HDP Danışma Kurulu’nda yer aldığı için Başkent Üniversitesi tarafından istifaya zorlanan Prof. Dr. Şebnem Oğuz Medyascope’a konuştu

HDP’nin 5. Olağan Büyük Kongresi’nde oluşturulan Danışma Kurulu’nda yer alan Prof. Dr. Şebnem Oğuz, 10 yıldır öğretim üyesi olarak görev yaptığı Başkent Üniversitesi’nden istifaya zorlandı. Oğuz, yaşadığı süreç hakkında Medyascope’un sorularını cevapladı. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 3 Temmuz’daki 5. Büyük Kongresi’nde isimleri duyurulan 43 kişilik Danışma Kurulu’nda yer alan Prof. Dr. Şebnem Oğuz, Başkent Üniversitesi Rektörlüğü tarafından istifaya zorlandı. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde görev yapan Oğuz, istifaya zorlanma süreci hakkında yazılı açıklama yayımladı.

Sizi o zaman atmamıştık, kıymetini bilmediniz”

11 Ocak 2016’da yayımlanan “Barış İçin Akademisyenler” bildirisinde de imzasını bulunan Oğuz, istifaya zorlandığı süreç için “Bundan sonrası 2016’dan beri muhalif siyasi duruşu nedeniyle KHK, sözleşme feshi, zorla emeklilik ya da başka yollarla işten çıkarılan akademisyen arkadaşlarımız için fazlasıyla tanıdık bir öyküydü” derken bir yöneticinin kendisiyle “Sizi o zaman atmamıştık, kıymetini bilmediniz, tam da tanıtım günleri başlamadan önce böyle bir şeyi nasıl yaparsınız” mealinde konuştuğunu söyledi.

Daha önce sözünü verdiği akademik işleri bırakmak zorunda kaldığını ve yer aldığı tez jürilerinden çıktığını aktaran Şebnem Oğuz, bir öğrenci için yazdığı referans mektubunun geçerliliğini kaybettiğini söyledi. Medyascope’a da açıklamalarda bulunan Oğuz, yaz sonunda emekliye ayrılmayı düşündüğünü ancak tamamen siyasi nedenlerle istifaya zorlandığını anlattı:

“Dilekçeye, ‘Emeklilik nedeniyle görevden ayrılmak istiyorum’ yazdım”

“22 Haziran’da vakıf üniversitelerine özgü sorunların başında gelen, yaz aylarında bile mesai saatine uyma zorunluluğu konusunda yönetim tarafından uyarıldım. Bunun üzerine, emeklilik hakkım geldiği için, üniversite ile iyi ayrılmayı da önemsediğim için, yaz sonunda emekliliğe ayrılacağımı, o zamana kadar da bu mesele konusunda dikkatli olacağımı yönetime bildirdim. Bu mesele zaten on yıldır katlanmakta çok güçlük çektiğim temel bir sorundu ve emeklilik hakkım gelir gelmez başta bu nedenle ayrılmayı düşünüyordum. Fakat 4 Temmuz’da bundan tamamen farklı, siyasi bir nedenle istifaya zorlandım. Emeklilik hakkım geldiği için dilekçeye ‘Emeklilik nedeniyle görevden ayrılmak istiyorum’ yazdım.”

Prof. Dr. Şebnem Oğuz

“Başka üniversitede çalışmayı düşünmüyorum”

Akademik faaliyetlerini sürdüreceğini ancak başka bir üniversitede çalışmak istemediğini vurgulayan Şebnem Oğuz, “Bundan sonra başka bir üniversitede çalışmayı düşünmüyorum. Ne yazık ki 2016’dan beri üniversiteler zaten üniversite olmaktan çıkmış durumda. Bu nedenle zaten üyesi bulunduğum Ankara Dayanışma Akademisi, Birarada Derneği gibi alternatif oluşumlarda akademik etkinliklerimi sürdürmeyi düşünüyorum” dedi.

Yaşadığı sürece ilişkin hukuki bir yola başvurma konusunda kararsız olduğunu da aktaran Oğuz, “Bütün bu süreç siyasi olduğundan ben de siyasi bir karşılık verdim” derken akademisyenlerden gelen destek hakkında ise şöyle konuştu: “Evet, az sayıda akademisyen bana destek verdi. Çoğunluğu ise zaten kendi isteğimle emekli olduğuma dair yazılı açıklamayı okuduğundan asıl yaşadıklarımın bilgisine sahip değil.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.