Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekim göçü | 2012’de 59 olan yurtdışı belge başvurusu 2022’de 1171’e yükseldi: “Geleceğimizi kaybediyoruz”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarının yurtdışında çalışabilmesi için “iyi hal belgesi” aylık başvuru sayısının 2022’nin ilk altı ayında rekor kırarak 1171 olduğunu belirtti.

Son yıllarda sağlık çalışanları, – özellikle koronavirüs salgınıyla birlikte görünür hale gelen – ağır çalışma şartları nedeniyle kamudan istifa ediyor, genç sağlık çalışanları ise yurtdışında iş bulmaya çalışıyor. Türk Tabipleri Birliği de sağlık çalışanlarının yurtdışında çalışabilmek için almaları gereken “iyi hal belgesi” için sadece haziran ayında yapılan başvuru sayısının 229 olduğunu açıkladı.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları

Başvuru sayısı son on yılda bin kat arttı

TTB’nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 2021 yılında yurtdışı başvurusu için iyi hal belgesi alan hekim sayısı ise 1405 iken, 2022’nin ilk altı ayında bu sayı 1171’e çıktı. 2022 yılının ikinci yarısı için tahmin edilen başvuru sayısı ise 1709. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları ile bu sayıların hem meslek hem de Türkiye için anlamını, gelecekte yaşanabilecek sorunları ve çözümlerini konuştuk. Eroğulları, sağlık emekçilerinin sorunlarının koronavirüs salgınıyla birlikte daha fazla görünür hale geldiğini ve bu başvuru verilerinin hekimlik mesleği açısından endişe verici olduğunu söyledi:

Yıllardır şunu söylüyoruz; gençlerimiz mutsuz, umutsuz ve ülkeyi terk ediyorlar. Sağlık sistemi, tıp eğitimi ve genel olarak ülkenin içinde bulunduğu durum gençlerimizi yurtdışına yönlendiriyor. Özellikle 2010’lu yıllarda hekim göçü yıllık 100’ü bile bulmazken, şimdi ilk altı ayda binlerin üzerinde ve bu da gittikçe artıyor. Bunu çok iyi analiz etmek lazım çünkü bir süre sonra ülkemizde çalışacak sağlık çalışanı ve hekim bulamayacağız. Halkın sağlık hakkından yararlanamayacağı bir sürece gireceğiz”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mart’ta Beştepe’deki konuşmasında sağlık çalışanlarının yurtdışına gitmesine “Gidiyorsa gitsinler” demiş, ardından hekimler bu açıklamaya tepki göstermişlerdi. Dr. Kazım Doğan Eroğulları, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunların görülmediğini ve bununla ilgili önlem alması gerekenlerin “Gidiyorsa gitsinler” demesine tepki gösteriyor ve bu yaklaşım olduğu sürece hekim göçlerinin daha fazla yaşanacağını belirtiyor:

“Sağlık çalışanları geleceklerinden endişe duyuyorlar. Çünkü sağlık çalışanları Türkiye’de iş güvencelerinin olmayacağını ve iş güvencelerinin olmamasının yanında mesleki özerkliklerinin kaybolduğunu, şiddetin bir türlü yönetilmediğini ve şiddetin aslında sistem tarafından yaratıldığını biliyorlar. Bunun üzerine ekonomik krizin de yaşattığı gerileme, geleceğe dair umut vermediği için bu gençlerimiz yurtdışına gidiyor. Bunun çözümü için sorumluluk alması gereken insanların maalesef gözleri görmüyor. Bununla ilgili gerçekten uyku uyumadan, kaygısını taşıması gereken kişiler ise ‘Giderlerse gitsin’ diyorlar. Bu yaklaşım olduğu sürece bu göçler artacak. Dolayısıyla bu hepimizi derinden üzen ve hepimizi geleceğimiz için kaygıya düşüren bir durum. Bu sayılar bizi hem halkın sağlığı hem de hekimlik mesleğinin geleceği için endişelendiriyor.” 

“Önlemlerin ivedilikle alınması gerekiyor, geleceğimizi kaybediyoruz”

Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına dikkat çekmeye çalıştıklarını söyleyen Dr. Eroğulları, meslektaşlarının Türkiye’de kalması için yapılması gerekenleri söyledi ve bu adımların acil atılması gerektiğini vurguladı:

“Çözümü için aylardır dilimiz döndüğünce dikkat çekmeye çalışıyoruz ve geleceğimizin kaybolduğunu söylüyoruz. Genç meslektaşlarımızın Türkiye’de kalması için çalışma koşullarının ve özlük haklarının düzeltilmesi, iş güvencesi ve mesleki özerkliğin sağlanması gibi birçok adımın ivedilikle atılması gerekiyor. Çünkü geleceğimizi kaybediyoruz.“

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.