.
Avrupa Komisyonu’nun şubat ayında aldığı karara göre nükleer enerji ve doğalgazın 2023 yılından itibaren “Avrupa Birliği Sürdürülebilir Faaliyetler Taksonomisi” rehberinde iklim dostu enerji kaynakları arasında yer alacağı bildirildi. Kısaca “AB taksonomisi” olarak da bilinen bu rehberin, yeşil dönüşüm kapsamında yatırımcıların bilinçlendirilmesini ve iklim dostu kaynaklara yönelmesini amaçladığı açıklandı.
Bugün yapılan oylamada, bu kararın veto edilmesi için gerekli olan 353 üyelik mutlak çoğunluk sağlanamadı. 278 parlamento üyesi kararın iptali yönünde oy kullanırken 328 üye veto teşebbüsünün karşısında durdu, 33 üye ise oylamaya katılmadı.
Komisyon kararının 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesinin önündeki tek muhtemel engel Avrupa Birliği Konseyi’nde 27 AB üyesi ülkeden en az 20’sinin veto yönünde oy kullanması. Bu senaryo da pek muhtemel görülmüyor.
Dünya genelinde faaliyet gösteren iklim hakları örgütü Greenpeace, Twitter hesabından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bir fotoğrafını paylaşarak “Mahkemede görüşürüz. Gaz ve nükleer yeşil değildir” dedi.
Today the EU made a terrible decision. Turning its back on the advice of climate scientists, ignoring you and the calls from groups all across Europe, and giving a massive boost to Russia’s war chest. #NotMyTaxonomy #EUTaxonomy https://t.co/QEJP6Qqs2Q pic.twitter.com/M4ODAXa04k
— Greenpeace (@Greenpeace) July 6, 2022
Greenpeace’in AB Sürdürülebilir Finans Kampanyacısı Ariadna Rodrigo, “Bu bir kirli siyaset ürünü ve doğalgaz ile nükleeri yeşil olarak sınıflandırıp Putin’in savaş sandığına daha fazla para akıtmaya devam etmek kabul edilemez bir sonuç. Ancak artık bununla mahkemelerde mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Greenpeace’in önce Avrupa Komisyonu’na kararın yeniden gözden geçirilmesi için resmi bir talepte bulunacağı, olumsuz dönüş alması durumunda ise Avrupa Adalet Divanı’na başvuracağı öğrenildi.
Çevreci örgütler nükleer enerjiyi desteklemiyor
Bir fosil yakıt olan doğalgaz, gezegenin ısınmasına sebep olan gazları kömüre kıyasla çok daha az salıyor. Bu sebeple bazı AB üyeleri doğalgazı, kömürün yerini geçici olarak doldurabilecek bir alternatif olarak görüyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Sıfır karbon salınımına sahip nükleer enerji ise radyoaktif atıkların depolanması sorunu, sızıntı ve patlama ihtimalleri gibi riskler sebebiyle pek çok çevreci örgütler tarafından desteklenmiyor.
Princeton Üniversitesi’nde enerji sistemleri mühendisi olarak görev yapan Jesse Jenkins ve ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndan kıdemli enerji analisti Trieu Mai, yenilenebilir ve nükleer enerjiyi içeren karma modelin maliyet ve verimlilik açısından ideal olduğu kanısında.
Kaliforniya Üniversitesi’nde enerji alanında çalışan Daniel Kammen, depolama imkanlarının gelişmesiyle beraber güneş panelleri, rüzgâr türbinleri ve hidroelektrik santralleriyle doğalgaz ve nükleer olmadan “yüzde yüz yenilenebilir enerji” hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Kaynak: Reuters
Derleyen: Alp Selim