Batman’da Beşiri Devlet Hastanesi’nin acil servisine sıra numarası almadan girmeye çalışan hasta yakınları sağlık çalışanlarına saldırdı. Güvenlik görevlileri ile hastane çalışanları, kapıya yaslanarak kurtuldu. Medyascope’a konuşan Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Sertaç Adıgüzel, “Sistem hastayı müşteri, doktoru sağlık satıcısına dönüştürdü” dedi.
Olay, Batman’ın Beşiri ilçesindeki devlet hastanesinde meydana geldi. İddiaya göre hastanenin acil servisine gelen hasta yakınları sıra beklemeden acil servis odasına girmek istedi. Görevli hemşire isim alıp hasta kaydı açmak isteyince tartışma yaşandı. Güvenlik görevlileri hasta yakınlarını dışarı çıkardı. Bu sırada hasta yakınları kapıyı zorlayarak açmaya çalıştı. Sağlık çalışanları ve güvenlik görevlileri kapıya birlikte yaslanarak, hasta yakınlarının içeri girmelerini engelledi. Sağlık çalışanları hasta yakınlarından şikayetçi oldu. Daha sonra “Beyaz Kod” veren doktorlar, görevden çekilme haklarını kullanarak hastaneden ayrıldı.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sağlık sisteminin doğurduğu bir sonuç olduğunu dile getiren Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Sertaç Adıgüzel, “Performans sistemi var. Bu sistemde maaşımızın en az yarısı döner sermayeden ve bu performans sisteminden oluşuyor. Hasta baktıkça biz bir puanlama üzerinden para kazanıyoruz. Bu vatandaşa medya aracılığıyla sağlığın alınır-satılır bir şey olduğu gibi aktarıldı. Sistem hastayı müşteriye, doktoru sağlık satıcısına dönüştürdü” dedi.
Bu durumun sağlık talebinin kışkırtılmasına sebep olduğunu anlatan Adıgüzel, “En ufak bir rahatsızlığımızda hemen hastaneye gidip sanki bir giyim reyonundan giysi alır gibi serum seçen, ilaçlarını seçen, ‘Bana bunları yapacaksın, tomografi çekeceksin’ diyen, bunları talep eden bir konuma getirdi insanları. Bu da açıkçası bilerek yapıldı. Buradan iktidar bir oy devşirme olayına gitti. Verdiğimiz sağlık hizmetinin niteliği düştü. Biz hekimler olarak hasta sayısını kaldıramıyoruz. MHRS randevu sisteminde beş dakikada bir randevu veriliyor” diye konuştu.
Bu sistemin hem özel hastane patronlarını zengin ettiğini hem de hastayı müşteri, doktoru hizmet satan bir elemana dönüştürdüğünü söyleyen Adıgüzel, şöyle devam etti: “Son 20 yılda yaşanan bu köklü dönüşüme ‘sağlıkta dönüşüm’ denildi iktidar tarafından ve bilerek planlandı. Biz bunun ceremesini çekiyoruz açıkçası. Biz, ‘X-ray cihazı konsun hastanelere, en azından insanlar silah ve bıçakla hastanelere girmesin’ dediğimizde bile bu yapılmıyor. Vatandaşa oy kapısı olarak bakılıyor. Sağlık emekçilerine karşı bir düşmanlık üzerinden oy devşiriliyor. Sağlıkta şiddetin temel sebebi bu.”