Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu’ndan karar çıktı: Nükleer ve doğalgaz “yeşil enerji” sayılacak

Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimiz şubat ayında nükleer enerjiyi ve doğalgazı yatırımcılar için “iklim dostu” enerji kaynağı olarak sınıflandırma kararını veto etmeye yönelik oylama bugün (6 Temmuz) Avrupa Parlamentosu’nda reddedildi.

Avrupa Komisyonu’nun şubat ayında aldığı karara göre nükleer enerji ve doğalgazın 2023 yılından itibaren “Avrupa Birliği Sürdürülebilir Faaliyetler Taksonomisi” rehberinde iklim dostu enerji kaynakları arasında yer alacağı bildirildi. Kısaca “AB taksonomisi” olarak da bilinen bu rehberin, yeşil dönüşüm kapsamında yatırımcıların bilinçlendirilmesini ve iklim dostu kaynaklara yönelmesini amaçladığı açıklandı.

Bugün yapılan oylamada, bu kararın veto edilmesi için gerekli olan 353 üyelik mutlak çoğunluk sağlanamadı. 278 parlamento üyesi kararın iptali yönünde oy kullanırken 328 üye veto teşebbüsünün karşısında durdu, 33 üye ise oylamaya katılmadı.

Komisyon kararının 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesinin önündeki tek muhtemel engel Avrupa Birliği Konseyi’nde 27 AB üyesi ülkeden en az 20’sinin veto yönünde oy kullanması. Bu senaryo da pek muhtemel görülmüyor.

Dünya genelinde faaliyet gösteren iklim hakları örgütü Greenpeace, Twitter hesabından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bir fotoğrafını paylaşarak “Mahkemede görüşürüz. Gaz ve nükleer yeşil değildir” dedi.

Greenpeace’in AB Sürdürülebilir Finans Kampanyacısı Ariadna Rodrigo, “Bu bir kirli siyaset ürünü ve doğalgaz ile nükleeri yeşil olarak sınıflandırıp Putin’in savaş sandığına daha fazla para akıtmaya devam etmek kabul edilemez bir sonuç. Ancak artık bununla mahkemelerde mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Greenpeace’in önce Avrupa Komisyonu’na kararın yeniden gözden geçirilmesi için resmi bir talepte bulunacağı, olumsuz dönüş alması durumunda ise Avrupa Adalet Divanı’na başvuracağı öğrenildi.

Çevreci örgütler nükleer enerjiyi desteklemiyor

Bir fosil yakıt olan doğalgaz, gezegenin ısınmasına sebep olan gazları kömüre kıyasla çok daha az salıyor. Bu sebeple bazı AB üyeleri doğalgazı, kömürün yerini geçici olarak doldurabilecek bir alternatif olarak görüyor. 

Sıfır karbon salınımına sahip nükleer enerji ise radyoaktif atıkların depolanması sorunu, sızıntı ve patlama ihtimalleri gibi riskler sebebiyle pek çok çevreci örgütler tarafından desteklenmiyor.

Princeton Üniversitesi’nde enerji sistemleri mühendisi olarak görev yapan Jesse Jenkins ve ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’ndan kıdemli enerji analisti Trieu Mai, yenilenebilir ve nükleer enerjiyi içeren karma modelin maliyet ve verimlilik açısından ideal olduğu kanısında.  

Kaliforniya Üniversitesi’nde enerji alanında çalışan Daniel Kammen, depolama imkanlarının gelişmesiyle beraber güneş panelleri, rüzgâr türbinleri ve hidroelektrik santralleriyle doğalgaz ve nükleer olmadan “yüzde yüz yenilenebilir enerji” hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor.  

Kaynak: Reuters 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.