Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP seçmeni kazanacaklarından emin: “Reis’in arkasındayız, ölmek var dönmek yok”

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı bu sene İstanbul – Fatih Saraçhane Parkı’nda yapıldı. Anma programına katılan vatandaşlara, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Revep Tayyip Erdoğan’ın kendileri için ne ifade ettiğini ve yaklaşan seçimleri sorduk.

Anma töreni AKP mitingi gibiydi

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden altı yıl geçti. Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı bu sene İstanbul-Fatih’teki Saraçhane Parkı’nda yapıldı. Törene AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli birlikte katıldı. Etkinliğin düzenlendiği alan 25 yıl sonra CHP’nin kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) 150i metre mesafedeydi. Gün boyunca darbe girişiminde hayatını kaybeden vatandaşlar için sela ve dualar okunurken, törenin başlayacağı saat olarak belirlenen 17.30’a kadar birçok müzik grubu sahne aldı. Çalınan müzikler arasında ilahiler, mehter marşları ve AKP’nin propaganda şarkıları ağırlıktaydı.

Alanda Osmanlı ve Erdoğan temalı bayraklar hâkimdi. Kadınlar ve erkeklerin ayrı yerlerden girdiği 3 bin 500 kişilik etkinlik alanının tamamı saatler 17.30’u göstermeden dolmuştu. Sahnede etkinliği yöneten moderatör sıkça AKP’yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öven konuşmalar yaptı. Saatler 17.30’u gösterdiğinde darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 251 kişinin tek tek ismi okundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli alana 18.05’te girdi. Büyük bir koruma ordusuyla gelen Erdoğan ve Bahçeli, halkı selamlamak için sahneye beraber çıktı. Bahçeli ve Erdoğan’ın konuşmalarından önce, darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden vatandaşlar için Kuran-ı Kerim okundu.

“Erdoğan benim için devletin babası”

4 bin kişinin katıldığı tahmin edilen anma töreninde konuştuğumuz vatandaşların tamamı kendini AKP’li ve Erdoğan hayranı olarak tanıttı. “Benim için devletin babası” diyen bir kadın, Erdoğan’ı çok sevdiğini söyledi. Eşinin kendisine vasiyetinin de Erdoğan’ı görüp onun yerine elini öpmesi olduğunu anlattı. “15 Temmuz darbesinde ben ayağıma terlik bile giymeden havaalanına gittim çünkü cumhurbaşkanımız oraya gelecekti” diyen kadın, onlarca insanın gözlerinin önünde katledildiğini söyledi. Seçimlerle ilgili sorumuza ise “Seçimleri böyle bir baba başımızda varken biz alırız diyorum” yanıtını verdi.

Ekonomiden Sayın Cumhurbaşkanımız sorumlu değil, fırsatçılar sorumlu”

2001 doğumlu bir vatandaş, “Erdoğan’a sonuna kadar destek veriyorum. Ona sürekli iftira atıyorlar. Köprü yapıyor, otoyol yapıyor yine de kötülüyorlar. Ama Millet İttifakı hiç hizmet yapmıyor” dedi. Ekonomik kriz ve seçimlerle ilgili sorumuzu ise “Ekonomiden Sayın Cumhurbaşkanımız sorumlu değil, fırsatçılar sorumlu. 2023 seçimlerinde herkes gözünü açmış olacak ve Sayın Cumhurbaşkanımız kazanacak” yanıtını verdi.

“Haftada iki-üç sefer yapılan zamlar Tayyip Erdoğan’ın elinden değil bence”

Esenyurt’tan Saraçhane’ye Erdoğan için geldiğini söyleyen bir vatandaş ise “Memleketin kötü olmasını istiyorlar fakat Allah’ın dediği olur. 15 Temmuz darbe girişimi hainlerin işidir. Erdoğan’a da Allah yardım etti. Çok şükür bugünlere geldik” dedi. Ekonomik kriz ve seçimlerle ilgili sorumuz üzerine şu yanıtı verdi: “Tayyip Erdoğan kazanacak. Onu kötülüyorlar, doğrudur fakat haftada iki-üç sefer yapılan zamlar Tayyip Erdoğan’ın elinden değil bence.”

“Vatan, bayrak, millet demek Recep Tayyip Erdoğan demektir”

2002’den beri sadece Erdoğan’a oy verdiğini söyleyen bir kadın “Vatan, bayrak, millet demek Recep Tayyip Erdoğan demektir” diye konuştu. 15 Temmuz darbe girişimi için “keşke yaşanmasaydı” dedi ve ekledi: “Şehitlerimiz oldu. Ülkemiz için çok yazık oldu ama bir yandan da en azından bir ayıklanma oldu.”

Muhalefetin iktidara yönelik ekonomi yönetimi eleştirilerine ise “Ekonomik krizi yaratan muhalefetin ta kendisidir. Bu küresel bir oyun zaten. Daha önce kıtlıkla ve virüsle yapmaya çalıştılar ama başaramayacaklar” karşılığını verdi.

“Tayyip Erdoğan ümmet-i Muhammed için bir şans

“Erdoğan için ölüme giderim” sözleriyle röportaja başlayan bir diğer vatandaş ise “Tayyip Erdoğan ümmet-i Muhammed için bir şanstır. İslam dininin tebliği için bir şanstır. Onun sayesinde rahatça İslami hizmetler yapabiliyoruz” dedi. 15 Temmuz’u İstanbul’un ikinci fethi olarak tanımladı ve seçimleri açık ara AKP’nin kazanacağını söyledi.

“Ölmek var dönmek yok”

“Ondan iyisi varsa gelsin yapsın onun yaptıklarını. Adam gibi adam. Yüreğiyle, bileğiyle, namusuyla, şerefiyle ondan iyisi var mı? Çıksın karşısına ondan iyisi varsa” diyen başka bir kadın ise “Bu vatan hepimizin. Bu vatanı kimse bölemeyecek. Reis’in arkasındayız. Ölmek var dönmek yok” diye ekledi.

Başka bir kadın da Erdoğan’ı sevdiğini ve saygı duyduğunu, yaptığı her şeyin arkasında olduğunu söyledi: “Benim için hayat felsefesi.”

“Recep Tayyip Erdoğan benim için bir aşktır”

Bir başka kadın ise “Recep Tayyip Erdoğan benim için bir aşktır. Anlatamam sevgisini sizlere” diyor. “Sayın cumhurbaşkanımız o balkon konuşmasını sayın Devlet Bahçeli ile yapacak, Allah’ın izniyle” diyen kadın Erdoğan’ın yeniden seçimi kazanacağını düşünüyor.

Ekonomiyle ilgili eleştirileri sorduğumuzda ise şöyle diyor:

“Dünyada bu kriz var. Karşı cenahın yaptığı algılar ve o cenahı destekleyen dolar babaları 2023’te hepsi görecekler. Biz bu sıkıntıları aşacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.