Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atatürk ve İnönü’nün de kullandığı İzmir Vali Konağı harabeye döndü

İzmir-Göztepe’deki yaklaşık 130 yıllık Vali Konağı bugün harabe halinde. Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü’nün de İzmir ziyaretlerinde konaklamak için kullandığı tarihi yapıya 7 Temmuz’da hırsız girdi. 

İzmir’in Göztepe semtinde Mithatpaşa Caddesi üzerindeki denize nazır tarihi Vali Konağı, mimar Anton Gavano tarafından 19. yüzyılın sonlarında inşa edildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü tarafından da kullanılan yapı, bugün İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne devredilmiş durumda. 

Uzun süredir herhangi bir bakım yapılmayan yapının içi neredeyse harabeye dönmüş halde. Bahçe bölümü ise çöplerle dolu.

Herhangi bir koruma önleminin bulunmadığı binaya son olarak ise hırsız girdi. 7 Temmuz’da yaşanan olayda binanın içindeki bazı molozlar çalındı. Olaydan sonra görevlendirilen bir polis ekibi binanın yanında nöbet tutuyor. Polis memurunun bize aktardığına göre hırsız kilitli olmayan kapıyı, iç kısmına tel uzatarak açmış. Bugün ise giriş kapıları zincirlenmiş durumda. 

İYİ Partili Çıray: “İçişleri Bakanlığı sorumlu”

Konuyu Meclis gündemine taşıyan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Medyascope’a şunları söyledi: “Katip Çelebi Üniversitesi’ne rektörlük binası yapılmak üzere devredilmiş. Ancak nedense bakım yapılmıyor. Ancak bu tür tarihi binaların bu şekilde devredilmesi doğru değil. Bu kadar önemli bir tarihi bina geleneksel dokusu bozulmadan renöve edilebilirdi. Onun yerine bir üniversiteye devrediliyor ve o üniversite de hiç bakım yapmıyor. Harabe haline geliyor.”

Çıray, sorumluluğun İçişleri Bakanlığı’na ait olduğunu da vurguladı: “Valilikler İçişleri Bakanlığı’na bağlı olduğu için birinci derecede sorumlu orasıdır. Başka sorumlu varsa onlarla koordineli hareket etme sorumluluğu da İçişleri Bakanlığı’ndadır.

Yaşanan hırsızlık olayıyla ilgili de Çıray, “Böyle bir binanın bırakın bakımsız kalmasını, kapısında sürekli bir güvenlik önlemi olması gerekir” diye konuştu.  

Hırsız yakalandı

7 Temmuz’daki hırsızlık olayıyla ilgili İzmir Valiliği’nden yapılan açıklamada, güvenlik kamerası kayıtlarının incelenmesinden sonra kimliği belirlenen ve hırsızlık sicili bulunan şüpheli Y.A.’nın Konak ilçesi Anafartalar Caddesi’nde yakalandığı ve adliyeye sevk edildiği duyuruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.